داوود منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه در جلسه ای که با حضور معاونین مدیران استانی این سازمان برگزار شد، گفت: حضرت علی علیه السلام فرمودند پایداری در زندگی چه در فرد و چه در ابعاد اجتماعی، نیازمند برنامه ریزی صحیح است. ما باید بدانیم که چه کاری می خواهیم انجام دهیم و آن را اندازه گیری کنیم.
وی افزود: زندگی شایسته نیاز به برنامه ریزی درست دارد. ابزار تحقق برنامه ریزی صحیح نیز مدیریت صحیح است. اگر بتوانیم این دو جزء را به خوبی در کنار هم قرار دهیم، می توانیم زندگی و معیشت خوبی را تضمین کنیم.
مدیر برنامه و سازمان بودجه دو سمت مهمی هستند که سازمان باید بتواند به خوبی از عهده آنها برآید. مقام معظم رهبری راه حل همه مشکلات کشور را در سازمان برنامه و البته ریشه همه مشکلات در سازمان برنامه و بودجه دانستند.
اساس ما این است که بتوانیم در حل مشکلات کشور به ویژه در حوزه های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و دفاعی و امنیتی نقش فعال و موثری داشته باشیم. واقعاً برای نظام جمهوری اسلامی بن بست وجود ندارد، باید چاره ای اندیشید و مشکلات را حل کرد. هر چقدر هم برنامه ریزی کنیم مشکلات کمتر می شود. پدیده هایی مانند گرانی، رشد پایین و ضعف خدمات اجتماعی در برخی حوزه ها نتیجه ضعف دستگاه اجرایی است که ما در رأس آن هستیم. بنابراین ما باید خود را در برابر مردم پاسخگو باشیم.
وی تاکید کرد: باید تلاش کنیم راه را برای سایر دستگاه ها باز کنیم و موانع را از پای آنها برداریم. در برخی موارد، بحث بودجه و اعتبار نیست، گوش دادن به آنهاست. در شرایط کنونی کشور بیش از پول و اعتبار، بسترسازی و رفع مشکلات کشور می تواند به کمک مسئولان اجرایی شود.
برنامه ریزی و نظارت؛ دو چیز در حال فراموش شدن است
منظور ادامه داد: در ستاد سازمان برنامه باید قدرت را تا حد امکان به استان ها واگذار کنیم. درخواست ما از معاونان سازمان این است که این واگذاری را انجام دهند. باید کارهای روزمره ستادی سازمان را به حداقل برسانیم. البته باید نظارت موثری وجود داشته باشد. این یکی از موضوعات فراموش شده است. سازمان برنامه دو مشکل را فراموش کرده است. یکی نظارت و دیگری برنامه. امروزه سازمان فقط با بودجه سروکار دارد.
الزام به معرفی ایده های جدید و انتقال ایده های قدیمی به سازمان برنامه و بودجه
وی با بیان اینکه باید زمینه را برای برنامه های راهبردی فراهم کنیم، گفت: در برخی موارد می توان با یک برنامه ریزی مناسب از هزینه های کلان جلوگیری کرد و باید مدام به انتقاد از خود و شنیدن شکایات ذی نفعان پرداخت. در برخی موارد حتی میتوانیم از کارشناسان دیگر دستگاهها بهره ببریم. ما باید به دنبال ایده های جدید و ایجاد گفتگو باشیم. این سوال باید یکی از اقدامات روزمره مدیران سازمان باشد. متأسفانه همه ما مدیر پورتفولیو شده ایم. باید برای مطالعه و برنامه ریزی وقت بگذاریم.
ما باید دائما در تلاش برای تجدید نظر در گذشته باشیم. حرف هایی که امروز می زنیم نباید مثل پارسال باشد. برای استفاده از زمان باید برنامه ریزی درستی داشته باشیم. یکی از الزامات سازمان برنامه تحول است.
ما از استقلال سازمان های برنامه استانی محافظت می کنیم
رئیس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به اینکه استان ها باید اختیارات و استقلال از دستگاه های اجرایی داشته باشند، گفت: از استقلال سازمان های برنامه استانی پاسداری می کنیم زیرا نظارت بر پیشرفت استان را بر عهده دارند. استاندار باید شما را از سمت خود ببیند نه جلوی او. این مشکل زمانی محقق می شود که مدیران استانی پیشنهادات جدید و موثری ارائه دهند. در نتیجه مدیران استانی باید اتفاقات پیرامون خود را به دقت بررسی کنند. اگر پیش بینی کنیم می توانیم از بسیاری از حوادث جلوگیری کنیم.
رتبه بندی معلمان نباید مشمول چنین شرایطی می شد
منظور با بیان اینکه رتبه بندی معلمان نباید به این بزرگی تبدیل می شد، گفت: به میزانی که وزارت آموزش و پرورش شکست خورده است، ما نیز در سازماندهی برنامه کوتاهی کرده ایم. اگر دستگاهی راه را اشتباه رفت، باید هشدار دهیم. در همه دروس باید مشکلات را رعایت کنیم.
امروز سلامت مردم یکی از اولویت های اصلی دولت است. در صورت وجود مشکل در دارو، باید فوراً آن را گزارش دهید. تا امروز در این مدت حتی یک گزارش از رهبری در خصوص تحلیل وضعیت استانشان دریافت نکرده ام. درخواست من این است که استانداران دائماً وضعیت استان خود را بررسی کنند. اگر می توانید خودتان دخالت کنید و اگر نمی توانید گزارش دهید تا از طریق وزیر کشور و راه های دیگر موضوع را پیگیری کنیم.
سازمان برنامه محل استخدام های جدید نیست
وی با بیان اینکه در برخی موارد نیاز به انتقال کارشناسان مستعد از سایر نهادها به سازمان های برنامه ریزی بود، گفت: سازمان برنامه ریزی جایی نیست که از توانی که به تازگی از دانشگاه آمده است استفاده کند و این قدرت باید چند سالی به دست بیاید. از این رو سازمان های برنامه باید به ظرفیت و توانایی انتقال قدرت توجه ویژه ای داشته باشند، نکته دیگر در مورد مشاوره است، این توصیه ها باید فعال شود.
نظارت بر پروژه های ملی بر عهده ادارات کل استان هاست/ در برخی موارد ستاد یک حرف می زند اما استان طور دیگری عمل می کند.
معاون رئیس جمهور با تاکید بر اینکه اگر قرار است طرح تملک جدید راه اندازی شود باید با کمک استان ها باشد، گفت: حتی در طرح های ملی نیز دستگاه های استانی باید نقش آفرینی کنند و نظارت بر پروژه ها نیز بر عهده استان است. یکی از مشکلات ما فاصله ستاد سامان با صف است. ما باید این فاصله را کم کنیم نه اینکه در ستاد یک چیز بگوییم و در روستا کار دیگری انجام دهیم. اگر ما صحبت کرده ایم و این حرف به سر سفره کارشناسان استانی رفته است، وظیفه خود را به خوبی انجام داده ایم.
و افزود: باید به مردم امید بدهیم. ما حق نداریم از مشکلات مردم عبور کنیم. مردم باید به ما به عنوان حلال مشکلات اعتماد کنند. مصاحبه ای که گاهی انجام می دهیم می تواند برای مردم مشکل ایجاد کند. امروز ما با تامین مالی دارو و خرید تضمینی گندم مشکل داریم اما دغدغه ما همین است. ما نباید این موضوع را به افکار عمومی منتقل کنیم. می توانیم مشکل را حل کنیم و بگوییم تا هفته آینده حل می شود.
مردم باید با ما بیایند. اگر نتوانیم این کار را انجام دهیم، هر چقدر هم که تلاش کنیم موفق نخواهیم شد. اگر امروز مشکل پزشکی و کیفیت آموزشی وجود دارد، باید دغدغه همه ما باشد.
وظیفه سازماندهی برنامه دستیابی به رشد اقتصادی 8 درصدی
رئیس سازمان برنامه و بودجه در خصوص رشد اقتصادی هدفمند گفت: ما در برنامه هفتم تعهد داریم به رشد 8 درصدی برسیم. نقش سازمان هدایت توسعه در کشور است. اگر در دهه گذشته رشد کم داشتیم و متأسفانه متوسط رشد کشور 7/0 درصد بود، در سازمان برنامه مقصریم. این ما هستیم که بانکداری سرمایه گذاری را هدایت می کنیم. ما هستیم که باید برای جذب سرمایه خارجی تلاش کنیم. شورای استان باید اینگونه موارد را پیگیری کند.
وی با اشاره به اینکه توسعه حاصل کار همه نهادهای دولتی و غیردولتی بوده است، گفت: اگر هم افزایی نبود چنین مشکلی وجود نداشت. آنچه شما باور دارید باید به عمل تبدیل شود. در نتیجه پنج سال مهم پیش رو داریم. باید به رشد 8 درصدی برسیم. ما رشد استان ها را کنترل می کنیم و این یکی از معیارهای ارزیابی مدیران است. اشتغال برای دولت بسیار مهم است. معادن متروکه، کارخانه های نیمه تعطیل باید فعال شوند. برنامه های تملک باید تکمیل شود و این یعنی توسعه. مجموعه اقدامات در استان ها باید ماهانه گزارش شود.
تمرکز سازمان برنامه بر تکمیل کریدور شرق – غرب و شمال – جنوب است.
منظور با بیان اینکه در آینده تمرکز ما بر تکمیل کریدور شمال – جنوب و شرق – غرب است، گفت: باید پروژه های پیشران را تکمیل کنیم. سهم صنعت دریایی در اقتصاد کشور باید سه برابر شود. اینها وظایفی است که مدیران استانی باید انجام دهند. وظیفه مهم سازمان حمایت از رشد اقتصادی کشور است.
خروج اقتصاد ایران از رکود در سال 1401
در سال 1401 شاهد خروج اقتصاد از رکود بودیم. با توجه به رشد اقتصادی دو سال اخیر، رشد ما امسال باید نزدیک به 8 درصد باشد. ما باید هر کاری که می توانیم انجام دهیم تا این رشد اتفاق بیفتد. انتظارات رئیس جمهور این است که سازمان برنامه نقش مهمی در حوزه اقتصاد داشته باشد. جلسات شورای اقتصادی دولت تشکیل می شود و یکی از وظایف معاونت اقتصادی فعال سازی این شورا است. یکی از معاونان رئیس جمهور را حذف کردیم و معاونت اقتصادی ایجاد کردیم. مدیریت توسعه باید در این معاونت انجام شود.