این تصور اشتباه است که کسانی که به دلیل افزایش هزینه ها کمتر به دندانپزشکی مراجعه می کنند فقط فقرا هستند، منطقه ای که من در آن کار می کنم شامل فقرا نمی شود و اتفاقاً ساختار جمعیتی این منطقه از منابع مالی خوبی است. ، اما حتی در اینجا با کاهش ویزیت دندانپزشکی مواجه هستیم، بسیاری از افرادی که در 2. سال گذشته هر 4-6 ماه یک بار برای معاینه به ما مراجعه می کنند، تا زمانی که به مرحله بحرانی نرسند به ما مراجعه نمی کنند. مردم اولویت های اقتصادی دیگری را در اولویت قرار می دهند که شامل خوراک و پوشاک و حتی هزینه تحصیل فرزندانشان می شود».
حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس اخیرا از سلامت دهان و دندان ایرانیان و بالا بودن تعرفه خدمات دندانپزشکی ابراز نگرانی کرد و گفت: وضعیت معیشتی مردم خوب نیست و به دندان های خود توجه نمی کنند. و کار آنها این است که به جای دریافت سایر خدمات دندانپزشکی، به کشیدن دندان ختم می شود.”
به گزارش فرارو، اگرچه به گفته علی تاجرنیا، رئیس هیئت مدیره جامعه دندانپزشکی ایران، کشورمان در زمینه تحقیقات دندانپزشکی و تولید مقالات دندانپزشکی رکورددار بوده و قدم به قدم با دندانپزشکی نوین پیشرفت می کند. کشورهای دیگر اما در زمینه جذب افراد برای دریافت خدمات دندانپزشکی آمار قابل قبولی ثبت نکرده است. کاهش تمایل ایرانیان برای مراجعه به دندانپزشکان به این دلیل است که «گردشگری دندانپزشکی» جای خود را در بین خدمات پزشکی باز کرده و مراجعین کشورهای همسایه به دلیل پایین بودن ارزش ریال در برابر دلار برای درمان به ما مراجعه می کنند.
هزینه سلیقه و دندانپزشکی لوکس
طبق قوانین حاکم بر نظام کشور، دریافت نرخ های غیرعادی و غیرقانونی از بیماران در واقع نوعی کلاهبرداری محسوب می شود. از نظر قانونی این عمل دندانپزشک تحت عنوان دریافت و جمع آوری وجه غیرقانونی یا تحصیل وجه از راه غیرقانونی جرم محسوب می شود. با این حال، مشکل این است که بسیاری از بیماران دقیقاً نمیدانند در برابر نرخهای بالا چه کنند.
رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درباره تعرفه های دندانپزشکی می گوید: در کل جامعه پزشکی موضوعی به نام تعرفه وجود دارد، معمولا مصوبات خوبی داریم که متاسفانه از سوی دولت رد می شود، اما باید توجه داشت که پولی برای درمان نیست. از جیب مردم پرداخت می شود، اما بیمه ها باید پرداخت شود.» این در حالی است که حدود 60 تا 70 درصد هزینه درمان بر عهده مردم است.
رعنا که سابقه اداره کلینیک دندانپزشکی و کار در مطب را دارد، درباره وضعیت قیمت گذاری فعلی به فرارو می گوید: «قیمت های دندانپزشکی در دهه گذشته بسیار بالا رفته است. تعرفه فعلی خدمات پر کردن دندان در کلینیک دندانپزشکی معمولی (نه دولتی و نه لوکس) 4 میلیون و بیشتر است. استخراج عصب بسته به اینکه تک کاناله، دو کاناله یا سه کاناله باشد متفاوت است اما حداقل 2 میلیون تومان برای هر کانال و بدون پر کردن تاج دندان شروع می شود. روکش دندان از 5 میلیون به بالا شروع می شود و جرم گیری 2 میلیون تومان محاسبه می شود. این هزینه ها که فقط مربوط به سطح متوسط است برای بسیاری از مشتریان سخت است. حتی هزینه کشیدن هر دندان از 2 تا 2 میلیون و پانصد هزار تومان شروع می شود. تغییر نرخ دندانپزشکی از اسفند سال گذشته تا کنون (اردیبهشت 1403) کاملا محسوس است. اگر تا اسفند سال گذشته پر شدن هر دندان 2 میلیون تومان بود، اکنون به 3.5 تا 4 میلیون تومان رسیده است. این قیمت ها در برخی از کلینیک ها با نرخ های بالاتری ارائه می شود و صادقانه بگویم که همین قیمت ها در مطب ها می تواند 2 تا 3 برابر بیشتر باشد. حقیقت این است که برخی از کلینیک ها با توجه به موقعیت جغرافیایی، تجمل گرایی و توانایی های مالی بیماران خود تا جایی که می توانند نرخ ها را افزایش می دهند. البته من نمی گویم همه مطب ها این گونه رفتار می کنند و دندانپزشکان شایسته داریم. اما حقیقت همان است که گفتم. نرخ واحدی در ادارات در کشور نداریم. همین پوششی که من می گویم 5 تومان است در یک کلینیک می تواند به 10 میلیون و بیشتر برسد و تاکید می کنم که این قیمت ها با مواد یکسان است. در زمینه نظارت، در بیش از 2 دهه که در مطب ها و کلینیک های مختلف کار کرده ام، چک های متعدد و محسوسی در حوزه تعرفه ها ندیده ام.
یکی از مشکلاتی که اغلب دندانپزشکان را سردرگم می کند این است که ممکن است از تفاوت نرخ درمان بین مراکز خصوصی و دولتی اطلاع نداشته باشند و اینکه آیا باید شکایت کنند یا خیر. اما اگر قرار است شکایت کنید، سه روش مختلف برای شکایت از دندانپزشک و نرخ دندانپزشکی وجود دارد که شامل شکایت انتظامی در دادگاه سازمان نظام پزشکی، شکایت حقوقی در دادگاه های عمومی و شکایت کیفری می شود. در دادگاه های پزشکی خاص و تجدید نظر به هیئت حل اختلاف وجود دارد.
هشدار در مورد خطر بحران پوسیدگی دندان در کودکان
بحث سلامت کودکان موضوعی است که اغلب کنار گذاشته می شود و این زمانی است که زنگ سلامت دهان و دندان کودکان به صدا در می آید. علی تاجرنیا، رئیس هیئت مدیره جامعه دندانپزشکی ایران اخیراً با بیان اینکه هر کودک ۱۲ ساله ایرانی ۲ دندان پوسیده دارد، گفت: «وقتی آن کودک به سن ۴۰ سالگی میرسد، میزان پوسیدگی به ۶ میرسد. وی افزود: علاوه بر مسائل فرهنگی و بی توجهی برخی والدین به تشویق کودکان به استفاده از مسواک و دهان شویه، برخی مسائل دیگر از جمله عوامل اقتصادی نیز در کاهش سلامت دهان و دندان کودکان نقش دارد.
رعنا با اشاره به تغییراتی که در مراجعین کلینیک های دندانپزشکی رخ داده است، به فرارو می گوید: این اشتباه است که تصور کنیم کسانی که به دلیل افزایش هزینه ها کمتر به دندانپزشک مراجعه می کنند، تنها اقشار ضعیف جامعه هستند. حوزه ای که من در آن کار می کنم شامل اقشار ضعیف جامعه نمی شود و اتفاقاً جمعیت این منطقه از امکانات مالی خوبی برخوردار است، اما حتی در اینجا نیز با کاهش مراجعه به دندانپزشک مواجه هستیم، افراد زیادی که به ما مراجعه می کردند. هر 4-6 ماه برای بررسی، در عرض 2 سال اخیراً آنها تا زمانی که به مرحله بحرانی نرسند مورد هدف قرار نمی گیرند. مردم اولویت های اقتصادی دیگری را ترجیح می دهند که شامل خوراک و پوشاک و حتی هزینه تحصیل فرزندانشان می شود. متأسفانه یکی از مشکلات خطرناک این وضعیت این است که نه تنها بزرگسالان به دلیل هزینه ها، بهداشت دهان و دندان خود را نادیده می گیرند، بلکه فرزندان خود را برای معاینه نمی برند و در نتیجه تعداد کودکان خردسالی که دچار این مشکل شده اند. دندانهای آسیبدیده و ما باید اقداماتی را برای درمان جدیتر آنها انجام دهیم.»
قیمت های پایین مشکوک است و گرانی محصول تحریم است
برخی از کلینیک ها یا مطب ها به مشتریان خود وعده قیمت های بسیار کمتر از قیمت های معمول را به صورت آنلاین یا از طریق بروشور می دهند، اما مشکل اینجاست که نمی توانند مطمئن باشند که از مواد قابل قبولی استفاده می کنند. اگرچه کلینیکها یا مراکز دولتی وابسته به سازمانهای بهداشتی و درمانی یا دانشگاهها معمولاً شرایط هزینههای بهتری دارند، اما آن دسته از مطبها و کلینیکهای خصوصی که قیمتهای بسیار پایینتری دارند، علاوه بر جذابیت برای مشتریان، شک و تردیدهایی را در مورد کیفیت کار یا مواد مورد استفاده آنها ایجاد میکنند. درمان و حتی ایجاد بهداشت در محیط کار خود را.
برخی از کارشناسان حوزه تجهیزات پزشکی نسبت به قیمت اقلام وارداتی هشدار دادند، این موضوع در حوزه تجهیزات دندانپزشکی نیز مورد توجه است. رعنا در این خصوص به فرارو می گوید: «هزینه مواد دندانپزشکی بسیار بالا رفته و موضوع تحریم باعث کمبود بسیاری از اقلام ضروری در حوزه کاری ما شده است. هزینه نه تنها مواد دندانپزشکی، بلکه برخی از مواد مصرفی یکبار مصرف نیز سرسام آور است. برخی مواد اصلا وارد نمی شود. کیفیت برخی از اقلام خارجی بسیار بالاتر از نمونه های ایرانی است و دندانپزشک باید برای جلب رضایت بیمار از اقلام خارجی استفاده کند. طبیعتا قیمت های خارجی بیشتر از قیمت های داخلی خواهد بود. پایانه های اعصاب و کامپوزیت ها در قیمت تمام شده سر به فلک کشیده و هر بار که قیمت ها بالا می رود چاره ای جز افزایش تعرفه نخواهیم داشت. اما باز هم می گویم که برخی فعالان این حوزه در حوزه افزایش تعرفه ها بی انصافی می کنند. «قبل از تحریم ها تنوع کالایی بهتری داشتیم.
وی درباره کیفیت مواد وارداتی نیز می گوید: با وجود اینکه هنوز مواد دندانپزشکی فرانسوی، برزیلی و انگلیسی با قیمت بالایی در بازار وجود دارد، اخیراً مواد چینی به دلیل قیمت پایین در بین برخی از همکاران رواج پیدا کرده است. یک نکته مهم این است که وقتی باید مواد دندانپزشکی اروپایی و غربی را از 2 تا 3 واسطه خریداری کنیم، خطر نزدیک شدن یا انقضای تاریخ مصرف این مواد را داریم. برخی از اقلام در گمرک با تاخیر مواجه می شوند و گاهی دلال بازی باعث می شود که کالا به ما معطل شود. حتی گاهی نگران هستیم که تاریخ اقلام دستکاری شده باشد. باورتان نمیشود که ما گاهی چندین ماه منتظر یک محموله ساده لیدوکائین هستیم که یکی از اساسیترین اقلام مورد نیاز ما است.