“جهش تولید با مشارکت مردم” از رهگذر اجرای طرح یکپارچه‌سازی اراضی کشاورزی

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری موج


; یکی از طرح های مهم و محوری که وزارت کشاورزی طرح شمول اراضی کشاورزی در دستور کار است. طرحی که هدف اصلی و محوری آن ارتقای صنعت کشاورزی و افزایش تولید و کیفیت محصولات کشاورزی و به ویژه رونق بخشیدن به این منطقه است.

در این راستا بسیاری از کارشناسان حوزه کشاورزی بر این باورند که اجرای طرح مذکور می تواند پیش نیاز تحقق شعار امسال «جهش تولید با مشارکت مردم» باشد. در این راستا نمونه های مختلفی از اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی کشاورزی و مزایای این طرح را در استان های مختلف کشورمان شاهد بوده ایم. به ویژه استان لرستان و شهرستان رومشکان در این استان شاهد اجرای طرح مذکور بودند. موضوعی که به گفته مسئولان اداره جهاد کشاورزی استان لرستان و کشاورزان و فعالان بومی صنعت کشاورزی این استان موجب رونق صنعت کشاورزی و در عین حال افزایش اشتغال شده است. در کشاورزی این منطقه

بنابراین گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری موج در تور رسانه ملی سازمان امور اراضی کشور با حضور برخی از مسئولان اداره کل جهاد کشاورزی استان لرستان و همچنین یک کشاورز فعال در منطقه رومشکان این استان، جنبه های مختلف مزایای اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی کشاورزی را تحلیل کرد.

اقدام دولت برای اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی کشاورزی

«بهرام میردریکوند» مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان گفت: یکی از طرح های شاخص سازمان امور اراضی در راستای تحقق شعار سال، طرح «ادغام اراضی زراعی» است. دگرگونی قطعات ریز و درشت و رساندن سطح زمین کشور به سطح فنی و اقتصادی در نتیجه رفع مرزها که باعث افزایش سطح و همچنین کاهش هزینه های تولید و شاهد اجرای بهتر مدیریت و مدیریت می شود. افزایش راندمان عملکردی در واحد، از مزیت های پروژه یکپارچه سازی زمین های کشاورزی است.

وی افزود: در راستای اجرای این پروژه مهم، دولت مشوق های متعددی در نظر گرفته است که از جمله مهمترین آنها می توان به اجرای سیستم آبیاری نوین، احداث جاده بین فرهنگی، پرداخت امتیازات کم بهره، کاهش سهم بیمه کشاورزی و تامین منابع کشاورزی برای تقویت بخش تولید. به ویژه در شهرستان رومشکان استان لرستان شاهد اجرای سیاست های مذکور بودیم. این منطقه طرح یکپارچه سازی را در دستور کار قرار داده و این طرح در 310 هکتار از اراضی کشاورزی این منطقه اجرا شده است.

زمین هایی که دو سه سال پیش به دلیل کمبود آب آنقدر برداشت نمی شد. اما در شرایط کنونی با مشارکت مردم و اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی زراعی توانسته ایم تمام زمین های بایری که قبلا وجود داشت را زیر کشت ببریم و شاهد افزایش تولید محصولات کشاورزی و اشتغال باشیم. معادله ای که در مجموع جلوه ای از تحقق شعار سال یعنی «جهش تولید با مشارکت مردم» است.

میردریکوند خاطرنشان کرد: در اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی کشاورزی به طور عینی شاهد همکاری مردم و دولت هستیم. در منطقه رومشکان استان لرستان دولت در سه نقطه از منطقه پمپاژ آب ایجاد کرده و اعتباری بالغ بر ده و نیم میلیارد تومان برای این پروژه هزینه شده است. بدون شک وقتی زیرساخت ها فراهم شود مردم نیز استقبال کرده و پای کار خواهند آمد و شاهد تحقق واقعی شعار سال یعنی جهش تولید با مشارکت مردم خواهیم بود.

ثبت تولید 10 تن محصول کشاورزی با کماساسیون

مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان ادامه داد: یکی از وظایف وزارت جهاد کشاورزی و دفاتر این وزارتخانه در استان های مختلف ترویج فرهنگ کشاورزی است بهبود کیفیت تولید در صنعت کشاورزی در این راستا می بینیم که به عنوان مثال در قالب کلاس های آموزشی که در سطح استان برگزار می شود، کشاورزان و فعالان کشاورزی مشارکت دارند و اهمیت این کلاس ها و تاثیر آن در افزایش تولیدات کشاورزی باعث استقبال بیشتر آنها می شود. انجام شود».

طرح یکپارچه سازی اراضی کشاورزی

وی افزود: در قالب طرح یکپارچه سازی اراضی زراعی می بینیم که مرزهایی (بین اراضی زراعی) که قبلاً کشت نشده بود، اکنون کشت می شود. اکنون در استان لرستان شاهد اراضی زراعی هستیم که در نتیجه طرح تجمیع اراضی زراعی تولید خود را از یک تن به بیش از 5 تن رسانده اند. حتی در برخی مناطق کشاورزانی هستند که در هر هکتار 10 تن محصول کشاورزی ثبت کرده اند.

مدیریت مصرف آب با اجرای سیستم های نوین آبیاری

میردریکوند تصریح کرد: البته در سیستم آبیاری سنتی شاهد بوده و هستیم که راندمان بهره برداری کم است. اما وقتی آب توسط لوله به زمین می رسد و تحت فشار توزیع می شود، بدون شک راندمان افزایش می یابد و به ویژه شاهد کاهش مشکل تبخیر آب خواهیم بود. اجرای سیستم های نوین آبیاری یکی از محورهای اصلی اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی کشاورزی است. سوالی که تا حد زیادی منجر به استفاده بهینه از آب می شود. البته لازم به ذکر است که در قالب اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی کشاورزی، تعامل بیشتری با کشاورزان و فعالان صنعت کشاورزی خواهد بود.

تجمیع ۴۱۷ هزار هکتار از اراضی غیرملی استان لرستان

امسال در مجموع یک هزار و 113 هکتار در استان لرستان در قالب طرح یکپارچه سازی اجرا شده است. استان لرستان یکی از استان های پیشرو در اجرای این طرح است. حتی در سال های 1401 و 1402 استان لرستان در اجرای طرح تجمیع اراضی زراعی جزو استان های پیشرو بوده و با خواست خداوند در سال 1403 با توجه به پیشرفت فعالیت ها، انتظار می رود در اجرای طرح مذکور جزو استان های اول باشد. .

بهرام میردریکوند خاطرنشان کرد: سیاست کلی نظام و در نتیجه سازمان امور اراضی این است که اختلافات مردم و دولت در حوزه ارضی را حل کند. به طور مشخص در استان لرستان به این نتیجه رسیده ایم که تا پایان شهریور ماه سال جاری پروژه رفع نزاع و اختلاف اراضی را تکمیل کنیم. سپس نوبت به اجرای «پروژه کاداستر» می رسد. در قالب این طرح موفق شدیم از مجموع 500 هزار هکتار اراضی استان لرستان 417 هزار هکتار را به عنوان اراضی غیر ملی تثبیت کنیم.

یعنی ما اختلافات را بررسی و نهایی کرده ایم. از 417 هزار هکتار مشخص شده، نزدیک به 290 هزار هکتار را در قالب طرح کاداستر قرار داده ایم که صدور سند یک برگی است. یعنی 56 درصد از زمین های کشاورزی استان لرستان تک برگ بوده است. بعد از اجرای پروژه کاداستر نوبت به پروژه یکپارچه سازی اراضی کشاورزی می رسد. دلیل اینکه اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی کشاورزی تا حدودی به تعویق افتاده است، زمان بر بودن رسیدگی به برخی تجاوزات و اختلافات در خصوص زمین های کشاورزی است.

خرید 20 هزار تن محصولات کشاورزی در استان لرستان

«اکبر بازوند» مدیر جهاد کشاورزی شهرستان رومشکان در استان لرستان نیز در خصوص اجرای طرح تلفیق اراضی زراعی منطقه رومشکان گفت: خوشبختانه در سه منطقه از اراضی متروکه رومشکان شاهد اجرای طرح تجمیع اراضی کشاورزی بودیم. مشکلی که به دلیل فراهم شدن برخی زیرساخت ها در قالب طرح مزرکور باعث خوشحالی کشاورزان نیز شد. اکنون آب در دسترس کشاورزان است و عملکرد کشاورزی بهبود یافته است. گندم عمدتاً در این منطقه کشت می شود و بذرهایی که در منطقه کاشته شده اند حدود 8 تا 10 تن محصول دارند.

وی گفت: بدون شک به این منطقه (شهرک رومشکان) کمک زیادی شده است و این مشکل را نه تنها در حوزه کشاورزی بلکه در حوزه اشتغال نیز می بینیم، اما در سه ایستگاه دیگر نیز به کمک نیاز داریم مکان ها . امری که می تواند رونق کشاورزی و اقتصاد منطقه را گسترش دهد. مناطقی به وسعت حدود 850 هکتار.

بازوند خاطرنشان کرد: به لطف خدا امسال بارندگی خوبی در استان لرستان داشتیم. در استان لرستان میانگین بارندگی ما هم در بلندمدت و هم نسبت به سال گذشته بسیار خوب است. امیدواریم بتوانیم از نظر محصول عملکرد خوبی را به ثبت برسانیم. امسال انتظار داریم بیش از 20000 تن محصول کشاورزی خریداری کنیم.

استقبال کشاورزان از اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی کشاورزی

امیرعباس سوری از کشاورزان منطقه رومشکان استان لرستان درباره مزایای اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی کشاورزی گفت: نزدیک به 30 سال است که در حوزه کشاورزی فعالیت دارم. «پیش از این برای کشاورزی در منطقه رومشکان با مشکلات زیادی مواجه بودیم و برداشت چندانی نداشتیم. اما اکنون با فعالیت جهاد کشاورزی و اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی کشاورزی شاهد تحول هستیم و خود من در هر جریب 10 تن گندم برداشت کرده ام.

و افزود: رونق کشاورزی باعث شد زمین کشاورزی منطقه را اجاره کنم.

پیمایش به بالا