تلاش دولت برای سرکوب حقوق کارگران به شکلی بی سابقه

تلاش دولت برای سرکوب حقوق کارگران به شکلی بی سابقه

کار تعیین دستمزد کارگران به اضافه کار تعمیم داده شده است. تاخیرهای مکرر دولت در برگزاری جلسات شورای عالی کار و کمیسیون حقوق و دستمزد باعث شده تعیین دستمزد کارگران به آخرین روز کاری سال جاری موکول شود اما دلیل اصلی این تاخیر چیست و چرا؟ دولت که قصد تعیین دستمزد کارگران را داشت، کار را به آخرین لحظات سال به تعویق انداخت. پاسخ این سوال را شاید بتوان در خوابی که دولت درباره دستمزد کارگران دیده بود و روز گذشته در برخی خبرگزاری ها به عنوان شایعه منتشر شد، یافت. افزایش 20 تا 24 درصدی دستمزد کارگران در سال آینده.

گام اول: وارونگی رابطه بین دستمزد و تورم توسط کارمندان دولت

برنامه دولت برای بلوکه کردن دستمزد کارگران در سال آینده اولین بار توسط رئیس سابق بانک مرکزی اعلام شد. صالح آبادی در روزهایی که ریال بیش از روز گذشته ارزش خود را از دست می داد در جمع خبرنگاران حضور یافت و تورم و کاهش ارزش ارز را عامل افزایش 57 درصدی حداقل دستمزد کارگران در سال جاری دانست و اعلام کرد که چنین مشکلی در دولت تکرار نخواهد شد. غیرممکن است البته این اتهام بارها از سوی دیگر دولتمردان از جمله وزیر اقتصاد تکرار شد تا کارگران و مردم آماده سرکوب دستمزد خود در سال آینده باشند.

این در حالی است که کارشناسان اقتصادی و فعالان کارگری بارها به این گونه اتهامات پاسخ داده و افزایش دستمزدها را دلیل تورم نیست بلکه نتیجه این شاخص اقتصادی اعلام کرده اند و حاضرند از افزایش دستمزد صرف نظر کنند مشروط بر اینکه دولت توانایی مدیریت و مدیریت داشته باشد. کنترل نرخ تورم شرطی که البته با توجه به ترکیب اقتصادی دولت و عملکرد آنها در حدود یک سال و نیم، بیشتر در حد یک رویا باقی مانده است.

مرحله دوم: تغییر استانداردهای غذایی برای کاهش سبد معیشتی

یکی از مبانی تعیین دستمزد در سالهای اخیر، محاسبه حداقل سبد معیشت یک خانوار متوسط ​​شاغل به منظور امکان عمل به آن و بر اساس تبصره دوم ماده 41 قانون کار است. امسال وزارت کار با تأخیر در تشکیل کمیسیون دستمزد شورای عالی کار، تلاش کرد بسته مورد نظر را در پایان سال به کارگران تحمیل کند.

‘علی خدایی’ نماینده کارگران در شورای عالی کار درباره ترفندهای جدید دولت برای کاهش سبد معیشتی و تحمیل آن به کارگران می گوید: واقعیت این است که بین ما و گروه کارفرمایی و کارفرمایان تفاوت اساسی وجود دارد. دولت از نظر معیشت سبد معیشتی. دلیل این تفاوت این است که امسال جداول و معیارهای تعیین سبد معیشتی توسط دولت تغییر کرد و به عنوان مثال انستیتو تغذیه جدولی را به شورای عالی کار ارائه کرد که بر اساس آن با برآوردهای جدید اعضای انستیتوی تغذیه، مصرف روزانه افراد از ۲۵۷۰ کالری به ۲۳۵۰ کالری کاهش یافته است. آنها همچنین تعدادی از اقلام اولیه خانه را در سبدی که تهیه کرده بودند منتقل کردند. این تغییر با این فرمول ها باعث کاهش نرخ سبد شد.

  آخرین قیمت خودروهای وارداتی در بازار 1400/12/11 + جدول می باشد

وی در رابطه با تغییرات ایجاد شده در اقلام اصلی و مصرف آنها به منظور کاهش قیمت سبد می گوید: به عنوان مثال اگر سرانه مصرف گوشت در سبد در سال های گذشته 38 گرم بود، اکنون این میزان است. 20 گرم نان از 310 گرم به 100 گرم کاهش یافته است. در خط لوبیا، آنها عناصری را برای انتخاب لوبیا اضافه کرده اند که قیمت را پایین نگه می دارد. در مورد میوه ها و سبزیجات هم همین اتفاق افتاد. در عین حال تاکید می کنند که مقامات رسمی این اعداد را اعلام کرده اند. در نتیجه با این محاسبات که ما اصلاً آن را قبول نداریم، اندازه سبد معیشتی را 12 میلیون و 479 هزار تومان محاسبه و اعلام کرده اند.

مرحله سوم: وقت گذاشتن برای جلسات و تهدید به کنار گذاشتن اجماع

یکی دیگر از حربه‌های امسال دولت برای تحمیل دیدگاه‌های خود به جامعه کارگری، موکول کردن تعیین دستمزد به روزهای پایانی سال است تا با توجه به شرایط پیش آمده، نظر خود را با اجماع یا در قالب به ستاد اعلام کنند. با اکثریت آرای اعضای شورای عالی کار.

در همین زمینه صولت مرتضوی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان رئیس شورای عالی کار هفته گذشته نمایندگان کارگری را تهدید کرد که در صورت عدم توافق با سایر شرکای اجتماعی حاضر در شورای عالی کار، خب کارفرمایان و دولت به رای گذاشته می شود و رای اکثریت ملاک عمل خواهد بود.

حسین حبیبی یکی از اعضای شورای حاکمیتی مرکز عالی شوراهای اسلامی کار کشور درباره علت تاخیر در مصوبه شورای عالی کار می گوید: بحث تاخیر در تعیین حقوق و تعیین حقوق و دستمزد. حداقل سبد معیشتی بی سابقه است. واضح است که دلیل تأخیر، عدم توافق نمایندگان مردم با نمایندگان دولت و کارفرما در جلسات قبلی تیم مذاکره کننده طرف کارگری است. این البته از نظر ما یک امر طبیعی است! متأسفانه دو سال پیش در اسفند 1397 این مذاکرات دیر شروع شد و دیر به پایان رسید و نمایندگان کارگری هر سه مصوبه شورای مزد را امضا نکردند. امسال نیز ممکن به نظر می رسد.

وی می افزاید: بر اساس ماده 167 قانون کار، تمامی نمایندگان شورای عالی کار دارای یک رای هستند و تصمیمات جلسات با اکثریت آرای 9 نفره شورای عالی کار اتخاذ می شود. البته در صورت عدم توافق، بهتر است نمایندگان کارگری جلسه را ترک کنند. البته لازمه ترک این است که از ابتدا نظر کارفرمایان و دولت را بدانیم که آیا موافق هستند یا خیر! در صورتی که جلسه به حد نصاب 7 نفر نرسد، طبق قانون جلسه باطل بوده و تصمیم آن وجه قانونی ندارد. شرط لغو جلسه شورای عالی کار در حد نصاب رسمی و قانونی هفت نفر، خروج هر سه عضو کارگری این شورا است.

  لوکادیای پرسپولیس محبوب یورگن

تفاوت فاحش بین مطالبات دولت و مطالبات کارگران

با چنین مختصاتی، عصر روز جمعه بیست و ششم اسفندماه، جلسه شورای عالی کار برای تعیین دستمزد کارگران تشکیل شد. بر اساس اعلام اصغر آهنی ها، نماینده کارفرما در شورای عالی کار، ارقام مطرح شده در این جلسه افزایش 20 تا 24 درصدی حداقل دستمزد بوده است.

پروفسور علی خدایی، عضو شورای عالی کار، در خصوص این جلسه و جزئیات آن می گوید: «مذاکرات بسیار سخت بود.» واقعیت این است که ما با شرکای اجتماعی و به طور خاص با نمایندگان دولت در هر دو مقطع اختلاف چشمگیری داشتیم. سبد معیشت و همچنین در میزان افزایش حقوق.

وی در خصوص سبد معیشتی 13 میلیون و 900 هزار تومانی که در رسانه ها به آن سبد معیشت توافقی می گویند، توضیح می دهد: در موضوع سبد معیشتی با مدل فرضی پیشنهادی وزیر کار، 13 میلیون است و ما هم. به 900 هزار تومان رسید. البته این سبد، سبد مصوب نبود و فقط به عنوان یک توافق اولیه برای شروع بحث عمل کرد، اما با این وجود هنوز بر سر افزایش دستمزدها به توافق نرسیدیم.

این عضو کارگری شورای عالی کار می افزاید: در این جلسه توافق کردیم که بحث ها بر اساس قانون و تعیین دستمزدها نیز براساس قانون باشد، اما متاسفانه اعدادی که ارائه شد، هرچند دولت ها با اجبار با رعایت قانون، مبنای قانونی نداشت و حداقل شرایط را نداشت.

هدی می افزاید: ساعت ها بدون نتیجه بحث کردیم و در نهایت در ساعات پایانی وزرای صلح و اقتصاد نیز به جلسه آمدند که البته نمایندگان رسمی آنها از ابتدا در جلسه حضور داشتند. با این حال، اگرچه ما به توافق ضمنی در موضوع سبد رسیده‌ایم، اما در مورد دسته دستمزد توافق اساسی صورت نگرفته است. وی با بیان اینکه این جلسه پس از تقریبا ساعت ها بحث و چانه زنی تمدید شد و روز یکشنبه جلسه دیگری خواهیم داشت، تصریح کرد: امیدواریم تا روز یکشنبه تغییری در دیدگاه دولت ها و کارفرمایان ایجاد شود. البته گروه کارفرمایان در بحث ها دخالت چندانی نداشتند و 90 درصد بحث ها اختلافات ما با دولت ها بود. کارفرمایان فقط گهگاه از دولت حمایت کردند اما به وضوح مداخله نکردند.

  بخش مهمی از تغییر مسیر سینما از طریق بنیاد سینمایی فارابی است

به گفته هدی، دولت با ارقامی که در سایر رده ها برای افزایش حقوق کارکنان دولت در نظر گرفته بود و با این ادعا که نباید تبعیض صورت گیرد به جلسه آمد اما قانع نشدیم.

وی در ادامه توضیح می دهد: روش دولت برای مذاکره و اصرار بر اعداد روش درستی نیست. در مورد دستمزد کارگران، ما ماده 41 قانون کار را داریم که دو مولفه اصلی افزایش دستمزد را تعریف کرده و سایر معیارها یا مؤلفه ها قابل قبول نیست. ضمن اینکه باید از جایگاه و شأن شورای عالی کار پاسداری کنیم تا در حوزه تصمیم گیری این شورا دخالتی صورت نگیرد.

هدایی در خصوص جلسه یکشنبه می گوید: ما نمایندگان کارگری با هدف توافق خوب و حفظ منافع کارگران به جلسه می رویم. امیدواریم در جلسه یکشنبه آرامش و قانونمندی بیشتر شود. ما تمام تلاش خود را می کنیم تا منافع کارگران را درک کنیم، اما اولویت ما حفظ منافع کارگران بر اساس وظیفه ذاتی است.

آیا از شورای عالی کار دود سفید بیرون می آید؟

افزایش 20 تا 24 درصدی دستمزد پیشنهادی دولت، بی‌سابقه‌ترین سرکوب دستمزد کارگران از سال‌های جنگ تحمیلی است. بر اساس اعلام مرکز آمار ایران، تورم در پایان بهمن ماه امسال به 47.7 درصد رسید که نشان می دهد این نرخ در پیشنهاد دستمزد دولت لحاظ نشده است. از سوی دیگر، اگر بسته معیشتی 13 میلیون و 900 هزار تومانی پیشنهادی دولت را در نظر بگیریم، حداقل دستمزد کارگران بر اساس پیشنهادات دولت به 5 میلیون و 15 هزار و 5 میلیون و 182 هزار تومان خواهد رسید. با احتساب کمک هزینه مسکن، غذا و کمک هزینه کودک برای حداقل دستمزد کارگر دارای یک فرزند، معادل 7 میلیون و 16 هزار تومان تا 7 میلیون و 200 هزار تومان خواهد بود که نشان می دهد این میزان دستمزد بین 50 تا 52 درصد حقوق پیشنهادی دولت را پوشش می دهد. سبد معیشت، رقمی که در ابتدای سال جاری معادل 72 درصد بوده است.

همچنین این رقم پایین با توجه به رقم 7 میلیون و 920 هزار تومانی مصوب مجلس برای حداقل دستمزد کارکنان دولت نشان می دهد که سال آینده سال بسیار سختی برای کارگران خواهد بود مگر اینکه دولت خود را موظف به اجرای قانون در قانون اساسی بداند. آخرین دقایق سال

دیدگاهتان را بنویسید