شورای عالی انقلاب فرهنگی اولویت‌های شورا را اعلام کرد

به گزارش خبرگزاری موج


دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی وی در بیانیه ای در مراسم گرامیداشت سالروز فرمان تاریخی حضرت امام خمینی (ره) برای تشکیل این شورا و تبیین رویکردهای جدید این دبیرخانه در قبال تاسیس آن، بر تداوم حرکت غرور آفرین پیشرفت علمی و فرهنگی کشور تا تاسیس شورای عالی انقلاب اسلامی تاکید کرد. تمدن نوین اسلامی

توضیح این بیانیه به شرح زیر است:

به نام خدا

مقام معظم رهبری: شورای عالی انقلاب فرهنگی یکی از ابتکارات مبارک حضرت امام خمینی رحمت الله علیه بود که عالی ترین و بهترین مرکز فرهنگی کشور است.

وقوع 28 آذر مصادف با سی و نهمین سالگرد تأسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی است که به فرمان رهبر کبیر انقلاب و بنیانگذار جمهوری اسلامی به عنوان یکی از ساختارهای مهم انقلاب اسلامی تأسیس شد. ، امام خمینی (ره).

سی سال پیش و در لابه لای حماسه آفرینی های ملت غیور و سرافراز ایران اسلامی در پاسداری و حراست از کل کشور و پاسداری از نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، نگاه حکیمانه و آینده نگر مقام معظم رهبری انقلاب و بنیانگذار جمهوری اسلامی امام خمینی (ره) عالمانه بر این نکته مهم و حساس متمرکز شد که اگر بخواهیم فرهنگ اسلامی و انقلابی را اساس همه رشادت ها، ایثارها و از خودگذشتگی ها حفظ کنیم. انجام این مهم بدون وجود نهادی کلان و فرابخشی برای ایجاد سیاست میسر نخواهد بود.

پس از سقوط رژیم منحوس پهلوی و بازسازی نهادهای مختلف در ساختار انقلاب اسلامی، فرهنگ حاکم بر این نهادها به ویژه نهادهای فراگیر از جمله آموزش و پرورش و آموزش عالی کار آسانی برای ایجاد تغییرات لازم در آن نبود. آنها در مدت زمان کوتاهی از طرفی ادامه کار آنها به ویژه در دانشگاه ها به صلاح جامعه نبود. در نتیجه به ویژه با توجه به فضای حاکم بر دانشگاه ها، به منظور ساماندهی امور دانشگاه ها، اولین ساختار شورای انقلاب فرهنگی با نام ستاد انقلاب فرهنگی تشکیل شد.

در زمان تأسیس ستاد انقلاب فرهنگی در سال 59، هفت نفر به دستور امام (ره) و با برنامه ریزی ایشان به عضویت این شورا درآمدند. در شهریور 1362 هشت نفر دیگر به این ستاد اضافه شدند و این ستاد با هدف اشاعه فرهنگ اسلامی به ویژه اسلامی سازی مدارس و دانشگاه ها بازسازی شد.

در دوره دوم که از 28 آذر 1363 آغاز شد، به پیشنهاد مقام معظم رهبری (مدظله العالی) به امام خمینی (ره) شاهد تحول ستاد در شورای عالی انقلاب فرهنگی بودیم. در این دوره شورای عالی انقلاب فرهنگی مسئولیت سیاست گذاری فرهنگی نظام را بر عهده دارد به گونه ای که در این دوره از ساختار دهی ده ها مرکز علمی و فرهنگی در حوزه های مختلف علمی، فنی و فرهنگی ایجاد شد. با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی در ساختار علم و فرهنگ کشور گنجانده شده است. دوره سوم، دوره مستندسازی و تصویب اسناد راهبردی علم و فرهنگ کشور است که سال ها از سال 1375 تا 1400 به نقشه برداری از اسناد راهبردی مختلف اختصاص داشت که شامل تدوین و اجرای اسناد راهبردی از جمله مهندسی فرهنگی بود. نقشه کلی، نقشه علمی کشور و سند تحول بنیادین آموزش و پرورش که یکی از مهمترین این اسناد است و در نهایت دوره چهارم که از سال 1400 آغاز شد، دوره تأسیس شورا در به گونه ای که شورا به ستادی تبدیل شد که به موضوع نفوذ فرهنگی در امور جامعه می پردازد. از این رو شورای عالی انقلاب به دوره رهبری در دانشگاه ها، رهبری در علم و صنعت، رهبری فرهنگ عمومی تا دوره رهبری در چهار حوزه علمی و فناوری و اجتماعی و فرهنگی رسیده است.

اینک در آستانه سی و نهمین سالگرد تاسیس این نهاد برآمده از کیان انقلاب اسلامی، شاهد درخشش مجموعه ای مملو از دستاوردها، توانمندی ها و تخصص های مهم و موثر در عرصه های مختلف فرهنگی، علمی، آموزشی و آموزشی هستیم. زمینه های این مشاوره

اساساً فلسفه و دلیل تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی این است که دو حوزه مهم و سرنوشت ساز فرهنگ و علم به دور از آشفتگی و بحران روزمره مدیریت و سیاسی شود تا سیر معقول و منطقی در این دو حوزه مهم همواره مسیری هستند که حرکت را ترسیم می کنند، اما با توجه به نیاز کشور در حوزه علم و فرهنگ، اکنون شاهد تشکیل چهار ستاد علم و فناوری، مراکز فرهنگی و اجتماعی، آموزش و پرورش و تربیت و زنان و خانواده در راه رسیدن به ستاد شورای عالی انقلاب فرهنگی.

هر یک از این ستادها با رویکردی متمرکز بر چشم انداز، استراتژی، رهبری و مسیرسنجی فعالیت می کنند. «آینده نگری» به معنای رصد و شناسایی اولویت‌های مشکلات، چالش‌ها و آسیب‌های کشور، «راهبرد» به معنای تعیین سیاست‌های راهبردی و عملیاتی در چارچوب سیاست‌های کلان نظام، «هدایت» به معنای جهت‌دهی و شفاف‌سازی تکلیف نهادها در عملیاتی‌سازی نظام است. سیاست ها و «راه یابی» به معنای «بازرسی علمی و فرهنگی» به موضوع نظارت بر عملیاتی شدن مصوبات توسط نهادهای مرتبط و همچنین اثربخشی اسناد و مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی اشاره دارد.

در چارچوب اقدامات شورای عالی انقلاب فرهنگی، راه اندازی رصدخانه علم و فرهنگ در شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان یکی از اولویت های مهم شورای عالی انقلاب فرهنگی با تمرکز بر فرهنگ عمومی با حفظ ارزش های اخلاقی و دینی و تحکیم خانواده و تحکیم عفاف و حجاب در اولویت دوم، تقویت مصوبات حوزه فرهنگی از دیگر اولویت ها است، بازسازی انقلابی ساختار فرهنگی در اولویت چهارم است. شورای عالی انقلاب فرهنگی که با جدیت در حال پیگیری است.

همچنین پرداختن به موضوعات جدید فناوری مانند هوش مصنوعی و علوم کوانتومی برای دستیابی به مرجعیت علمی از دیگر برنامه های مهم شورای عالی انقلاب فرهنگی است.

اکنون که در آستانه تبدیل شدن به ستاد مرکزی شورا به منظور هدایت و نظارت در حوزه فرهنگی به عنوان رویکرد جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی هستیم که با نگارش اسناد بدیع به عنوان امری ضروری برای کشور، راهبردهای شورا به عنوان ویژگی رهبری این نهاد انقلابی، مشارکت نهادی، نخبگان، مردمی و دانشگاهی در رهبری و راهبردها، به روز رسانی سیاست ها برای اثربخشی بیشتر اسناد، تعریف نظریه فرهنگی، نظریه اجتماعی، نظریه علم و فرهنگ و نظریه معماری. مدیریت فرهنگی و کاربرد آنها در شورا، استفاده از توانمندی های نخبه و مردمی در نگارش اسناد، گذار از مدل مدیریت هرمی و توجه به الگوی مدیریت شبکه در محور مدیریت استان و بحث و بررسی اسناد شورا در بین نهادهای عضو شورا. به منظور شفاف سازی، از اولویت های تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی است که این شورا در فصل جدید ماموریت های خود به آن اهمیت خواهد داد و پرداخت و متناسب با اجرای این ماموریت ها در هر ستاد در دبیرخانه شورا جداول موضوعی موضوعات را با حضور علاقمندان و حضور فعال گروه های مردمی در دستور کار خود قرار داده است.

با این اوصاف باید اذعان داشت که نهاد مقتدر و پرثمر شورای عالی انقلاب فرهنگی که بنیانگذار آن روح مقدس و الهی معمار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) و زندگی ایشان است. مورد تایید مصوبات مکرر رهبر معظم انقلاب اسلامی است. وی ادامه داد، علیرغم همه کاستی ها و کاستی ها توانست به وظایف خود عمل کند و امیدواریم با دعای خیر همه دلسوزان اسلام و انقلاب این روند ادامه یابد.

در پایان این دبیرخانه ضمن گرامیداشت یاد و خاطره رهبر کبیر انقلاب اسلامی امام خمینی (ره) و همه شهدای انقلاب اسلامی، حراست مقدس، حافظان حرم، شهدای امنیت و شهدا. علم و فرهنگ کشور عزیزمان ایران ایران و با تجدید بیعت با رهبر معظم انقلاب حضرت آیت الله خامنه ای (مدظله العالی) و طلب آمرزش و غفران الهی برای اعضای فقید این شورا، بر ضرورت حرکت غرور آفرین پیشرفت علمی و فرهنگی کشور را تا استقرار تمدن نوین اسلامی و ظهور حضرت بقیة الله ارواحنا له الفداء ادامه داده و دست همه نخبگان و فعالان دلسوز را فشرد و به گرمی لرزید.


آیا این خبر مفید بود؟