ارائه خدمات دولتی از طریق پیام رسان های داخلی
مدت هاست که بحث اینترنت ملی مطرح بوده و دولت های مختلف با راهکارهای مختلف سعی در توسعه آن داشته اند. گاهی با فیلترینگ و گاهی با حمایت و تشویق ISPهای داخلی و به نظر می رسد این روند تا اتمام کامل پروژه ملی اینترنت ادامه خواهد داشت.
عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در تازه ترین تلاش خود درباره راهکارهای جدید جذب مخاطب در بسترهای داخلی گفت: تلاش ما همانگونه است که در سال گذشته با این پلتفرم ها بودیم، در آینده نیز با تلاش و همکاری این پلتفرم ها تلاش می کنیم. پلتفرم ها روز به روز کیفیت و تنوع خدمات آنها افزایش می یابد و با ارائه خدمات جدید می توانند توجه عزیزان را به خود جلب کرده، مشکلات مردم را برطرف کرده و خدمات جدیدی ارائه دهند.
در حال حاضر برخی از این پلتفرم ها تماس های تصویری با افراد زیادی را در قالب ویدئو کنفرانس راه اندازی کرده اند. وی همچنین تاکید کرد: تلاش ما بر این است که در سال جاری خدمات دولتی را از طریق بسترها و پیام رسان های بومی ارائه کنیم و این پلتفرم ها علاوه بر پیام رسانی در سایر حوزه ها نیز به مردم عزیز خدمت خواهند کرد.
طبق اعلام دولت، پیام رسان های محلی (بله، سروش پلاس، ایتا، ایگپ و گپ) در حال حاضر نزدیک به 40 میلیون کاربر فعال ماهانه منحصر به فرد دارند و روبیکا به تنهایی بیش از 40 میلیون کاربر ماهانه دارد. در روزهای اخیر، تعدادی از پلتفرم های بومی از تخصیص بودجه زیاد و تبعیض تبلیغاتی شکایت کرده اند.
اجاره سکوهای خانگی
شایعاتی مبنی بر پشتیبانی از پلتفرم های داخلی در سال های اخیر مطرح شده است، اما این موضوع زمانی قوت گرفت که چند سال پیش یکی از پیام رسان های خارجی با محدودیت هایی مواجه شد و این موضوع نیاز به پشتیبانی از پیام رسان های داخلی را افزایش داد.
یکی از دلایلی که در گذشته برای محدودیت این پیام رسان خارجی اعلام شده بود، رفع انحصار این پیام رسان بود که بحث پشتیبانی از پیام رسان های داخلی را داغ کرد.
حمایت های دولت از ارتقا و حمایت از پلتفرم های داخلی ادامه داشت، اما این روند در چند ماه اخیر به دلیل محدودیت دو پیام رسان خارجی توسط مراجع ذیربط سرعت بیشتری گرفت، بنابراین طرح حمایت از کسب و کارهای اینترنتی در تاریخ آبان ماه افشا شد. 10 امسال با حضور عیسی زارع پور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات.
درباره جزئیات این آیین نامه می توان گفت که شامل 14 ماده و 30 نوع حمایت دولتی از مشاغل و پلتفرم های محلی است. بر اساس این گزارش، در مراسم رونمایی از این طرح گفته شد یکی از ماموریتهایی که رئیسجمهور به وزرا محول کرده، در حوزه اقتصاد دیجیتال بوده است. ما معتقدیم که بحث در مورد اقتصاد دیجیتال سهم زیادی در اقتصاد کل کشور دارد. 35 تا 40 درصد تولید ناخالص ملی در برخی کشورها توسط این بخش تشکیل می شود. آمارها در کشور ما نیز نشان می دهد که این بخش حدود 7 درصد از تولید ناخالص ملی را تشکیل می دهد.
رقابت با حذف رقبا
از ابتدای ایجاد پیام رسان های داخلی باید با دیگر پیام رسان ها رقابت می کردند اما کم کم این روند تغییر کرد و پیام رسان های خارجی به بهانه ای فیلتر شدند و اکنون پیام رسان های داخلی بدون رقیب هستند.
علیرغم این آمار، دولت و کارمندان دولت بر حمایت از پیام رسان های داخلی تاکید دارند و برخی نیز به طور جدی بر اعتماد مردم به این اپلیکیشن تاکید دارند.
این فرستادگان تاکنون از حمایت های مالی برخوردار شده اند و گفته می شود که تسهیلاتی نیز در اختیار آنها قرار گرفته است.
به عنوان مثال پرداخت وام پنج میلیارد تومانی به برخی پیام رسان ها در مقطعی خبرساز شد و اعتراض هایی را در پی داشت. سه نماینده این وام را دریافت کردند (ایرنا).
چندی پیش رسانه ها از اختصاص بودجه 400 میلیارد تومانی برای گسترش پیام رسان های داخلی خبر دادند (فایل پیوست)؛ اگرچه این خبر بعداً تصحیح شد و تاکید شد که بودجه مذکور صرف ایجاد مرکز داده اختصاصی شده که فقط مختص پیام رسان ها نیست.
همچنین دو سال پیش شرکت ارتباطات زیرساخت اعلام کرد که 9 پیام رسان ویسپی، بیسفون پلاس، سروش، آی گپ، لنزور، جیک اند پیک، گپ، بله و بی تاک، تسهیلات رایگان و زیرساخت های لازم را دریافت کرده اند (ایران آنلاین).
پس از مدتی مقامات مسئول اعلام کردند که حمایت پیام رسان ها به سه نفر از آنها محدود می شود.
حذف اینترنت بین المللی از طرح جامع هفتم
دولت در برنامه هفتم توسعه، وزارت ارتباطات را موظف به افزایش سهم اینترنت داخلی به 70 درصد کرده است.
به عبارت دیگر، دولت قصد دارد سهم اینترنت بین المللی را به 30 درصد کاهش دهد.
در ماده 19 لایحه برنامه هفتم توسعه آمده است: «افزایش ترافیک داخلی به هفتاد درصد (70 درصد) کل ترافیک مصرفکننده و کمک به صاحبان حقوق محتوا و مصرفکنندگان نهایی تولیدکنندگان و مصرفکنندگان محتوا در زنجیره ارزش و اکوسیستم فضای مجازی. وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات متعهد می شود مدل اقتصادی و نظام تعرفه آن را با همکاری مرکز ملی فضای مجازی تهیه و برای تصویب به کمیسیون تنظیم مقررات ارائه کند.
آمار دقیقی از نسبت فعلی اینترنت داخلی و خارجی در دست نیست، اما امیرمحمدزاده لاجوردی، معاون وزیر ارتباطات در اسفند ماه سال 1400 اعلام کرد که 80 درصد از ترافیک مصرفی اینترنت در کشورمان خارجی و تنها 20 درصد داخلی است.
او در آن زمان گفت که از 80 درصد سهم ترافیک اینترنت خارجی، حدود 70 درصد محتوای خارجی مربوط به ترافیک متا (واتس اپ و اینستاگرام) است.
اکنون به نظر می رسد که به دلیل فیلتر شدن واتس اپ و اینستاگرام، سهم اینترنت بین المللی تا حدودی کاهش یافته است، اما دولت قصد دارد این رقم را دوباره به تنها 30 درصد کاهش دهد.
لایحه برنامه هفتم توسعه برای سال های 1402 تا 1406 تدوین شد که دارای 22 فصل و 7 بند اقتصادی، زیربنایی، فرهنگی و اجتماعی، علمی، فناوری و آموزشی، سیاست خارجی، دفاعی و امنیتی و اداری، حقوقی و بخش های قضایی
اکنون دولت این لایحه را نهایی و تصویب کرده و چند روز پیش آن را ارائه کرده است. اما برنامه هفتم توسعه نیز باید به تصویب مجلس برسد تا قانون شود.
در این شرایط باید منتظر اخبار بیشتری از نقش پیام رسان های داخلی و شبکه های اجتماعی باشیم. شبکه هایی که حتی اگر نخواهیم از آنها استفاده کنیم مجبور می شویم با هدایت دولت از آنها استفاده کنیم.
منبع: آرماند تودی