امروز آرمان-گروه اقتصادی: مسعود مزیکیان کاندیدای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری شامگاه پنجشنبه 3 خردادماه در میزگرد تخصصی اقتصادی شبکه یک سیما در 20 دقیقه ابتدایی سخنان خود درباره اقتصادی خود. دیدگاهها، تصریح کرد: نگاه دینی من به وضعیت فعلی و اینکه کجا باید برویم و راههایی را که باید به آنجا برویم و دلیل نرسیدن به آنجا را ارائه میکنم.
این کاندیدای ریاست جمهوری گفت: سه سال است که تورم همیشه بالای 40 درصد بوده و رشد اقتصادی ما منفی است. 57 درصد رشد اقتصادی ناشی از نفت است. بر اساس گزارش رئیس کل بانک مرکزی 20 هزار میلیارد دلار فروخته شد و نزدیک به هزار هزار میلیارد تومان به عده ای اجاره داده شد. پزشکان خاطرنشان کردند: وضعیت جامعه به گونه ای است که کارگران نمی توانند مسکن بگیرند و کارمندان نمی توانند زندگی روزمره خود را بگذرانند. همه ناراضی هستند و اگر این کار متوقف نشود، مشکل خواهیم داشت. تورم و مشکلات کمر مجبور نبود مردم را خم کند.
در این راستا نظر برخی اقتصاددانان را درباره مهمترین انتظارات اقتصادی از مسعود بیزیکیان به عنوان رئیس جمهور جویا شدیم.
مهمترین انتظار ثبات اقتصاد است
مهدی پازوکی، کارشناس اقتصادی با اشاره به انتظارات اقتصادی پزشکان به آرمان مزروز گفت: مهمترین مشکلی که در حال حاضر اقتصاد ایران با آن مواجه است بی ثباتی اقتصادی است و آقای دکتر پازوکیان باید تکنوکرات باشد و از پوپولیست ها دوری کند. ثبات اقتصادی باید به اقتصاد بازگردد. انضباط اقتصادی باید در ایران احیا شود. سه نوع بی انضباطی وجود دارد. یکی بی انضباطی پولی بانک است که در بدهی بانکی می بینیم. دوم اینکه در سند بودجه بی انضباطی مالی وجود دارد و دولت باید سیاست عاقلانه ای برای حذف هزینه ها به کار گیرد. سوم بی انضباطی اداری است. روابط قبیله ای در ایران زیاد است. اگر به قبیله تعلق دارید و رشته ای ندارید، باز هم یک پست دریافت خواهید کرد. انضباط اداری نیز باز خواهد گشت.
وی افزود: دکتر باید بداند که جامعه ایران از تبعیض و بی عدالتی بسیار رنج می برد. در سال 2018 مردم برای بنزین بیرون نمی رفتند، اما مهمترین مسئله تبعیض بود. همچنین در سه سال اخیر قدرت خرید مردم بسیار کاهش یافته است. ما جزو معدود کشورهای دنیا هستیم که تورم 40 درصدی داریم. خوشبختانه او هم پذیرفت که اقتصاددان نیست و باید از نظرات دیگران استفاده کند. پازوکی ادامه داد: مهم ترین موضوع استفاده از تکنوکرات ها است. هرگاه از عناصر تکنوکرات در برنامه های توسعه استفاده شود، شاهد پیشرفت هستیم. به عنوان چهارمین برنامه قبل از انقلاب و سومین برنامه بعد از انقلاب که این مشکل را نشان می دهد.
بنزین، واردات خودرو و ارز
آلبرت بگزیان با اشاره به وضعیت اقتصادی کشور گفت: از همه روسای جمهور انتظار می رود ثبات قیمت، رشد درآمد و اشتغال ایجاد کنند. جوانان ما توقع دارند که وقتی کار دارند بتوانند تشکیل خانواده بدهند. این خواسته از سوی همه وجود دارد. این در همه جای دنیا انتظار می رود. ما در کشورمان رکود اقتصادی داریم. اگر من دوستانم در میزگرد اقتصادی بودم، سوالی که می پرسیدم این است که نرخ ارز نسبت به وضعیت اقتصادی چه برنامه ای دارد؟ با این حال مشاورشون اشاره کرد که یک رشته ولی یک رشته یعنی انصراف یا نه مثل امارات باید اعلام شده باشه؟
وی افزود: مورد بعدی این است که چه برنامه ای برای رفع تحریم ها وجود دارد؟ قدم زدن کافی نیست. اما برنامه برای اقتصاد بدون تحریم چیست؟ آیا می خواهید مذاکره کنید؟ نظر شما در مورد FATF چیست؟ آیا اصلاً اعتقادی به آن وجود دارد؟ نکته بعدی این است که تکلیف واردات خودرو چیست؟ مثلا آقای میرسلیم به صراحت می گوید که مخالف واردات است. مشکل دیگر بحث بنزین است. آیا می خواهند قیمت را افزایش دهند؟
ثبات مهمترین وظیفه است
همچنین احمد میدری استاد دانشگاه و مشاور مسعود مزیکیان گفت: شیوه مدیریتی آقای مزیکیان با توجه به تجربه ایشان این است که سلامت و آموزش دو حق برای همه است و کالا نیست. مصرف مردم از خدمات بهداشتی نباید ربطی به قدرت خرید داشته باشد. همانطور که ایرانیان در امنیت از حقوق مساوی برخوردارند، در بهداشت و آموزش نیز باید از حقوق مساوی برخوردار باشند. در طول سال ها انحرافاتی از این موضوع وجود داشته است، اما آقای مزیکیان اندیشه عدالت اجتماعی را دارد. هدف از انصاف دادن کمکهای نقدی نیست که ارزش آن در چند سال کاهش مییابد، اما زیرساختهایی مانند بهداشت و آموزش باید برای کاهش نابرابری بازسازی شوند.
وی افزود: آقای مدزیکیان پیشنهاد کرد که اگر تزریق پول باعث ارتقای بیمه در روستاها نشود، طرح تحول سلامت به صورت ناگهانی در روز انتخابات مطرح نشد، بلکه در سال های مختلف در دوران وزارت ایشان پیگیری شد .
میدری ادامه داد: شعارهای خوبی در مورد تورم مطرح شد و هیچ رئیسجمهوری خواهان تورم 40 درصدی نبود قطعاً شهید رئیسی از فساد چای دباش حمایت نمیکرد و مخالف فساد بود، اما مشکل ما ساختار، محیط زیست و تجارت است. فضای تجاری و اداری ایران منشأ تحمیل هزینه هایی مانند تورم و بیکاری بر اقتصاد ایران است.
این استاد اقتصاد دانشگاه تاکید کرد: به دلیل سیطره سیاسی نظام ایران بر اقتصاد کشور دچار ضعف اقتصادی شده ایم. هنگامی که رئیس جمهور تغییر می کند، هزاران پست کلیدی در شرکت ها، مدارس و موسسات تغییر می کنند و ثبات ندارند. ما سیاست اداره کشور را در اولویت قرار داده ایم و این امر ماشین های اجرایی را به شدت تضعیف کرده است. این دستگاه ضعیف اجرایی، انتظارات مردم و مسئولان را برآورده نمی کند.