این روزها ویدئوهایی در شبکه های مجازی مربوط به برنامه زنده تلویزیونی با اجرای محمد دلاوری در گفتگو با کارشناس تغذیه و مدیر آزمایشگاه کنترل کیفیت مواد غذایی درباره آلودگی برخی از مهم ترین محصولات غذایی که برخی شبکه ها تحت عنوان افشاء ذکر شده است. مواد غذایی مانند آب معدنی، روغن، سس، برنج و در عین حال صحبت های متخصصان در مورد مضرات چای بسته بندی شده و آب میوه های بسته بندی شده برای سلامتی انسان تا حدودی مورد توجه همه قرار گرفت.
در واقع این نوع ویدیوها که شاید بخشی از آن بیشتر مورد توجه مسئولان و یا افراد مرتبط با کارخانه های تولید آب معدنی قرار گرفته است، جذابیت و بهتر بگوییم حساسیت بسیار بالایی در بین شهروندان دارد و مردم به شدت متاثر می شوند. در خصوص وجود نخل در لبنیات یادآور می شویم که خرید نصف لیوان شیر در سبد خانوارهای مردم نزدیک به صفر بوده است. برخی از افراد بدبین تر، ردپایی از رقبای محصولات مذکور را به این افشاگری های ناگهانی می بینند. اما کارشناسان در مورد سلامت کامل برخی از محصولات که اخیراً توسط یک برنامه تلویزیونی که مسئولیت تبلیغ همان محصولات را بر عهده دارد با دریافت هزینه های بالا بازبینی شده است، تردیدهایی را مطرح کرده اند. محصولاتی مانند آب معدنی ذکر شده در این گزارش.
تبلیغات آب معدنی و برند در تلویزیون
گفتوگو با مدیری شروع میشود که از کارشناس میپرسد: «آیا میوهها، غذا و همه چیز را با خیال راحت میخرید و استفاده میکنید؟» و کارشناس میگوید من حتماً این کار را انجام میدهم، اما من بین برندها انتخاب میکنم، سپس او نام یک برند را میگیرد که با وجود اینکه صدای بوق روی آن قرار می گیرد، اما نام برند به وضوح دیده می شود و مشخص نیست که تفاوت مارک ها در چیست، به این معنا که توضیحی داده نشده است.
گفته می شود روغن زیروترانس دروغ است و اصلا نباید از آن استفاده کرد و اساسا دستگاهی که صفر را اندازه می گیرد در هیچ کجای دنیا تا این حد ساخته نشده است و این مافیای قلابی هستند که این حرف ها را زده اند. او می گوید که اصلا سس مایونز استفاده نمی کند و به هیچ وجه. اما اینجا یک تبلیغ برای رب گوجه با این توضیح است که اینها شایعه است، مواد نگهدارنده دارند و مضر نیستند و این یک موضوع پرطرفدار است. روغن هایی که در سوپرمارکت ها و مغازه ها به آنها “روغن های سنتی” می گویند مجاز نیستند، مانند روغن کنجدی که برای شما می خرند و دانه ها باید از نظر سمیت آزمایش شوند که این کار توسط فروشنده انجام نمی شود، اما کارخانه دار باید انجام دهد. برنج ایرانی باید مصرف شود و در نهایت از آب معدنی و بسته بندی استفاده نشود و اگر از آب چاه استفاده کنند خیلی بهتر است و حداقل سنگ کلیه می کنند.
این کارشناس توضیح میدهد که آبهای معدنی در بطریهای PET ریخته میشوند و پلیمری هستند و شرایط نگهداری خاصی دارند. معمولا مغازه داران این بطری ها را یا در یخچال یا در زیر نور آفتاب نگهداری می کنند و این باعث می شود که گرما و سرما مونومرهای واکنش نداده را آزاد کند و مشکلات جسمی و بهداشتی فراوانی به خصوص برای آقایان داشته باشد.
روز گذشته همزمان با پخش فیلم مذکور، مدیرکل آزمایشگاه های مرجع سازمان غذا و دارو نیز واکنش نشان داد و گفت؛ توصیه به استفاده از آب چاه به جای بطری غیرمسئولانه و غیرحرفه ای است.
مدیرکل آزمایشگاه های مرجع سازمان غذا و دارو آب بسته بندی را دارای مزایای فراوانی دانست و گفت: عدم وجود آلودگی میکروبی و انگل های بیماری زا، وجود حد قابل قبول املاح و فلزات سنگین و آفت کش ها از جمله مزایای آب بسته بندی شده مهدی انصاری اظهار داشت که نوشیدن آب چاه تنها منجر به سنگ کلیه می شود غیر مسئولانه و غیرحرفه ای است. منابع صنعتی و سایر منابع آب زیرزمینی به ترکیبات آلی، نیترات ها و سولفات ها آلوده هستند.
وی ادامه داد: در تولید و عرضه آب بسته بندی فرآیندهای تولید دنبال می شود و پس از بررسی ها و آزمایشات متعدد مجوزهای لازم اخذ می شود. هر محصول دارای شرایط نگهداری است که توسط سازنده در بسته بندی محصول اعلام شده است که کاربر، فروشنده و توزیع کننده باید شرایط نگهداری، حمل و نگهداری را رعایت کنند.
مدیرکل آزمایشگاه های مرجع سازمان غذا و دارو تاکید کرد: اگر شرایط نگهداری هر محصول رعایت نشود، طبیعی است که خطراتی را متوجه مصرف کننده می کند و این محدود به محصولی مانند آب بسته بندی نمی شود. ظروف بسته بندی PET در ایران و جهان فقط برای آب آشامیدنی نیست، بلکه از مواد PET در نوشابه ها، روغن های خوراکی، برخی از لبنیات و شیشه شیر کودک استفاده می شود.
وی در ادامه سخنان خود به روغن های خوراکی اشاره کرد و با بیان اینکه روغن های ترانس صفر مورد تایید سازمان غذا و دارو هستند، تصریح کرد: برای هر شاخص یک روش اندازه گیری وجود دارد که از دقیق ترین و حساس ترین روش ها استفاده می کند و عبارت صفر دارای است. معنای مشترک؛ اگرچه از نظر فنی این اصطلاح “غیر قابل کشف” اعلام شده است. مسلما ما نمی توانیم و نباید علایق و سلیقه شخصی خود را در رسانه ها تبلیغ کنیم.
انصاری در خصوص کیفیت برنج های غیر ایرانی موجود در بازار نیز گفت: تمامی برنج های وارداتی در مبادی ورودی کشور و حتی در محل تولید نمونه برداری می شود و آنالیزهای لازم روی آن ها و فقط انجام می شود. آن دسته از محصولات را می توان در بازار مصرف به فروش رساند که مطابق با قوانین و مقررات ملی مناسب کشور باشد.
بر اساس اطلاعیه وبدا، کلیه محصولات بهداشتی از جمله آب بسته بندی شده به صورت مستمر تحت نظارت و پایش سازمان غذا و دارو قرار دارد و با هرگونه عدم رعایت مقررات موجود برخورد قانونی خواهد شد. نظرات افراد غیرمسئول در زمینه تغذیه سالم شخصی است و موضع ارگان های رسمی نیست. اطلاعات ارائه شده بر اساس اطلاعات بسیار محدود و ناقص از یک آزمایشگاه خصوصی است و قابل تعمیم به کل جامعه نیست.
منبع: آرمان ملی