بحث بر سر رقم دستمزد کارگران ادامه دارد. کارگران به دلیل تورم بالای 47 درصدی برای حفظ قدرت خرید خود دست و پنجه نرم می کنند و دولت و وزارت کار معتقدند افزایش قیمت کالاها با احیای دستمزدها و یارانه ها جبران شده است.
صولت مرتضوی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در تازه ترین اظهارات خود در خصوص افزایش حقوق کارگران و احتمال احیای شورای عالی کار در نیمه اول سال جاری بنا به درخواست اعضای کارگری شورای عالی کار شورا میگوید: در پایان جلسه شورای عالی کار در پایان اسفند 1401، اعلام شد در صورتی که دولت تصمیم بگیرد لایحه جدیدی در خصوص افزایش کارکنان دولت و افزایش حقوق کارمندان به مجلس ارائه کند. در شورای عالی کار برای افزایش حقوق کارگران اقدام مناسبی انجام خواهیم داد.
تشکر وزیر کار از دولت برای کنترل تورم!
مرتضوی می افزاید: خوشبختانه اردیبهشت امسال تنها سالی بود که تورم 1.4 درصدی بود که محسوس است.
مرتضوی: بانک مرکزی سطح تورم را اعلام می کند که بر اساس آن این شاخص در سال گذشته بین 43 تا 46 درصد بوده که با پرداخت یارانه و افزایش دستمزد آن را جبران کردیم.
وی با بیان اینکه برخی ادعا می کنند برخی اقلام مانند گوشت مرغ قبل از هدفمندی یارانه ها کیلویی 33 هزار تومان بوده و اکنون با پرداخت یارانه ها به بالای 70 هزار تومان رسیده است، اظهار داشت: این رقم در سال 2018 به 70 هزار تومان رسیده است.
وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی یادآور می شود: ما هم قبول داریم که قیمت برخی اقلام قبل و بعد از حذف ارز ترجیحی تغییر کرده است، اما باید توجه داشت که دولت این امر را در قالب یارانه جبران کرده است و این قابل قبول
این عضو کابینه دولت سیزدهم با استناد به آمارهای بانک مرکزی خاطرنشان می کند: بانک مرکزی نرخ تورم را اعلام می کند که بر اساس آن این شاخص در سال گذشته بین 43 تا 46 درصد بوده که با پرداخت یارانه و افزایش دستمزد آن را جبران کردیم.
خدایی: وقتی با تورم 48 درصدی حقوق 27 درصد افزایش می یابد این توجه چگونه است!؟ دادگاه باید بررسی کند که آیا واقعاً تورم لحاظ شده است یا فقط همان پاسخی است که دولت در مذاکرات دستمزد به ما داده است؟
دادگاه اتحادیه اروپا: افزایش حداقل دستمزد نباید با تورم برابری کند!
در کنار این اظهارات وزیر کار، جزئیاتی از حکم دیوان دادگستری اتحادیه اروپا مبنی بر رد توقف دستمزدها منتشر شد که بر اساس آن دیوان تاکید کرد که افزایش حداقل دستمزد نباید با تورم برابری کند!
در رای شماره 785744 کمیته کار، بیمه و تامین اجتماعی دیوان عدالت اتحادیه اروپا سه دلیل برای رد شکایات کارگران ذکر و بر اساس این دلایل حقوق سال 1402 قانونی تلقی شد.
دلیل اول مربوط به بند 5 هنر است. 1 قانون اجرای طرح کار در کارگاه ها که حداقل دستمزد سالی یک بار توسط شورای عالی کار تعیین می شود. بر این اساس در رای دادگاه استدلال شد که تنها «حداقل دستمزد» باید توسط شورای عالی کار تعیین شود و دستمزد سایر سطوح ربطی به این شورا ندارد.
استدلال دوم مبتنی بر ماده 41 قانون کار و دو بند آن (نرخ تورم رسمی و سبد معیشتی) است که در رای دادگاه چنین استدلال شده است که «توجه به نرخ تورم اعلامی بانک مرکزی تلقی میشود. و ملاک تشریعی، نه برابری و برابری با نرخ تورم.» و دلیل سوم مبتنی بر مفاد مصوبه شماره 1178 مورخ 10 تیر 1400 شورای عمومی دیوان است که در این مصوبه آمده است: مصوبه ماده 41 قانون کار، الزامی در خصوص برابری و یکسانی نرخ تورم اعلامی از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با درصد افزایش سالانه حداقل دستمزد از محل تعیین شده است. شورای عالی کار. بر اساس این سند، قضات دادگاه استدلال کردند که «در این راستا، مصوبه شورای عالی کار در مورد تعیین حداقل دستمزد کارگران به دلیل نابرابری و برابری افزایش دستمزد با نرخ تورم لغو نمیشود. بانک مرکزی».
چشم بر بند 2 ماده 41 قانون بستند
علی هدایی نماینده کارگران در شورای عالی کار در واکنش به رای دیوان در خصوص اعتراض به مزد کارگران به خبرآنلاین گفت: در مورد موضوع رای دیوان عدالت اداری باید به یک نکته اشاره کنیم که مشکل اول. در رویه دادگاه به این صورت است که وقتی از اداره مربوطه نظر خواست به وزارت کار مراجعه کرد. بهتر است دادگاه در چنین موضوع ملی مستندات و دلایل مجموعه های کارگری و شورای عالی کار را درخواست کند.
و می افزاید: در شورای عالی کار ما به عنوان نمایندگان کارگری و اعضای شورای عالی کار توضیح یا درخواستی از دادگاه مبنی بر پاسخگویی به دلایل ارائه شده در آنجا دریافت نکردیم.
این عضو شورای عالی کار تصریح می کند: سوال دوم این است که به نظر من رأی دادگاه اشکال دارد زیرا به بند 2 ماده 41 قانون کار اشاره نمی کند. درست است که بند 1 ماده 41 قانون کار می گوید دستمزد باید بر اساس نرخ تورم تعیین شود، اما این موضوع در بند 2 ماده 41 به صراحت بیان شده است و قانون حکم می کند که در هر صورت مزد تعیین شده باید باشد. به اندازه کافی برای پوشش حداقل عمر؛ صرف نظر از خصوصیات جسمی و روحی و نوع کار محول شده.
هدی خاطرنشان می کند: در شورای عالی کار اگرچه عدد را نپذیرفتیم، اما دولت و کارفرمایان با اصرار خود رقم 13 میلیون و 90 هزار تومان را به عنوان حداقل دستمزد معیشت پذیرفتند (بند 2 ماده 41 قانون کار). قانون کار) و امضا کردیم که قبول می کنیم، حداقل دستمزد 13 میلیون و 90 هزار تومان است، اما متأسفانه به نظر می رسد دیوان دادگستری اروپا عمدا چشم بر بند 2 ماده 41 قانون کار بسته است. .
کجا تورم 48 درصدی با افزایش 27 درصدی دستمزد سازگار است؟
وی بیان می کند: مشکل ما در بحث شکایات غرامت کارگران اصلاً بند اول بند 41 قانون کار نیست. ما تلاش کردیم بند اول هنر را رد کنیم. 41 قانون کار در سال 1390 که در همان زمان دادخواست تجدیدنظر دادیم و در همان زمان دادگاه گفت که بند یک بر اساس تورم است نه بر اساس میزان تورم. توجه داشته باشیم که این توجه بیهوده است، زیرا این سوال پیش می آید که چرا قانونگذار اصلاً بند اول اصل 41 را قرار داده است!؟
نماینده کارگران در شورای عالی کار ادامه می دهد: اینکه می گویند با تورم 48 درصدی دستمزدها 27 درصد افزایش می یابد، این توجه چگونه است!؟ اساساً آنها باید وارد این موضوع شوند و ببینند آیا واقعاً تورم در نظر گرفته شده است یا دادگاه فقط همان پاسخی را که طرف دولت در مذاکرات دستمزد به ما داده بود تکرار می کند؟
خدایی تاکید می کند: به نظر من اگر دیوان به بند 2 ماده 41 قانون کار توجه می کرد قطعا مصوبه مزد کنار گذاشته می شد تا اینکه حتما این توضیح را خواستند و دولت این را نداد. توضیح به آقایان که ماده 41 بند 2 حق کار توافقی وجود دارد که 13 میلیون و 90 هزار تومان است. اگر دادگاه این توضیح را می خواست یا می پذیرفت، بند 2 ماده 41 دلایل کافی برای ابطال تصویب دستمزد داشت.
آنها خود را توجیه می کنند تا بار مسئولیت را بر دوش نمایندگان کارگری بیاندازند
خدایی تصریح می کند: برخی از آقایان در فضای مجازی استدلال می کنند که چون نمایندگان کارگران برای فرار از فشار، مصوبه مزد را امضا کردند، وقتی چنین موضوعی موضوعیتی نداشته باشد، موضوع غیرقابل قبول است. یکی از نمایندگان کارگری در شورای عالی کار ادامه می دهد: در سال 1397 که درخواست ما رد شد (شورای تخصصی به آن رای داده بود و متأسفانه شورای عمومی آن را رد کرد)، نمایندگان کارگری مصوبه مزد و شرایط را امضا نکرده بودند. زمان .همچنین وجود داشت پس بهانه ای نادرست است که بار مسئولیت را بر دوش نمایندگان کارگری بگذاریم.
هدی می افزاید: مشکل بعدی این است که حتی اگر نمایندگان کارگری رای مزد را امضا کردند، خب نماینده کارگری هم اشتباه کرد.
ما یک درخواست تجدید نظر در دستمزد ارسال کرده ایم
وی تصریح می کند: همچنان امیدواریم که رئیس دیوان به موضوع ورود کند و موضوع پیچیده نباشد. اگر بپذیرند که رقم 13 میلیون و 90 هزار تومان طبق قرارداد جمعی تعیین شده است، فکر می کنم دلایل کافی و روشنی برای رد این مصوبه وجود دارد.
نماینده کارگری در شورای عالی کار تصریح کرد: علاوه بر این از ظرفیت قانونی خود برای بررسی دستمزدها استفاده کردیم. قانون کار سالی یک بار برای تعیین دستمزد کار پیش بینی نمی کند، اما هر سال مشخص می شود. هر سال یعنی حداقل یک بار در سال.
خدایی خاطرنشان کرد: یک بار دیگر دستمزدها را در ژوئن 2019 5 درصد افزایش دادیم تا ثابت کنیم این کار یکباره نیست. در سال 2004 یک بار دستمزدها را کاهش دادیم. شورای عالی کار سابقه تغییرات اواسط سال در قانون مزد را دارد.
وی تاکید می کند: بر این اساس درخواست بازنگری حقوق را به شورای عالی کار ارائه کرده ایم و به آن سمت می رویم.
نماینده کارگران در شورای عالی کار در نهایت و در پاسخ به برخی انتقادات که چرا کارگران افزایش ۲۷ درصدی مزد را امضا کردند، می گوید: این تعبیر درست نیست. دولت یک تکلیف اساسی به کارگروه داده است که یا شما افزایش 27 درصدی را قبول کنید یا ما افزایش 20 درصدی را اعلام کنیم.