روزنامه جهان صنعت نوشت: در چند روز گذشته شایعات و احادیث زیادی درباره برنج ایرانی و ممنوعیت واردات این محصول شنیده شده است. وزیر جهاد کشاورزی در تازه ترین اظهارات خود از ممنوعیت واردات تا اطلاع ثانوی خبر داد. این در حالی است که بیم آن می رود که این اقدام زمینه را برای سوداگری، رانت خواری، فساد و بدعهدی فراهم کند و نه تنها اقدام مثبتی در این زمینه صورت نگیرد، بلکه آسیب جدی تری هم به شالیکاران و هم به مردم وارد شود. به عنوان کاربران از سوی دیگر با توجه به همزمانی ماه محرم و صفر و بازگشت زائران حج و افزایش مصرف برنج، با اعلام ممنوعیت فصلی واردات برنج از سوی وزارت جهاد کشاورزی، زمزمه هایی مبنی بر افزایش قیمت به گوش می رسد. برنج موجود در بازار و امنیت غذایی مردم نیز از این حیث به خطر افتاده است. در هفته های اخیر صحبت های زیادی در مورد واردات برنج و بازار داخلی مطرح شده است. برخی اخبار مربوط به ممنوعیت واردات برنج است و برخی نیز این خبر را منتشر می کنند. اما آنچه مسلم است امسال سختگیری بیشتری در واردات برنج اعمال خواهد شد.
ثبت سفارش برنج از اول مرداد
21 تیرماه امسال محمدعلی نیکبخت، وزیر جهاد کشاورزی از ممنوعیت واردات برنج خبر داد. وی در عین حال گفت: به منظور کمک به برنج کاران شمال کشور و بازگرداندن تعادل به بازار عرضه و تقاضای برنج، واردات این محصول غذایی به کشور تا اطلاع ثانوی ممنوع می شود. با توجه به ثبت سفارشی انجام نخواهد شد. انجمن واردکنندگان برنج ایران در واکنش به این اتفاق، ۲۳ تیرماه طی نامهای خطاب به محمد محبر، معاون اول رئیسجمهور، خواستار رفع ممنوعیت واردات و یا کاهش مدت آن از چهار ماه به دو ماه شد.
در پاسخ به این نامه، محمدرضا محمدانی، رئیس دفتر معاون اول در نامهای به وزیر جهاد کشاورزی نظر معاون اول را در خصوص «رفع ممنوعیت واردات برنج یا حداقل کاهش تحریم از چهار ماه به دو ماه» اعلام کرد. با توجه به تقارن ماه محرم و صفر و بازگشت حج و افزایش تقاضای فصلی اعلام کردند. مخبر به نیک باخت اطلاع داد که باید در این زمینه اقدامات لازم انجام شود. سرانجام روز جمعه وزیر کشاورزی اعلام کرد که ممنوعیت فصلی برنج همچنان پابرجاست. البته وی در بخشی از سخنان خود از واردات برنج در هنگام خرید برنج از تولیدکننده داخلی نیز خبر داد.
در همین رابطه مسیح کشاورز، دبیر انجمن واردکنندگان برنج در واکنش به اظهارات وزیر برنج گفت: ثبت سفارش برنج باز نیست. صحبت های وزیر در مورد شرطی شدن واردات برنج مربوط به آینده است. وی تاکید کرد: سامانه ثبت سفارش برنج از اول مردادماه بسته و تا پایان آبان ماه بسته خواهد بود.
در عین حال، جمیل علیزاده شیخ، دبیر انجمن برنج کاران، برداشت دیگری از سخنان وزیر داشت. وی گفت: ممکن است در فصل ممنوعیت با واردات مواجه شویم. البته برنامه اولیه وزیر ممنوعیت کل چهار ماه آینده بود اما پس از نامه معاون اول وزیر خبر از بررسی موضوع واردات برنج داد. یعنی ابتدا میزان موجودی انبارها و نیازهای داخلی بررسی و سپس در مورد آن تصمیم گیری می شود. وی در ادامه افزود: بر اساس اظهارات وزیر جهاد کشاورزی باید تمامی ذخایر انبارهای برنج داخلی تخلیه شود. در واقع تمام برنج کشاورزان باید خریداری و سپس وارد شود.
هشدار رسوب برنج در گمرک
در همین حال جمعی از تولیدکنندگان و واردکنندگان برنج نسبت به رسوب برنج های وارداتی در گمرکات و افزایش قیمت برنج در ماه های آینده هشدار دادند.
در 13 تیرماه سال جاری، کمتر از یک ماه مانده به آغاز ممنوعیت برنج، انجمن صنفی برنجکاران و عرضهکنندگان برنج طی نامهای خطاب به عسگری، رئیس سازمان، به آسیبشناسی کار وزارت کشاورزی در سالهای 1400 و 1401 پرداخت. کمیسیون کشاورزی مجلس 5 پیشنهاد شفاف برای مدیریت بازار برنج ارائه کرد.
در این نامه انجمن اعلام کرده است که برقراری دوره ممنوعیت واردات برنج در سال 1400 موجب کمبود و گرانی برنج خارجی و سپس افزایش 5 برابری قیمت برنج ایرانی شده است. رشدی که حتی با توزیع حدود 600 هزار تن برنج از GTC نیز نتوانست بازار را به حالت عادی بازگرداند. این در حالی بود که طبق اظهارات اعضای این انجمن در اوایل دهه 1400 قیمت برنج داخلی و خارجی نزدیک به هم بود.
در ادامه این نامه اعضای این انجمن نوشتند: در سال 1401 افزایش تولید برنج ایرانی و قیمت غیر منطقی آن، عرضه ناکافی برنج از محل واردات و در نهایت قیمت گذاری اجباری برنج تولید داخل. ، باعث رکود در بازار شد. به گفته این فعالان اقتصادی، بخشی از بازار توسط دلالان سردرگم شده و قیمت برنج ایرانی همچنان بالاست.
در ادامه این نامه آمده است: در سال 1402 شرایط از نظر میزان واردات و نزدیکی قیمت برنج ایرانی و خارجی و همچنین احتمال کاهش تولید برنج داخلی مشابه شرایط سال 1400 بود. در نتیجه، برقراری یا کوتاه نشدن دوره ممنوعیت واردات مستلزم سرعت و تجربه در تصمیمگیری است و از بروز بحرانهای آتی جلوگیری میکند.
پیشنهادات جامعه برای تنظیم بازار
در بخشی از این نامه انجمن پیشنهاداتی را برای تنظیم بازار در سال 1402 ارائه می کند که از دیدگاه این دسته از فعالان کشاورزی کاهش مدت ممنوعیت به 2 ماه (از اول شهریور تا پایان مهر) قابل انجام است. تاثير گذار. به گفته آنها این تصمیم یک بار در سال 1378 توسط ستاد تنظیم بازار در کشور اتخاذ شده است.
پیشنهاد دوم، توزیع ارز برای محموله های برنج است که 90 درصد آن در بازار توزیع شده و 10 درصد آن در انتظار ترخیص کالا از گمرک پس از توزیع ارز است. پیشنهاد سوم انجمن این است که محموله های برنجی که وارد کشور شده است ارز تخصیص یابد و پس از تخصیص ارز سریعا آزاد شده و وارد بازار شود.
در ادامه این نامه تبصره ای آمده است که: در مورد مهلت ممنوعیت اقلام فوق در بخشنامه ذکر شده است که در مدت ممنوعیت کلیه محموله های گمرکی که قبل از مدت ممنوعیت وارد کشور شده اند. مشمول ممنوعیت واردات نیستند و مستثنی هستند و انجام عملیات ثبت سفارش و تمدید آن، توزیع ارز با تایید دستگاه و انجام عملیات بانکی در بانک مرکزی و ترخیص از گمرکات کشور بلامانع است.
پیشنهاد چهارم اعضای انجمن کمک به بخش خصوصی برای ادامه خرید برنج ایرانی با قیمت واقعی فعلی قبل از فصل برداشت و هماهنگی و مدیریت قیمت ها در سال برداشت جدید است. آخرین پیشنهاد فعالان اقتصادی در این حوزه آغاز تاییدیه تولید برنج ایرانی و استانداردسازی آن برای محاسبه آمار واقعی تولید و جلوگیری از اختلاط و احتکار است.
توزیع اضطراری ارز
در بخشی از نامه انجمن آمده است: برخی از واردات انجام شده و توزیع شده در سال 1402 که به دلیل عدم توزیع ارز، اعتماد واردکنندگان را در مقابل فروشندگان خارجی خدشه دار می کرد، نیازمند توزیع فوری ارز بود. بنابراین تداوم تخصیص ارز یکی از مواردی است که باید از بانک مرکزی مطالبه شود، اضطراب عدم تصمیم گیری و ورود به دوران ممنوعیت، تهدیدی برای محموله های ترخیص نشده از گمرک است. باعث از بین رفتن محموله ها و اختلال چهار ماهه عرضه آن به بازار و عدم تکمیل سرمایه می شود و گردش مالی شرکت ها امکان خرید برنج ایرانی را از آنها سلب می کند.