اکنون همانطور که چندی پیش اعلام شد در جریان بررسی برنامه هفتم توسعه در مجلس، طرح یکسان سازی حقوق بازنشستگان کشوری، لشکری و تامین اجتماعی به تصویب رسیده و قرار است این لایحه به کمیسیون تلفیق لایحه در برنامه هفتم ارجاع شود. پیشنهاد و تصویب کمیته برنامه و بودجه و اتخاذ تصمیم در مورد آن.
به گفته سید محمدرضا میرتاج الدینی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، مستمری بگیران باید بتوانند 90 درصد حقوق کارگران را دریافت و از آن بهره مند شوند.
وی تصریح می کند: بازنشستگان همواره پیگیر درخواست های یکسان سازی حقوق از سوی نمایندگان مردم هستند و باید در برنامه هفتم توسعه به فکر تصمیم گیری شفاف و شفاف در زمینه یکسان سازی حقوق بازنشستگان باشیم و شرایط به گونه ای باشد که مستمری بگیران دریافت 90 درصد از دستمزد کارگران و بهره مندی از آن.
در این میان معاون کمیسیون برنامه و بودجه مجلس از مقاومت در برابر یکسان سازی حقوق بازنشستگان خبر می دهد. وی می گوید: عده ای در سازمان اداری-مشغله و سازمان برنامه-بودجه از همسان سازی حقوق بازنشستگان جلوگیری کردند.
جبار کوسی نژاد با اشاره به لزوم یکسان سازی حقوق مستمری بگیران و رسیدگی به معیشت آنان تصریح کرد: با وجود اینکه یکسان سازی حقوق مستمری بگیران یکی از قوانین همیشگی کشور است اما دولت ها به دلیل کمبود منابع کافی از انجام این امر خودداری می کنند. برای اجرای این قانون، بنابراین باید در برنامه هفتم گنجانده شود، باید راهحلی برای تامین مالی این موضوع پیدا کنیم، مثلاً باید صندوقهای بازنشستگی را با منبع تامین مالی یا سرمایهگذاری مانند درآمد نفت یا صندوق توسعه ملی مرتبط کنیم. اگرچه تلاش ها برای یافتن روش تامین مالی ادامه دارد.
وی با بیان اینکه برخی از افراد در دستگاه های اجرایی و سازمان استخدامی و سازمان برنامه از یکسان سازی حقوق بازنشستگان جلوگیری کرده اند، تصریح کرد: از آنجایی که صندوق ها توانایی یکسان سازی حقوق بازنشستگان را ندارند و با کمک دولت حمایت می شوند. آنها باید در اسرع وقت منصوب شوند. از آنجایی که صندوق ها فقط 5 درصد در پرداخت حقوق بازنشستگان نقش دارند، باید بپرسید؛ دلیل ادامه فعالیت صندوق های مذکور چیست؟ آیا فقط برای پرداخت حقوق های کلان به مدیران و هیئت مدیره به کار خود ادامه می دهند؟
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و برآورد مجلس خاطرنشان کرد: علاوه بر پیشنهاد تامین مالی صندوق ها، پیشنهاد فروش این صندوق ها از سوی دولت نیز باید جدی گرفته شود زیرا اگر دولت بتواند صندوق های بازنشستگی را بفروشد بخشی از از هزینه های آن از درآمدها کسر می شود لذا از نمایندگان مردم تقاضا دارم در برنامه هفتم بر این موضوع نظارت داشته باشند زیرا نیازی به ادامه فعالیت صندوق های ورشکسته نیست.
در آستانه انتخابات از چه نوع همسان سازی صحبت می کنند؟
با این حال، در این شرایط، بازنشستگان به شدت از عدم تناسب حقوق بازنشستگان شکایت دارند. سوالی که حتی علی اکبر عیوضی، یکی از اعضای هیات مدیره کانون اتباع سالمندان تهران را بر آن داشت تا از تردید در طرح موضوع همسان سازی صحبت کند. به گفته وی، نمایندگان مردم در روزهای پایانی کار مجلس از تصویب تساوی در کمیسیون ها (و نه در سالن) خبر دادند، علیرغم اینکه در چهار سال گذشته هیچ اقدامی انجام نداده اند. پرداخت بدهی سازمان تامین اجتماعی و بهبود معیشت کارگران بازنشسته. لایحه جذب دائمی سال ها در مجلس نشسته است، چرا در این سال ها تصویب نشد، چرا در روزهای آخر به این فکر افتادند که همسان سازی جدیدی را مطرح کنند؟
ایوضی با بیان اینکه به نظر می رسد معرفی همسان سازی بیشتر یک شعار تبلیغاتی باشد، می گوید: پس از 15 سال انتظار، نیمه همسان سازی در سال 2009 اجرا شد. نسبت کارگران بازنشسته چقدر است؟ وقتی بعد از 15 سال نظارت اعتبار مربوطه را برای همسان سازی به سازمان بیمه ندادند، حالا در آستانه انتخابات از کدام همسان سازی صحبت می کنند؟
وی تاکید می کند: دولت بیش از 400 هزار میلیارد تومان به سازمان بدهکار است، کافی است این بدهی را پرداخت کند; ما همگام سازی اضافی نمی خواهیم. به هر حال، اگر قانون افزایش دستمزد اعمال شود، نیازی به اعمال یکسان سازی نیست. حتی یک قانون دستمزد از ماده 41 قانون تامین اجتماعی تا ماده 96 و 111 قانون تامین اجتماعی اجرا نشده است، چرا وزیر کار را استیضاح نکردند، چرا دنبال همسان سازی هستند؟ در صورت افزایش حقوق مستمری بگیر طبق قانون نیازی به یکسان سازی و تعدیل متناسب نیست.
آیا همسان سازی شامل وضعیت کارگران بازنشسته می شود؟
مروتی، کارگر بازنشسته نیز در ادامه این گلایه می گوید: در دور قبلی همسان سازی در سال 1398، دولت اعتبار جداگانه ای به صندوق های کشوری و ارتش اختصاص داد و با این اعتبار، حقوق بازنشستگان از این صندوق ها افزایش چشمگیری پیدا کرد. اما برای بازنشستگان خزانه دولت بودجه ای کنار نمی گذاشت و کاری که با صندوق های تامین اجتماعی انجام می شد همسان سازی نبود که توزیع متناسب بدون یال و دم و اشک بود که بازنشستگان به شدت به آن انتقاد داشتند.
وی تصریح می کند: نمایندگان مجلس شورا باید این همسان سازی و جزئیات دقیق آن را به جامعه هدف اطلاع دهند و بگویند سهم 65 درصدی مستمری بگیران کشور که مستمری بگیران صندوق تامین اجتماعی هستند چقدر است.
به گفته مروتی، در صورت حذف مجدد کارگران بازنشسته از این طرح، بی عدالتی بیشتر می شود.
با اجرای همسان سازی حقوق بازنشستگان سالانه چقدر افزایش می یابد؟
با این حال نعمت اله ترکی، مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری با تاکید بر یکسان سازی حقوق بازنشستگان کشوری، لشکری و تامین اجتماعی در لایحه برنامه هفتم توسعه می گوید: کمیسیون اجتماعی شورای اسلامی در قانون برنامه هفتم این موضوع را پیگیری کرده است. همچنین در کمیته مطرح و تصویب شده و اکنون منتظر کارشناسی کمیته تلفیق هستیم.
وی در پاسخ به این سوال که اگر یکسان سازی دستمزد مستمری بگیران در قانون برنامه هفتم اجرا شود، دستمزد سالانه چند درصد افزایش می یابد؟ تبصره: سازمان استخدامی تا قبل از سال 1395 جدولی در خصوص رتبه، رده شغلی و گروه طبقاتی دارد و در صورت تراز بندی ابتدا باید این جداول تغییر یابد. بنابراین رقم آن متفاوت است و اندازه افزایش ها برای همه گروه ها یکسان نیست.