پیامدهای جنگ روسیه علیه اوکراین اکنون در بخش مواد غذایی آشکار شده است. زیرا روسیه و اوکراین دو کشوری هستند که از بزرگترین تولیدکنندگان مواد غذایی در جهان هستند. اوکراین مدتهاست ایران را به دلیل جانبداری از روسیه در این جنگ محکوم کرده است.
حسین امیرعبدلاخیان وزیر امور خارجه ایران آذرماه سال گذشته در واکنش به اتهامات مطرح شده از سوی اوکراین مبنی بر فروش پهپادهای ایرانی به روسیه در یک نشست خبری تاکید کرد: در چارچوب همکاری های دفاعی با روسیه، 11 ماه قبل از شروع جنگ. در اوکراین تعداد بسیار کمی پهپاد ایرانی به روسیه فرستادیم.
وی افزود: تاکنون هیچ مدرکی از طرف اوکراینی مبنی بر استفاده از پهپادهای ایرانی در اوکراین به دست ما نرسیده است و اخیرا تیم سیاسی و نظامی ایران و اوکراین در کشور ثالث بحث و تبادل نظر کردند و در حال ادامه کار هستیم. تحقیقات در این زمینه».
وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: وزیر امور خارجه اوکراین در گفت وگوی تلفنی به من گفت که یک پهپاد با موفقیت توسط نیروهای اوکراینی دستگیر شد، این هواپیما روسی است اما شبیه پهپاد شهید 136 ایرانی است. گفتم این دلیلی بر این است که ایران پای خود را حفظ کرده است. ما جنگ را راه حل نمی دانیم و به تلاش برای بازگرداندن صلح و آرامش ادامه می دهیم.
اما زلنسکی و همچنین شرکای اروپایی و آمریکایی اش تکذیب های مقامات ایرانی را نپذیرفتند تا جایی که در ویدئویی خطاب به مردم ایران تاکید کردند که چرا پهپادهای خود را برای کشتن به اوکراین می فرستید؟
پس از آن بود که ماجرای تحریم 50 ساله ایران از سوی اوکراین مطرح شد. در روز هشتم یوندار، این طرح به تصویب پارلمان اوکراین رسید. به این ترتیب حمل و نقل کالاهای ایرانی از طریق اوکراین و استفاده از حریم هوایی این کشور ممنوع و تحریم های تجاری، مالی و فناوری علیه ایران و اتباع آن اعمال خواهد شد.
در همین حال، وزارت امور خارجه ایران در آخرین موضع خود در این خصوص یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران همواره مخالفت خود را با جنگ در اوکراین و ادامه آن اعلام کرده و از رنج مردم عمیقا متاسف است. اوکراین وی همچنین بر ضرورت یافتن راه حل سیاسی برای پایان دادن به جنگ در اسرع وقت تاکید کرد و آماده کمک به اجرای آن بود.
اهمیت اوکراین چیست؟
پس از روسیه، اوکراین به دلیل داشتن بیشترین سطح زمین کشاورزی در اروپا بیشترین صادرات این محصولات را در جهان دارد. بیشتر زمین های کشاورزی اوکراین قابل کشت است و خاک های آن حاصلخیز است. وجود مقادیر بسیار زیاد مواد معدنی از جمله اسید فسفریک، آمونیاک و فسفر و همچنین درصد بسیار بالایی از رطوبت باعث شده این خاک به عنوان یکی از حاصلخیزترین خاک های جهان شناخته شود و خاک سیاه نامیده شود. وجود خاک سیاه در اوکراین آن را به منبع غنی گندم و سایر محصولات کشاورزی تبدیل می کند. آنقدر که اوکراین را انبار غله اروپا می نامند. به گفته فعالان اقتصادی، جنگ روسیه و اوکراین یکی از عواملی بود که روسیه را بر آن داشت تا قیمت گندم را افزایش دهد و از سوی دیگر برای گندم صادراتی خود عوارض صادراتی وضع کند که بر رشد قیمت گندم در این کشور تأثیر گذاشت. کشور. بنابراین، جنگ روسیه علیه اوکراین، زمینه را برای افزایش ناگهانی قیمت جهانی مواد غذایی فراهم کرد، به طوری که آرد، نان و غیره. با رشد بیش از حد قیمت مواجه شدند و در نتیجه تورم در بسیاری از کشورها افزایش یافت.
تاثیر تحریم های اوکراین بر ایران چیست؟
سوال اینجاست که این تحریم تا چه حد می تواند تهدیدی برای ایران تلقی شود. پاسخ به این سوال مهم است که ببینیم محصولات اوکراین شامل چه محصولاتی است. اوکراین یکی از مهم ترین تولیدکنندگان گندم و غلات در جهان است.
ایران پیش از این مشتری گندم، ذرت و روغن آفتابگردان اوکراینی بوده و مدت زیادی است که در فهرست کشورهای مبدأ واردات غلات به کشورمان قرار دارد.
تحریم اوکراین علیه ایران به معنای گران شدن مواد غذایی حتی پس از پایان جنگ است و استفاده از راه حل های دیپلماتیک برای اثبات عدم مشارکت ایران در فروش تجهیزات نظامی به روسیه از اهمیت بالایی برخوردار است.
در واقع نفت و فرآورده های نفتی همواره در صدر فهرست صادرات ایران بوده و محصولات کشاورزی نیز در صدر واردات ایران بوده است.
این به معنای دور شدن ایران از بازار مهم تولید کالاهای کشاورزی است.
البته پس از درگیر شدن اوکراین در جنگ، حجم واردات کالاهای کشاورزی از این کشور به ایران کاهش یافته است. روابط تجاری ایران با روسیه و اوکراین در دو ماه اول جنگ بین دو کشور نشان داد که واردات ایران از روسیه افزایش یافته و تجارت با اوکراین بیش از 90 درصد کاهش یافته است.
در همین حال رئیس اتحادیه سراسری محصولات کشاورزی نیز اعلام کرد: در ابتدای سال 1401 یعنی تنها دو ماه پس از شروع جنگ روسیه و اوکراین که گمرک از کاهش 97 درصدی وزن و 98 درصدی ارزش کالا خبر داد. وارداتی از اوکراین
رضا نورانی افزود: در مهرماه همان سال با تضعیف روابط ایران و اوکراین، اوکراین استوارنامه سفیر ایران در آن کشور را تمدید نکرد و اتاق مشترک ایران و اوکراین به دلیل مشکلات و مشکلات تا حدی تعطیل شد. فروپاشی روابط تهران و کیف
به گفته نورانی؛ یک ماه بعد در محافل مختلف تجاری اعلام شد که به پایان تجارت ایران و اوکراین نزدیک شده ایم. وی توضیح داد: با این حساب مدت کوتاهی پس از شروع جنگ در اوکراین، عملاً فعالیت تجاری قابل توجهی بین دو کشور که شامل تهیه غلات توسط آن کشور می شد، وجود نداشت.
نورانی با تاکید بر اینکه در حال حاضر کشورهای دیگر جایگزین اوکراین در تجارت ایران شده اند، افزود: ایران برای تامین غلات اوکراین جایگزین کشورهای CIS و آمریکای جنوبی شده است.
نورانی در پاسخ به این سوال که با توجه به طولانی بودن تحریم ها در آینده مشکلی برای ایران و کشور در آینده وجود نخواهد داشت و بهتر است از کشورهای جایگزین استفاده شود.
وی تنها نگرانی تحریم 50 ساله اوکراین را از بین رفتن کشت فراسرزمینی دانست که به دلیل شرایط مساعد اوکراین آغاز شده و می تواند در افزایش امنیت غذایی ایران موثر باشد.
بنابراین باید در نظر داشت که تحریمهای اوکراین علیه ایران به معنای گرانتر شدن مواد غذایی حتی پس از پایان جنگ است و استفاده از راهحلهای دیپلماتیک برای اثبات عدم مشارکت ایران در فروش تجهیزات نظامی به روسیه بسیار مهم است.