سیاست یکی از مقوله های پیچیده است (مجتمع) و- به همین دلیل، یک سیاستمدار علاوه بر تسلط بر زبان انگلیسی پس از زلزله، باید بازتاب و بازخورد سخنان خود را قبل از صحبت بررسی و ارزیابی کند.
1- حمله حماس به اسرائیل در 7 اکتبر (15 مهر) صورت گرفت. این جنگ اکنون در هشتمین ماه خود است. اگرچه این حادثه ضربه ای به عزت اسرائیل زد و باعث شکسته شدن دیوار آهنین شد، اما از سوی دیگر حدود 35000 فلسطینی و تعداد زیادی از نظامیان اسرائیلی در این حادثه کشته شدند و بیش از 70 درصد زیرساخت های غزه و منازل مردم را خراب کرد. به تلی از خاک تبدیل شد و هیچ یک از طرفین هنوز ادعای پیروزی نکرده اند.
2- عده ای در کشور هیجان زده شدند و گفتند اسرائیل نابود می شود، شهرها و بنادر اسرائیل را نابود می کنیم، حتی یک صهیونیست روی کره زمین زنده نمی ماند، رژیم اشغالگر 80 سالگی خود را نخواهد دید و … 142 نماینده مجلس آمادگی خود را برای غزه یا جنوب لبنان اعلام کردند. اما حتی به بیروت هم نرفتند.
این جنگ این واقعیت را آشکار کرد که باید با عمل انجام شود، نه با گفتار، همانطور که در مورد حمله هوایی 26 آوریل انجام شد. اگر می خواهید ضربه بزنید و نابود کنید، به خاطر خدا! کسی جلوی شما را گرفت؟ اگر طوری صحبت کنید که اسرائیل و پشت سرش بترسند، این سخنان در واقع اسرائیل را امن تر می کند. زیرا رژیم اشغالگر با شنیدن چنین سخنانی به حمایت از اسرائیل برمی خیزد.
4- موضوع هسته ای ایران حدود 20 سال است که مناقشه بی پایان ایران و غرب بوده و کشور و مردم تاوان آن را می دهند. سیاستمداران وعده لغو تحریمها، احیای برجام، بهبود اقتصاد و … را دادهاند، اما در عمل دقیقاً برعکس این اتفاق افتاده است و برجام دیگر قابل احیا نیست. اگرچه فرصت احیای خود را داشت، اما جهل و مواضع نسنجیده او را به سرانجام رساند. تداوم تورم و گرانی نتیجه عدم احیای آن است.
شرایط به گونه ای شد که یکی از مراجع تقلید در دیدار با رئیس جمهور گفت: هرجا قدم می گذارید از دغدغه ها و سختی های زندگی می گویند.
4- کمال حرازی وزیر امور خارجه سابق و «رئیس شورای راهبردی روابط خارجی» در گفت و گو با الجزیره گفت: اگر موجودیت ایران تغییر کند دکترین هسته ای را تغییر خواهیم داد. این اظهار نظر بازتاب گسترده ای در سطح بین المللی داشت. اگر می خواهید دکترین هسته ای را تغییر دهید، این کار را بی سر و صدا و با چراغ خاموش انجام دهید. وقتی از قبل اعلام می کنید، بهانه ای می شود برای اسرائیل، عربستان سعودی، تندروها در آمریکا و غیره. ادعای اینکه ایران می خواهد بمب اتمی بسازد در حالی که اینطور نیست. اما امنیت برای اسرائیل است و امتیاز بیشتری نسبت به غرب می گیرند.
5- سلاح های هسته ای در قرن حاضر بر خلاف قرن گذشته دیگر عامل بازدارندگی نیست. زیرا همه ملت ها و دولت ها مخالف آن هستند. مهمتر از آن، اسرائیل بمب اتم دارد، نه ایران، بنابراین جنگ هسته ای و دستیابی ایران به بمب اتمی به نفع ایران نیست. روسیه دومین زرادخانه هسته ای جهان را دارد. این کشور بیش از دو سال است که در باتلاق جنگ اوکراین گیر کرده و بارها اعلام کرده است که ماشه بمب اتم را خواهد کشید.
پوتین می داند که اگر یک بمب اتمی به اوکراین، اروپا یا هر جای دیگر اصابت کند، 10 موشک اتمی روسیه را نابود خواهد کرد، بنابراین او هرگز ماشه را نخواهد کشید. به همین ترتیب، آمریکا جرات استفاده از بمب اتمی را ندارد. بنابراین، بمب اتمی برای آمریکا، روسیه یا دیگران بازدارنده نیست.
آقای هرازی! بدانید که بازدارندگی در دنیای مدرن حمایت مردمی از انتخابات آزاد و رقابتی، فناوری جدید، اقتصادهای قوی مانند ترکیه، عربستان سعودی، امارات، قطر، کویت، عمان و غیره بدون بمب هسته ای برای بازدارندگی است.