با گذشت دو هفته از رد شکایت کارگران در دیوان عدالت اداری و رد اصل اعتراض قانونی به مصوبه شورای عالی کار، اعتراض فعالان کارگری به بیتوجهی دولت به قوانین کار ادامه دارد و خواستار تشکیل جلسه هستند. بازگرداندن دستمزدها به دلیل گرانی کالاهای اساسی و کاهش قدرت خرید خانوار. اعتراضات فعالان کارگری ادامه دارد تا اینکه دو روز پیش نظر کمیسیون کارشناسی کار، بیمه و تامین اجتماعی در دیوان عدالت اتحادیه اروپا درباره شکایت مزد کارگران تنظیم و اعلام شد.
متن این رای که دو روز پیش در آژانس ایلانا با استناد به سه دلیل منتشر شد به بررسی اعتراض کارگران به مصوبه شورای عالی کار و درخواست افزایش بیش از ۲۷ درصدی سقف دستمزد پرداخته است. همانطور که گزارش ایلانا با استناد به این تصمیم گزارش داد، بی اساس است. عنوان شد: «دلیل اول مربوط به تبصره ۵ ماده ۱ قانون اجرای طرح طبقهبندی مشاغل در کارگاهها است که حداقل دستمزد سالانه توسط شورای عالی کار تعیین میشود. بر این اساس، رای دادگاه استدلال کرد که تنها [حداقل مزد] باید در شورای عالی کار مشخص شود و حقوق سایر سطوح ربطی به این شورا ندارد. استدلال دوم مبتنی بر ماده 41 قانون کار و دو بند آن (تورم رسمی و سبد معیشتی) است که در رأی دادگاه استدلال شده است. [توجه به درصد تورم اعلامي از سوي بانك مركزي مد نظر و ملاك مقنن ميباشد نه تساوي و برابري با نرخ تورم] استدلال سوم مبتنی بر مفاد مصوبه شماره 1178 مورخ 1 تیر 1400 شورای عمومی دیوان است که در این مصوبه به آن اشاره شده است. [حكم مقرر در ماده ۴۱ قانون كار متضمن الزامي درخصوص تساوي و برابري درصد تورمي كه از طرف بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران اعلام ميشود با درصد افزايش سالانه حداقل مزد توسط شوراي عالي كار نيست] بر اساس این سند، قضات دادگاه به خود انگیزه دادند [از اين حيث، مصوبه شوراي عالي كار درخصوص تعيين حداقل مزد كارگران به علت عدم تساوي و برابري افزايش مزد با درصد تورم بانك مركزي ابطال نشده است] دلایل آن در زیر توضیح داده شده است [بنا به مراتب فوق مصوبه مورد شكايت مغاير قانون و خارج از حدود اختيارات مقام مصوب نبوده و راي به رد شكايت صادر ميگردد]”
در حالی که از اواسط فروردین و در پی اعلام علیرضا محجوب؛ دبیر کل خانه کار درباره اقدام این نهاد برای شکایت به دیوان عدالت اداری و تغییر مصوبه اسفندماه شورای عالی کار و افزایش سقف حداقل دستمزد از 27 درصد، کارگران اعلام کردند. ۸ خردادماه امسال برای ثبت شکایت به دیوان عدالت اداری یکی از مدیران در جمع خبرنگاران در پاسخ به سرنوشت شکایات کارگران از مصوبه شورای عالی کار گفت: کمیسیون ویژه رسیدگی شکایات هفته گذشته وارد رسیدگی شد و شکایت موجه نبود و برای رد شکایت اقدام شد.»
پس از این اطلاعیه معاون قضایی دیوان عدالت اداری با تایید اظهارات رئیس این نهاد قضایی گفت: اعتراض به مصوبه شورای عالی کار در مورد حداقل دستمزد کارگران در کمیسیون تخصصی مورد بررسی قرار گرفت. دیوان عدالت اداری رای به رد این تجدیدنظر داد و با توجه به اطلاعاتی که در اختیار ما قرار گرفت، کمیته کارشناسی اعتراض را موجه ندانست و رای به رد درخواست تجدیدنظر صادر کرد که به تصویب رسید. مرحله و به مرحله آهنگسازی، چاپ و انتشار رسیده است و به زودی به صورت رسمی اعلام خواهد شد.
پس از رد شکایات کارگران در دیوان عدالت اداری، اکنون تنها امید به برگزاری جلسه ای برای ترمیم دستمزدها با حضور وزیر تعاون و فعالان و نمایندگان جامعه کارگری است.
به گفته علی خدایی؛ نماینده کارگران در شورای عالی کار، بر اساس ماده 168 قانون کار، این امکان برای اعضای شورای عالی کار وجود دارد که درخواست تشکیل مجدد جلسه شورای عالی کار را داشته باشند و اکنون انتظارات کارگران از وزیر تعاون این است که با درخواست نمایندگان کارگری در شورای عالی کار برای تشکیل جلسه ویژه برای ترمیم دستمزدها موافقت شود که البته تا امروز خبری از موافقت صلاح مرتضوی به گوش نرسیده است. برای برگزاری این جلسه
فعالان کارگری علاوه بر انتظار برای این جلسه فوق العاده، انتظار دارند نمایندگان مردم نیز از وزیر تعاون برای برگزاری جلسه فوق العاده سوال کنند. خدایی در روزهای گذشته اعلام کرده بود که جلسه بعدی شورای عالی کار در پایان تیرماه خواهد بود اما حتی این فعال کارگری هم نمی داند که آیا سایر اعضای شورا که نمایندگان دولت و دولت هستند یا خیر. جامعه کارفرما نیز با پیشنهاد بازگرداندن دستمزد موافقت خواهد کرد. به همین دلیل است که هدی درباره «گامهای بعدی در صورت بیتوجهی دولت به حقوق کارگران» گفت: تجربه آخرین جلسه شورای عالی کار که اواخر خرداد ماه با حضور وزیر کار برگزار شد. اعضای شورا به نمایندگان جامعه کارگری نشان دادند که به موضوع بازپرداخت حقوق رسیدگی نمی شود.بقیه اعضای شورای عالی کار به طور کامل رفتند همانطور که هدایی نیز می گوید: «در آخرین جلسه شورای عالی کار، که بعد از 31 خرداد صورت گرفت و پس از ارسال درخواست رسمی ما برای تشکیل جلسه جدید با موضوع دستمزد، موضوع افزایش دستمزدها در دستور کار جلسه قرار نگرفت. بنابراین ما به پیگیری خود ادامه دادیم و همچنان داستان را دنبال می کنیم. دبیرخانه شورای عالی کار قانوناً موضوع دستمزد را در دستور کار جلسه بعدی قرار دهد. با توجه به اینکه سه نفر از اعضای کارگری شورا این درخواست را امضا کرده اند، اگر احیای حقوق در دستور کار قرار نگیرد، قطعا اقدامات بعدی را انجام خواهیم داد و زمانی که سه نفر از اعضای کارگری درخواست تشکیل جلسه اضطراری داشته باشند، باید دو هفته دیگر تشکیل شود. کاملاً واضح است که دولت به درخواست ما بی توجهی می کند وگرنه باید موضوع را در دستور کار جلسه قبل قرار می داد. به نظر می رسد دولت بیشتر به اتلاف وقت و جدی نگرفتن مطالبات ما علاقه دارد و ما باید تاکتیک های خود را بر این اساس برنامه ریزی کنیم که دولت به وضوح قصد نشستن بر سر میز مذاکره را ندارد اما تا زمان بعدی صبر می کنیم. جلسه شورا که طبق روال عادی باید در پایان تیرماه برگزار شود، در صورت وقوع منتظر می مانیم و اگر موضوع احیای حقوق در دستور کار جلسه قرار نگیرد، قطعا به جلسه بعدی خواهیم رفت. با کمک دوستان گام برداریم. متاسفانه پیشرفت کار به حدی است که از اجرای قانون و رعایت قانون دلسرد می شویم. فعلا فقط همینو میتونم بگم و مطمئنم با همفکری بقیه کارگران گام های بعدی رو برمی داریم ولی مطمئنا دفعه بعد نامه ای ارسال نکنیم و پیگیری قانونی کنیم شاید باید سراغ روش های بعدی رفت. “
انتظارات کارگری برای افزایش موضوع دستمزد این است که علیرغم ادعای دولت مبنی بر کاهش تورم، قیمتها به حدی بالا باشد که خط فقر حتی از ارزش سبد معیشتی هم بالاتر باشد، رئیس فراکسیون کارگری مجلس گفت: جلسه اسفند ماه شورای عالی کار در حالی که در جلسه اسفندماه شورای عالی کار، سبد معیشت بیش از 13 میلیون تومان تصویب شد، در روزهای اخیر علی بابایی کارنامی در گفت و گو با خبرنگار ایلانا اعلام کرد: تورم مدیریت می شود، تورم نیست. افزایش یافت.” الان تورمی که در جامعه داریم به ثبات حداقلی رسیده و دیگر تورم تصاعدی نداریم، اما مشکلی که داریم این است که حتی در مقایسه با این تورمی که ثابت شده، توده کارگران خالی است و باید به همان اندازه تلاش کنیم. هرچه بیشتر و برای رفع نیاز این عزیزان رفع شود امروز کارگران و سایر اقشار در بودجه خانواده با مشکل مواجه هستند، هفت دهم جامعه اکنون انتظار دارند دولت و نظام به فکر آنها باشد و این انتظار منطقی است. با توجه به مشکلات اقتصادی و معیشتی که وجود دارد، امروز خط فقر در کشور 15 میلیون تومان است و هرکس کمتر از این میزان درآمد داشته باشد دچار مشکل است و در این زمینه مشکل کارگران بیشتر از علت است، زیرا آنها همچنین به دلیل امنیت شغلی با استرس و نگرانی مواجه می شوند، چون کارگری که وارد کارگاه می شود مشخص است، این نیست که فردا سر کار باشد یا نه، یعنی شرایط قطعی و پایداری وجود ندارد که مثلاً اگر شما 1 آوریل سر کار می روید، مطمئن باشید تا 29 مارس سر کار خواهید بود که باعث نگرانی مضاعف کارگران می شود.