ماهی تن و رب گوجه فرنگی چقدر گران می شوند؟

ماهی تن و رب گوجه فرنگی چقدر گران می شوند؟

دبیر اتحادیه صنایع کنسرو ایران با بیان اینکه قیمت گذاری اجباری ماهی تن و رب گوجه فرنگی حذف شده است، گفت: امسال کنسروها از جمله ماهی تن هنوز افزایش قیمت نداشته اند، اما بر اساس اطلاعات دریافتی از انجمن ها، واحدهای تولیدی بین 20 تا 25 مورد افزایش قیمت درخواست کرده اند که هنوز به طور کامل تایید نشده است و برای تعیین قیمت ها باید منتظر رفع برخی بلاتکلیفی ها از جمله تثبیت دستمزدها باشیم.

به گزارش اکونگر، آخرین آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار از میانگین قیمت محصولات غذایی در مناطق شهری در اسفندماه سال گذشته نشان می‌دهد که کنسرو ماهی تن با افزایش 111.6 درصدی نسبت به اسفند 1401 پیشتاز افزایش قیمت بوده است.

کاهش شدید تولید ماهی تن

به طور کلی، صنعت کنسروسازی از دهه 1400 که ماهی تن و رب گوجه فرنگی مشمول قیمت گذاری اجباری شدند، با مشکلات زیادی مواجه شده است. زیرا با وجود افزایش قیمت ماهی تن و در برخی موارد دیگر هزینه های تولید، دولت مجوز افزایش قیمت را به آنها نداد. این مشکل تا جایی پیش رفت که منجر به کاهش تولید ماهی تن شد. در مجموع در سال 1401 حدود 250 میلیون تا 300 میلیون قوطی کنسرو ماهی تولید شده است، اما انجمن در سال گذشته پیش بینی کرده بود که این رقم در سال 1402 به کمتر از 200 میلیون قوطی کاهش یابد و این در حالی است که تولید این محصول در سال 1396 حدود 650 عدد است. میلیون قطعه در سال

در نهایت سال گذشته تولیدکنندگان درخواست کردند که به جای قیمت گذاری قبلی، یعنی نیاز به کسب مجوز برای تغییر قیمت محصولات، قیمت گذاری پسینی برای آنها اعمال شود. یعنی دستگاه های نظارتی بر قیمت محصولات جدید خود نظارت می کنند و در صورت تخلف و فروش مجدد با آن برخورد می کنند اما نیازی به دریافت مجوز برای افزایش قیمت ندارند.

از سوی دیگر در سال های اخیر به دلیل مشکلات مواد اولیه و همچنین مشکلات معیشتی، کنسروسازی ها هم در بازارهای صادراتی و هم در بازار داخلی با کاهش تقاضا مواجه شده اند.

کاهش 59 درصدی صادرات

به عنوان مثال از سال 1401 قیمت ماهی تن صید محلی در کشور به حدی افزایش یافت که قیمت هر کیلوگرم تن ماهی صید شده داخلی بیشتر از قیمت گونه وارداتی آن محصول بود و این امر قیمت نهایی ماهی را افزایش داد. این محصول به حدی است که امکان صادرات این محصول از صادرکنندگان ایرانی وجود دارد. صادرات ماهی تن در سال 1401 به حدود یک میلیون و 600 هزار دلار رسید، اما در زمستان سال قبل گزارش هایی از کاهش 59 درصدی صادرات این محصول منتشر شد.

در بازار داخلی با کاهش قدرت خرید مردم، تقاضا برای کنسرو تن ماهی کاهش یافته و در نتیجه این وضعیت سال گذشته شاهد رکود در بازار و تولید با حداقل ظرفیت این محصول بودیم. فعالان این صنعت در سال های اخیر بارها تاکید کرده اند که پس از حذف ماهی تن از ارز دولتی، این محصول از جدول اقشار متوسط ​​و ضعیف حذف شده است.

قیمت جدید هنوز مشخص نیست

سید محمد میرازاوی، دبیر اتحادیه صنعت کنسرو ایران در گفتگو با اکنگر درباره وضعیت تولید و قیمت ماهی تن در سال جاری گفت: سازمان حمایت و سایر سازمان های مرتبط هنوز قیمت جدیدی تعیین نکرده اند. امسال حقوق جدید هنوز مشخص نشده است. حقوق و دستمزد همچنین بر قیمت تمام شده اکثر کالاهای تولیدی مانند بسته بندی، مقوا، چاپ و غیره تأثیر می گذارد. با توجه به اینکه حقوق دقیق مشخص نیست، قیمت جدید محصولات مشخص نشده است.

وی در خصوص تنوع محصولات صنعت کنسرو تصریح کرد: واحدهای تولیدی وظیفه تعیین قیمت بر اساس آخرین تحلیل قیمت را بر عهده دارند. بر اساس اطلاعات دریافتی از واحدها، واحدهای تولیدی تقاضای افزایش قیمت بین 20 تا 25 را داشته اند که به طور کامل تایید نشده و همچنان قیمت های قبلی محصولات خود را درج می کنند.

برای افزایش قیمت نیازی به تایید سازمان حمایت نداریم

میرضوی درباره قیمت تن ماهی نیز گفت: تا سال گذشته دو محصول رب گوجه فرنگی و تن ماهی تن مشمول قیمت گذاری تعزیری بودند اما پس از جلسات متعدد با ستاد تنظیم بازار، در نهایت این دو محصول از قیمت گذاری اجباری خارج شدند. از سوی دیگر با توجه به اینکه این دو محصول جزء اصلی قوطی ها هستند، قیمت آنها تاکنون تغییری نکرده و همچنان با قیمت سال گذشته به فروش می رسد و این روند تا تصمیم نهایی قیمت ادامه دارد.

بر این اساس به گفته وی، با توجه به تصمیمات سال گذشته افزایش قیمت ماهی تن و رب گوجه فرنگی نیازی به مجوز از سازمان حمایتی ندارد، اما نظارت بر قیمت بازار همچنان ادامه دارد. همچنین تولیدکنندگان بر اساس تحلیلی که ارائه می دهند می توانند قیمت جدیدی به محصولات خود اضافه کنند. البته هنوز افزایش قیمتی نداشته است.

میرضوی با اشاره به افزایش نرخ ارز در بازار آزاد گفت: البته دولت هنوز در مورد نرخ واردات کالاهای اساسی تصمیم نهایی نگرفته و این موضوع بر قیمت ها نیز تاثیرگذار خواهد بود. البته قیمت های مشابه سال گذشته مدنظر دولت است.

در مجموع به گفته دبیر اتحادیه صنعت کنسرو ایران، با توجه به افزایش نرخ ارز در ابتدای سال، همچنان شاهد افزایش قیمت در حوزه های مختلف خواهیم بود. اما باید دید تصمیم ستاد تنظیم بازار چه خواهد بود. قاعدتا بخشنامه ها این است که قیمت ها افزایش نیابد، اما همانطور که مشاهدات میدانی نشان می دهد همه چیز تحت تاثیر افزایش نرخ ارز است.

وی افزود: اما اگر دولت به اندازه نیاز صنعت به آنها ارز بدهد تا حدودی اوضاع کنترل می شود. در مجموع به نظر می رسد تا پایان اردیبهشت تمام ابهامات برطرف شود

پیمایش به بالا