شوک جدید حقوق کارگران/افزایش حقوق مسکن کارگران منتفی است؟

رئیس مرکز عالی اصناف کشور می گوید: در صورت افزایش 35 درصدی حق مسکن کارگران در بهترین حالت 900 هزار تومان به 1200 هزار تومان و تنها 300 هزار تومان به حقوق کارگران تعلق می گیرد.

مریم فکری: با وجود اینکه بیش از یک ماه و نیم از سال 1403 می گذرد، هنوز تکلیف افزایش حق مسکن کارگران روشن نشده است، اما برخی گمانه زنی ها حکایت از احتمال رد افزایش حق مسکن دارد. این را می توان از اظهارات اخیر مدیرکل روابط و مزایای کار اداره کل به خوبی متوجه شد که گفت: در حال حاضر پیشنهاد جدیدی در خصوص اصلاح حق مسکن کارگران ارائه نشده است و در صورت مطرح شدن این موضوع. در شورای عالی کار و سپس در هیات وزیران زمان تعدیل نرخ وجود خواهد داشت.

این در حالی است که روز گذشته علی بابایی کارنامی، رئیس فراکسیون کارگری مجلس درباره افزایش حق مسکن کارگران گفت: در جلسه اخیر کمیسیون اجتماعی که با حضور وزیر کار جناب آقای مرتضوی نیز در جریان گزارش عملکرد وزارت کار، اعضای نماینده کمیسیون به موضوع افزایش حق مسکن نیز اشاره کردند و گفتند که بند مربوط به افزایش حق مسکن را اصلاح خواهند کرد. به مسکن کارگران

به گفته وی، با توجه به اینکه افزایش حق مسکن علاوه بر مصوبه شورای عالی کار نیاز به تصویب هیات وزیران دارد، آقای مرتضوی تصریح کرد که پیشنهاد وزارت کار دو برابر شدن این حق مسکن است. حق مسکن برای اولین بار و بلافاصله یکبار در صورت تصویب در شورای عالی کار و تصویب هیأت وزیران برای مؤسسات تابعه لازم الاجرا می شود.

اما مشکل بازنگری در حقوق مسکن کارگران از زمانی شروع شد که کارگران از نحوه و میزان افزایش دستمزد در سال 1403 بسیار ناراضی بودند. به عبارت دیگر در اسفندماه سال گذشته پس از بیش از 20 جلسه با ساعت ها چانه زنی برای تعیین میزان افزایش دستمزد کارگران. حداقل دستمزد سال 1403، دستمزد افراد با حداقل دستمزد 35 درصد و در سایر سطوح 22 درصد افزایش یافت. به این ترتیب حق اولاد از 537 هزار تومان به 716 هزار و 600 تومان افزایش یافت. بن خاروبر از یک میلیون و 100 هزار تومان به یک میلیون و 400 هزار تومان افزایش یافت و کمک هزینه مسکن 900 هزار تومان و کمک هزینه ازدواج برای اولین بار برای زنان و مردان شاغل 500 هزار تومان شد.

این اعداد و ارقام در حالی تصویب شد که نمایندگان کارگری در اعتراض به افزایش دستمزد کارگران از امضای لایحه مزد خودداری کردند، اما در ابتدای سال دولت با دعوت از تشکل ها و جلب رضایت آنها، مذاکراتی را برای افزایش مزد انجام داد. حق مسکن

با توجه به صحبت های سامیه گلپور، رئیس مرکز عالی اصناف کشور در ابتدای اردیبهشت ماه، بحث افزایش 35 درصدی حق مسکن در این جلسات مطرح شد که البته با توجه به اینکه هنوز جلسه رسمی شورای عالی کار در این خصوص تشکیل نشده است و نمی توان در مورد تغییرات و جزییات این مبلغ نظر قطعی داد.

آیا افزایش حق مسکن کارگران منتفی است؟

سامیه گلپور رئیس مرکز عالی اصناف کشور در این خصوص در گفت وگو با خبرگزاری خبرآنلاین در پاسخ به این سوال که آیا افزایش حق مسکن کارگران منتفی است؟ وی می گوید: بر اساس ماده 41 قانون کار، شورای عالی کار موظف است هر ساله دستمزد کارگران را با توجه به سبد معیشتی و نرخ تورم تعیین کند. در این فضا از سال 1403 اختلاف حقوق و دستمزد بسیار زیاد است و اینکه بحث افزایش حقوق مسکن منجمد و سرکوب شده است. همانطور که دیدیم حق مسکن تغییری نکرده و سال گذشته عملاً همان مبلغ 900 هزار تومان اعمال شد.

وی می افزاید: در حال حاضر این سوال برای جامعه کارگری مطرح است که آیا سطح مسکن کاهش یافته یا ثابت مانده است یا اینکه دولت برای همه کارگران مسکن تامین کرده است؟ بنابراین با وجود پیچیده‌تر شدن فضای مسکن کارگران، این مقدار اندک از حقوق مسکن کارگران نیز سرکوب شده است.

رئیس کانون عالی انجمن های صنفی کارگری کشور تصریح می کند: اگر حق مسکن کارگران 35 درصد افزایش یابد در بهترین حالت از 900 هزار تومان به 1200 هزار تومان افزایش می یابد و تنها 300 هزار تومان به کارگری تعلق می گیرد. حقوق .

گلپور بیان می‌کند: بی‌تفاوتی و بی‌تفاوتی که شورای عالی کار در این فضا برای عبور از حداقل افزایش حق مسکن کارگران به کار می‌گیرد، عجیب است. این نیز با توجه به تاکید مقام معظم رهبری برای حفظ کرامت و معیشت کارگران. ما معتقدیم این اتفاق خلاف فرمایشات مقام معظم رهبری است.

وی خاطرنشان می کند: اگر قرار است شورای دولت اصلاح حقوق مسکن کارگران را که مستقیماً زیر نظر آقای رئیسی رئیس جمهور است، انجام دهد، باید دستور تغییر بدهند. چه اینکه نمایندگان کارگری در روز کارگر این مشکل را به آنها اعلام کردند و رئیس جمهور در سخنرانی خود دستور داد این فضاها درست شود.

رئیس مرکز عالی اصناف می گوید: واقعا جای تاسف دارد که اداره کار مدعی جهل است و بدانند افزایش حق مسکن مطالبه جامعه کارگری است. این در حالی است که می بینیم نزدیک به 70،80 درصد هزینه دستمزد به مسکن اختصاص می یابد. این مسکن است که زیربنای قانون کار است. این تقاضای نیروی کار ادامه خواهد داشت.