اکنون اما اعلام رسمی بازگشت گشت ارشاد به خیابان ها نشان می دهد که نه جمهوری نظام و نه اسلام آن در ده ماه گذشته نتوانسته ابتکار جدیدی برای حل مشکل حجاب ارائه دهد.
زبان تشریح و تشویق نهادها و منبرها و وعاظ همچون چهار دهه گذشته از گفتگوی حجاب با جامعه الکان بود. اصلاحات قانونی به دلیل ترس از تندروها و ملاحظات انتخاباتی به تأخیر افتاد و حل نشد و سرانجام «مشت آهنین» دوباره به خیابان ها آمد.
آذرماه سال گذشته محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور در پاسخ به سوالی درباره گشت ارجاعی گفته بود که «گشت ارجاع ربطی به دستگاه قضایی ندارد و از همان جایی که ایجاد شده تعطیل است».
چهار ماه بعد، در فروردین ماه امسال، احمدرضا رادان، فرمانده انتظامی کشور هشدار داد که پلیس برای شهروندانی که کشف حجاب می کنند، مدارکی را از «شنبه» ششم فروردین به دادگاه معرفی می کند. وی افزود: این افراد در هنگام ثبت تخلفات از طریق فناوری های هوشمند شناسایی می شوند.
اعلام رسمی بازگشت گشت ارشاد به خیابان ها نشان می دهد که نه جمهوری نظام و نه اسلام آن در ده ماه گذشته نتوانسته اند ابتکار جدیدی برای حل مشکل حجاب ارائه دهند.
دیروز پس از گذشت سه ماه از عهدشکنی سردار، سید منتظرالمهدی سخنگوی فرج از بازگشت گشت های خودرویی و پیاده برای مقابله با بی حجابی خبر داد.
وی تصریح کرد: از امروز (یکشنبه 4 تیرماه) با استقرار گشتهای خودرویی و پیاده در سراسر کشور، در اجرای ماموریتهای متعدد پلیس، ناگزیر با کسانی برخورد میکنیم که متاسفانه بدون توجه به عواقب فرسودگی و هنجارشکنی، همچنان به هنجارشکنی ادامه می دهند و تاکید می کنند که علاوه بر تذکر و اخطار، در صورت عدم رعایت دستورات، پلیس با برخورد قانونی و ورود آنها به دستگاه قضایی مواجه خواهد شد.
هیچ کس نمی داند چه باید بکند.
برخی این بازگشت را ناتوانی دولت در رسیدگی به مسئله حجاب تفسیر می کنند، در حالی که برخی دیگر معتقدند که حکومت در انقیاد شبه نظامیان طالبان قرار گرفته است. کسانی که شبکه غیر رسمی قدرت هستند. اختیارات آنها در برابر قوه قضاییه است. نه با گاز اشک آور، بلکه با التماس و آرزو، آنها را به متفرق شدن دعوت می کنند، اما در نهایت پلیس را کتک می زنند تا به آنها یادآوری کنند که حرف آخر را می زنند!
در عین حال برخی دیگر بازگشت برخوردهای قهری و خشونت آمیز در حوزه حجاب را نشان از نبود دستور کار مشخص در حوزه حجاب و مشکلات مربوط به آن می دانند.
صادق زیباکلام در همین رابطه در کانال تلگرامی خود نوشت: آخرین دستگیری ها و مجازات ها در خصوص حجاب پس از یک آرامش نسبی، جدای از اینکه از نظر قانونی مشخص نیست این ها بر اساس کدام معیار، قوانین و مقررات است. تصمیماتی صادر شد، در عین حال این واقعیت را نیز نشان می دهد که بعد از 44 سال، نظام «نقشه راه» ندارد، «چه باید کرد؟» و دستورالعمل خاصی برای حجاب وجود ندارد. یک روز زنان را تنها می گذارد و دنبال آنها نمی رود و می بندد. اما روز بعد او دوباره سفر خود را آغاز خواهد کرد.
وی ادامه داد: فراموش کردن اقلیت تندرو که اساس اصلی نظام است، نه ممکن است و نه مصلحت. به محض اینکه با آنها هستید، باید هر از گاهی مراقب حجاب باشید تا توهین نکنند; و این درهم تنیده «چه باید کرد» حکایت بلاتکلیفی حجاب در 44 سال گذشته است.
احمد زیدآبادی: اگر حکومت تحت فشار طبقه رادیکال و متعصب تصمیم به بیراهه گرفته است، همین الان باید ظرفیت زندان های خود را هزار برابر کند! تحمیل حجاب بر همه زنان به هر قیمتی مستلزم گذاشتن هزاران طناب در هر روستا و روستاست!
رادیکال ها در پارلمان به دنبال قانون سخت گیرانه تر هستند
این سردرگمی را می توان در اختلاف نظر نهادها و مراجع در خصوص حجاب به وضوح دید. زمانی که لایحه حجاب قوه قضائیه و دولت به مجلس آمد، فریادهایی از سوی کسانی که در مجلس به سر میبرند، برانگیخت که این لایحه بیشتر برای حمایت از بی حجابی است تا رفع حجاب.
عبدالحسین خسروپنا، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی که خود مدعی است با تیروکمان به پای زنان محجبه سنگ پرتاب کرده و سابقه مبارزه با روسری به سالها پیش میرسد، توضیح داد: «طبق قانون موجود، فردی که حجاب می یابد مجرم است و مأمور دادگاه باید او را دستگیر کند، دادگاه تشکیل شود و خانم مکشفه وکیل بگیرد و در نهایت طبق قانون جریمه شود، اما به دلیل تعدد مجرمان امکان پذیر نیست. برای اجرای این قانون».
این در حالی است که اکنون حسینعلی حاجدلیقانی، عضو کمیسیون قضایی مجلس، گفت: در بررسی هایی که کمیسیون قضایی بر این لایحه انجام داد و به تصویب رسید مصادیق حجاب و آشکارسازی حجاب مشخص است و بین ترویج و تبلیغ تفاوت قائل شد. حجاب، برهنگی و بدحجابی، اما در عین حال هر کدام از این موارد جرم انگاری شده و برحسب جرم جریمه در نظر گرفته شده است.
این اظهارات در حالی مطرح می شود که به گفته خسروپناه، در لایحه پیشنهادی دولت، بی حجابی به منظور کاهش تعداد «بزهکاران» تخلف محسوب می شود. به گفته وی، در این لایحه تنها کسانی مجرم شناخته می شوند که از رفع حجاب خودداری کنند. با این حال، به نظر می رسد تندروها در مجلس در حال برنامه ریزی برای تصویب قانون جدید حجاب هستند که سختگیرانه تر از قوانین فعلی است.
ظرفیت زندان های خود را هزار برابر افزایش دهید
در همین راستا حضور گشت های ارشاد که ظاهراً فاقد نام، نشان و آرم پلیس و در برخی موارد ظریف هستند، بر این سخت گیری می افزاید; اما آیا برای مجریان و همفکران نتیجه مطلوب خواهد داشت؟
معین الدین سعیدی نماینده چابهار با اشاره به حوادث دیروز 1401 بازگشت گشت های هدف گیری را عجیب توصیف کرد و گفت: کسانی که به فکر کشور و آینده آن هستند به خوبی می دانند که ما نتیجه این رویه ها را دیده ایم. و آسیب آنها بسیاری از کارشناسان حقوقی نیز معتقدند گشت ارشاد فاقد استانداردهای قانونی و قانونی لازم است.
وی با بیان اینکه راه اندازی مجدد گشت ارشاد عواقب جبران ناپذیری در پی خواهد داشت، افزود: در این سال ها نهادهایی بوده اند که به دلیل مسائل فرهنگی اعتبار بسیار قابل توجهی دریافت کرده اند اما چرا هیچکس از آنها نمی پرسد که نتیجه کار شما چیست؟ در این زمینه بر راهی که ما بارها رفته ایم اصرار دارند که پایان خوبی است
وجود نخواهد داشت.”
احمد زیدآبادی نیز در این زمینه معتقد است: «جمهوری اسلامی دو راه دارد. حجاب اختیاری و یا راه دوم که نادرست است و هزینه آن برای مردم و کشور و دولت خارج از تصور عده ای متعصب و تندرو است.
وی ادامه داد: اگر دولت تصمیم گرفته زیر فشار تندروها و متعصبان کمانش کند، همین الان باید ظرفیت زندان های خود را هزار برابر کند! از آنجایی که زندان در این امر بازدارنده نخواهد بود، لذا اجبار حجاب بر زنان به هر قیمتی مستلزم گذاشتن هزاران طناب در هر روستا و روستایی است! این ته این ماجرای تاسف بار است. آن را به شوخی نگیرید.”