مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از بازگشت از ایران، موضع تازهای در فرودگاه وین اتخاذ کرد و به خبرنگاران گفت که از تهران برای رفع نگرانیها میخواهد اقدامات «متن» انجام دهد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، رافائله گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، امروز سه شنبه 18 اردیبهشت 1403 پس از بازگشت از ایران در فرودگاه وین به خبرنگاران گفت: همکاری با ایران کاملاً رضایت بخش نیست. “
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بدون اشاره به خروج آمریکا از برجام در سال 2018 و انفعال آشکار تروئیکای اروپایی در قبال تعهدات صریح خود در این توافق، تنها از ایران خواست تا اقدامات حلسازی «ملموس» انجام دهد. نگرانی در مورد برنامه هسته ای ایران
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در این باره گفت: باید ادامه دهیم… وضعیت فعلی برای من کاملاً راضی کننده نیست. ما تقریباً در بن بست هستیم… و این باید تغییر کند.»
اینگونه است که ایشان بعدازظهر امروز (سهشنبه 28 اردیبهشت 1403) در اولین کنفرانس بینالمللی علوم و فنون هستهای در اصفهان گفتند: «در سالهای اخیر با چالشهای جدی در حوزه سلامت، انرژی و… مواجه بودهایم. “
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی با بیان اینکه انرژی هسته ای می تواند پاسخگوی بسیاری از چالش های کنونی باشد، گفت: سیل و افزایش دمای هوا می تواند بر همه چیز تأثیر منفی بگذارد. چند ماه پیش در اجلاس COP تاکید شد که مصرف کربن باید به صفر برسد. بیماری هایی مانند سرطان یکی از جدی ترین چالش ها در جهان است و سالانه با بیش از 4 میلیون مورد سرطان مواجه هستیم.
گروسی افزود: به دلیل چالش های سیاسی از همکاری دانشمندان هسته ای ایران و جهان محروم شده ایم.
گروسی در تهران; با نفوذ محدود، آژانس بین المللی انرژی اتمی به دنبال کنترل های شدیدتر بر فعالیت های هسته ای ایران است
پشت صحنه سفر گروسی به تهران; با نفوذ محدود، آژانس بین المللی انرژی اتمی به دنبال کنترل های شدیدتر بر فعالیت های هسته ای ایران است
یورنیوز نوشت: رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز دوشنبه 6 مه 2023/17 می 1403 در راس هیاتی از کارشناسان و مسئولان این آژانس برای گفتوگو با مقامات ایرانی وارد تهران شد.
رویترز در گزارشی در این باره گزارش داد که گروسی به دنبال راه هایی برای تقویت نظارت و کنترل سازمان ملل بر فعالیت های نگران کننده هسته ای ایران است.
وی در آن گزارش با اشاره به تلاش آژانس در این راستا، سفر گروسی نیز برای رسیدن به همین هدف انجام شده است، وی دیدگاه تحلیلگران و دیپلمات ها را در مورد نفوذ محدود آژانس برجسته کرده و یادآور شده است که آقای گروسی باید “مراقب وعده های توخالی” باشد. . بودن
از زمان خروج آمریکا به ریاست دونالد ترامپ از توافق هستهای قدرتهای جهانی با تهران در سال ۲۰۱۸، ایران به تدریج روند غنیسازی اورانیوم را تسریع کرده و ضمن افزایش سطح و کمیت ذخایر خود، به تدریج همکاریها را با ایران کاهش داده است. آژانس بین المللی انرژی اتمی.
رافائل گروسی ماه گذشته به اسکای نیوز گفت که سطح بازرسی (در ایران) هنوز به سطح مورد نظر آژانس بین المللی انرژی اتمی نرسیده است.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که با مقاماتی از جمله علی باقری کنی، مذاکرهکننده ارشد هستهای و حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران گفتوگو کرده بود، تاکید کرد: با توجه به عمق و گستردگی برنامه (برنامه هستهای ایران) باید تا فرصت بیشتری برای مشاهده داشته باشیم.”
ایران در حال حاضر غنی سازی اورانیوم با خلوص 60 درصد را آغاز کرده است که با غنی سازی 90 درصدی مورد نیاز برای تولید سلاح هسته ای فاصله چندانی ندارد.
ایران همچنین توانایی آژانس بینالمللی انرژی اتمی را برای اجرای مأموریت خود آنطور که میخواهد به شدت محدود کرده است.
به گزارش رویترز، این آژانس با یکسری موانع مواجه است که مهمترین آنها ممانعت از ورود برخی کارشناسان ارشد این آژانس به ایران و همچنین ناتوانی تهران در ارائه توضیحات کافی و قانع کننده درباره ذرات اورانیوم کشف شده در برخی موارد اعلام نشده است. مکان ها
گروسی پس از بازگشت از آخرین سفر خود به ایران در مارس 2023، معتقد بود که امتیازات عمده ای از تهران دریافت کرده است که به اختصار در “بیانیه ای مشترک” به آن اشاره شد.
رویترز می افزاید: اما گزارش های ارائه شده از سوی آژانس بین المللی انرژی اتمی به کشورهای عضو نشان می دهد که دستاوردهای اندکی حاصل شده است.
گروسی امیدوار است که این بیانیه منجر به نصب مجدد دوربینهای نظارتی و سایر تجهیزات نظارتی شود که به درخواست ایران در سال 2022 حذف شدند.
به گزارش رویترز، با این حال، تنها بخش کوچکی از دوربین های مورد نظر آژانس دوباره نصب شده اند.
پس از دیدار روز دوشنبه وی با وزیر امور خارجه ایران، رافائل گروسی، در توئیتی نوشت: «در این دیدار، مجموعه اقدامات عملی ملموسی را برای احیای بیانیه مشترک 4 مارس 2023 به منظور احیای روند اعتمادسازی و افزایش شفافیت پیشنهاد کردم. . “
آژانس بینالمللی انرژی اتمی قبلاً برخی از برنامههای هستهای ایران را از دست داده است، مانند تعداد سانتریفیوژهایی که توافق سال 2015 برای کنترل و نظارت بیشتر در دسترس قرار داده بود.
دیپلمات ها می گویند که این نگرانی ها را در مورد توانایی تهران برای ساخت و راه اندازی یک تاسیسات غنی سازی مخفی افزایش داده است، اگرچه هیچ نشانه ای از آن وجود ندارد.
علی واعظ، کارشناس گروه بینالمللی بحران در این باره میگوید: آژانس بینالمللی انرژی اتمی بهطور قابلتوجهی بیشتر نگران بخش «نامرئی» است تا «مرئی» برنامه هستهای ایران.
رویترز به نقل از محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، با استناد به گزارشهای منتشر شده در رسانههای ایران، گفت که تهران امیدوار است همکاریهای خود با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را تقویت کند.