گروه اقتصادی: حرکت دلار بین دو کانال 60 تا 61 هزار تومان در هفته جاری ادامه یافت. کاهش تنشهای سیاسی و انگیزههای مثبت در شرایط احیای برجام به دلیل سفر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران، انتظارات برای ادامه روند کاهشی دلار را افزایش داد. اما موضوعاتی مانند ابهام آتش بس اسرائیل و حماس و توافق این دو مانع از تحقق این انتظارات شد.
به گزارش اقتصاد 24، به گفته «رحمان سعادت» استاد اقتصاد دانشگاه، حتی اگر مشکلات سیاسی حل شود، قیمت دلار به زیر 60 هزار تومان نمی رسد، زیرا پس از پایان تنش حرکتهای سیاسی مثبت تأثیر چندانی ندارد و به ترتیب اقشار اقتصادی است. بر این اساس دلار در نیمه دوم سال شاهد جهش جدیدی خواهد بود و به 70 تا 80 هزار تومان خواهد رسید.
دلار زیر 60 هزار تومان معقول نیست
رحمان سعادت، استاد اقتصاد دانشگاه سمنان، روند بازار ارز را تشریح می کند و می گوید: بحث قیمت ارز به مسائل اقتصادی و سیاسی و همچنین تقاضا و عرضه ارز بستگی دارد. با توجه به اتفاقاتی که بعد از عید افتاد و تنش در منطقه افزایش یافت، قیمت ارز از ارزش واقعی خود یعنی دلار بین 60 تا 61 هزار تومان افزایش یافت، اما افراط و جزئی شد. آنچه پیش بینی می شد افزایش بیشتری داشته باشد و به 67 تا 70 هزار تومان برسد.
به گفته وی، پس از بازگشت آرامش در فضای سیاسی و همچنین اقدامات بانک مرکزی در زمینه تامین ارز و سفری که رئیس کل بانک مرکزی به کشورهای همسایه برای وصول مطالبات ارزی انجام داد. کشور باعث شد هم عرضه ارز افزایش پیدا کند، بنابراین ولتاژ کاهش می یابد و به 60 هزار تومان و حتی زیر آن می رسیم. واقعیت این است که زیر 60 هزار تومان عدد معقولی نیست و امکان پذیر نیست. دلیلش هم افزایش تقاضاست و دوباره به قیمت های بالاتر می رسیم. اگر به این رقم برسد، بسیار موقتی خواهد بود.
سفر رافائله گروسی تأثیر خاصی ندارد
به گفته این استاد اقتصاد، دلار کمکی است مربوط به مسائل سیاسی. وقتی این لایه سیاسی تمام می شود، دیگر حرکت های سیاسی مثبت اثری ندارد و به سمت این لایه اقتصادی می رود. یعنی برای کاهش دلار باید تولید اقتصادی را افزایش داد، تورم را کاهش داد و نقدینگی را کنترل کرد. یعنی از یک عدد به بعد هرچقدر هم کار مثبت سیاسی انجام شود تاثیر زیادی ندارد. ما سال گذشته و سال های قبل همین رویه را داشتیم. جو کمی بهتر شد اما دلار مثلا هیچ وقت زیر 30 تومان نرفت.
وی در ادامه یادآور می شود: البته حتی در صورت بهبود عوامل اقتصادی نیز باید گفت که همواره میزان افزایش و نرخ افزایش نرخ ارز بالاتر از نرخ و نرخ کاهش نرخ است. قانونی که وجود دارد این است که وقتی دلار گران می شود می تواند یکدفعه 5 تا 10 هزار تومان افزایش پیدا کند اما وقتی کاهش پیدا کند با تغییرات 2 تا 3 هزار تومانی همراه است و به اصطلاح به ته گیر می کند. و سخت تر می افتد
پیش بینی قیمت دلار
رحمان سعادت قیمت دلار را پیش بینی می کند و می گوید: انتظار دارم تا دو سه ماه آینده شرایط به همین منوال باشد اما فکر می کنم در نیمه دوم سال به کانال 70 تا 80 هزار تومان برسیم و قبل از عید امکان رسیدن به کانال 100 هزار تومان وجود دارد. زیرا وقتی تورم در حوزه ارزی اتفاق می افتد، دو یا سه ماه بعد این اثر تورمی را که به آن «نرخ ارز» می گوییم، روی کالاها می بینیم. یعنی برخی از کالاهای وارداتی و کالاهای واسطه ای که وارد می شوند گران می شوند. این امر باعث افزایش قیمت ها در تابستان می شود و افزایش قیمت یک بار دیگر باعث رونق دلار می شود. به عبارت دیگر تورم و نرخ ارز هر دو علت و معلول هستند و تقریباً هر شش ماه یک جابجایی از کانال پایین به کانال بالا داریم.
به گفته وی، یکی از نکاتی که باید به آن توجه کرد، انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال 1404 و از سوی دیگر انتخابات آمریکا در سال 2024 است که طبیعتاً بر روابط ایران و آمریکا تأثیر می گذارد و اگر ترامپ روی کار بیاید، ممکن است منجر به این شود. به قیمت های بالاتر البته در مورد انتخابات داخلی ایران باید گفت که به احتمال بسیار زیاد دولت تمام تلاش خود را می کند تا قبل از دلار 1404 به کانال 1000 تومانی روی نیاورد، اما بعد از انتخابات نرخ ارز را به بالای 100 خواهیم رساند. هزار تومان در نیمه دوم امسال خواهیم داشت و با این دومینویی که وجود دارد کمتر از آن رقم برنمی گردد.