رویکرد سیاست خارجی ایران در دولت سیزدهم برای تقویت تعامل با چین و روسیه به عامل جدیدی برای افزایش فشار واشنگتن بر ایران تبدیل شده است. این در حالی است که از سوی دیگر مقامات پنتاگون به وضوح از افزایش همکاریهای ایران و روسیه در سوریه و منطقه خاورمیانه ابراز نگرانی کرده و به همین منظور گزینههای نظامی متعددی را در دستور کار قرار دادهاند. آنها تلاش های چین برای عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای و گروه بریکس را زیر سوال برده اند.
به گزارش آسوشیتدپرس، یک مقام ارشد پنتاگون به خبرنگاران گفت که واشنگتن استفاده از جنگندههای F-16 را در منطقه خلیج فارس به دلیل آنچه که او حفاظت بهتر از کشتیها در برابر اقدامات ایران خواند، افزایش خواهد داد. یک مقام پنتاگون روز جمعه گفت که ایالات متحده این هفته جت های جنگنده خود را برای تقویت هواپیماهای تهاجمی که بیش از یک هفته در آنجا در حال گشت زنی بوده اند به خلیج فارس می فرستد.
به گفته این مقام آمریکایی، تهران خواهان خروج آمریکا از سوریه است تا بتواند راحتتر اسرائیل را تهدید کند. وی در این زمینه تاکید کرد: آمریکا شاهد همکاری، هماهنگی، برنامه ریزی و تبادل اطلاعات بیشتر بین مقامات روسی و سپاه قدس ایران در سوریه برای تحت فشار قرار دادن آمریکا برای خروج نیروهایش از سوریه بوده است. برای تشریح گزینه های آمریکا، اما گفت که ایالات متحده هیچ سرزمینی را در سوریه واگذار نخواهد کرد و به پرواز در بخش غربی این کشور برای انجام آنچه او ماموریت هایی علیه داعش خواند ادامه خواهد داد.
این مقام نظامی آمریکا که نخواست نامش فاش شود و جزئیات عملیات نظامی در منطقه را ارائه کند، درباره دلایل تصمیم واشنگتن گفت: جنگندههای اف 16 برای کشتیهایی که از تنگه هرمز عبور میکردند پوشش هوایی میدادند و دیدند. ارتش در منطقه در حال افزایش است تا یک عامل بازدارنده برای ایران باشد.
این در حالی است که در رویکردی دیگر، چند سناتور جمهوری خواه آمریکا در نامه ای خطاب به وزرای خارجه و خزانه داری این کشور، از ادامه صادرات نفت ایران به چین ابراز نگرانی کرده و خواستار راهکاری برای مقابله با این همکاری ها شدند. به گزارش ایسنا، مارکو روبیو، سناتور جمهوری خواه فلوریدا به همراه چند تن دیگر از همکارانش در نامه ای به آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه و جانت یلن، وزیر خزانه داری آمریکا، نگرانی خود را از عدم اجرای دولت بایدن ابراز کردند. با سیاست تحریم نفت ایران، چین نتوانست با آنها مقابله کند، که نه تنها به نفع پکن، بلکه به نفع تهران بود.
جیم ریش، جان باراسو، لیندسی گراهام، ریک اسکات، جری موران، جیمز لنکفورد و بیل هگرتی دیگر سناتورهایی هستند که با ارسال این نامه به آنتونی بلینکن و جانت یلن، خواستار اتخاذ استراتژی برای مقابله با صنعت پتروشیمی ایران و همچنین فروش جهانی و جهانی شدند. این سناتورها همچنین از وزرا خواستند تا افراد و نهادهای چینی را که به خرید، پالایش یا تجارت نفت و پتروشیمی منشأ ایران ادامه می دهند، تحریم کنند. آنها در نامه خود اشاره کردند که چین از زمان روی کار آمدن جو بایدن به عنوان رئیس جمهور آمریکا تقریباً 47 میلیارد دلار نفت از ایران خریداری کرده و ناوگان دریایی ایران نیز از 60 کشتی به 338 کشتی افزایش یافته است. در نتیجه، سود نفت ایران علیرغم تحریم های شدید دولت قبلی به بالاترین سطح خود از سال 2018 رسید.
این سناتورهای جمهوریخواه با تکرار ادعاهای بیاساس درباره نحوه هزینهکردن درآمدهای حاصل از فروش نفت ایران ادامه دادند: ما با کمال احترام از شما درخواست میکنیم که تحریمهای موجود، از جمله تحریمهای اعمالشده در فرمان اجرایی ۱۳۸۴۶ را فوراً اجرا کنید و این تحریمها به هدف تحریمها نیز تعمیم داده شود. ذخیرهسازی نفت ایران، اپراتورهای انتقال نفت از کشتی به کشتی، اشخاص حقیقی و حقوقی، اپراتورهای بنادر و پالایشگاهها بهویژه در جمهوری خلق چین که تجارت نفت و محصولات پتروشیمی با منشاء ایرانی را دارند. »
از سوی دیگر، پیشنهاد مبادله گاز ایران با نفت عراق که هفته گذشته از سوی محمد السودانی نخست وزیر عراق اعلام شد، برخی مقامات آمریکایی را بر آن داشت تا مبادله گاز عراق با نفت ایران را مصداق تخلف بدانند. تحریم های بین المللی آمریکا علیه ایران اعمال شود. در همین زمینه، رویترز گزارش داد که سه مقام سابق آمریکایی درباره پیشنهاد مبادله گاز ایران با نفت عراق که هفته گذشته از سوی محمد السودانی، نخست وزیر عراق اعلام شد، گفته اند که احتمالاً تحریم های آمریکا علیه جمهوری اسلامی را نقض می کند. مگر اینکه ایالات متحده معافیت هایی صادر کند تا به عراق اجازه دهد گاز طبیعی ایران را در ازای نفت خام خود از طریق تسویه حساب دریافت کند تا بغداد بتواند راهی برای پرداخت بدهی های خود پیدا کند.
به گزارش رویترز، جمهوری اسلامی ایران پیش از این صادرات گاز به عراق را به نصف کاهش داد، اما از آنجایی که آمریکا پرداخت بدهی گاز عراق به جمهوری اسلامی را تایید نکرد، تهران و بغداد توافق کردند که صادرات گاز در ازای دریافت گاز باشد. نفت، اما این معامله تسویه هنوز نیاز به تایید واشنگتن دارد. اما سه مقام سابق آمریکایی گفتند که بورس کالا در برابر کالا احتمالا با تحریم های آمریکا مواجه خواهد شد. ریچارد گلدبرگ، یکی از مقامات شورای امنیت ملی آمریکا در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، گفت: انجام این نوع معامله پایاپای با تهران بدون مجوز امنیت ملی آمریکا، نقض تحریم ها علیه ایران است. او که در حال حاضر به عنوان کارشناس در اندیشکده بنیاد دفاع از دموکراسی ها کار می کند، همچنین گفت که این کار برخلاف قانون آزادی تسلیحات و ضد اشاعه ایران است که هرگونه معامله مرتبط با انرژی با ایران را ممنوع می کند.
در همین حال، یک مقام وزارت خارجه که خواست نامش فاش نشود، گفت: در همین حال، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه، معافیت 120 روزه ای را در 21 مارس صادر کرد که به عراق اجازه می دهد فقط از ایران برق بخرد و نه گاز طبیعی ایران. این مقام آمریکایی ادامه داد: گمانه زنی هایی وجود دارد که این معافیت که در 31 مارس اعلام شد، می تواند اصلاح شود تا مبادلات پایاپای را نیز شامل شود. مقامات سابق ایالات متحده گفتند که وزارت خزانه داری که بر اکثر تحریم های ایالات متحده علیه ایران نظارت دارد، اصطلاح معامله را به اندازه کافی برای پوشش مبادله پایاپای تعریف می کند.
یک مقام ارشد سابق وزارت خزانه داری آمریکا نیز گفت: سوال این است که آیا این معامله مهمی است یا خیر. نکته این نیست که این معامله با یک ارز یا ارز دیگر انجام می شود. این مبادله پایاپای است. این مقام سابق آمریکایی تاکید کرد که این یک تصمیم سیاسی است نه یک موضوع قانونی، تا جایی که قانون به طور کامل نقض تحریم های آمریکا است. سفارت عراق در واشنگتن هنوز به درخواست برای اظهار نظر پاسخ نداده است.
در همین حال، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در توییتی اعلام کرد که وزارت خارجه این کشور به اجرای سیاست خود علیه ایران ادامه می دهد. به گزارش ایسنا، آبراهام پالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در توئیتی نوشت: دفتر نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و تمامی تیم وزارت خارجه مشغول اجرای سیاست ما در قبال ایران هستند. وی در توییت دیگری نوشت: متحدان برای محدود کردن رفتار بیثباتکننده ایران، حمایت از حقوق بشر، ترویج تنشزدایی و ایجاد خاورمیانه مرفهتر، باثباتتر و یکپارچهتر.
این توییت پس از آن منتشر شد که شبکه سیبیاس این هفته به نقل از سه منبع آگاه گزارش داد که دفتر تحقیقات فدرال آمریکا در حال انجام تحقیقات درباره رابرت مالی، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران است که مجوز امنیتی او اخیرا به تویی فاش شده است، به حالت تعلیق درآمده است. و اکنون در مرخصی اجباری بدون حقوق است. یکی از منابع به سی بی اس نیوز گفت که اف بی آی در حال تحقیق در مورد مدیریت راب مالی با اطلاعات محرمانه است. مشخص نیست بررسی این موضوع شامل موارد دیگری می شود یا خیر. این منبع مشخص نکرد که آیا FBI معتقد است که این یک پرونده جنایی در این مرحله است یا خیر.
به گزارش سیبیاس نیوز، کمیتههای اطلاعاتی کنگره مرتباً در مورد این نوع موضوعات مطلع میشوند، اما قانونگذارانی که سیبیاس نیوز با آنها تماس گرفتهاند، به دلیل حساسیت موضوع از اظهار نظر خودداری کردند.
راب مالی به عنوان نماینده ریاست جمهوری وزارت امور خارجه آمریکا در امور ایران منصوب شد و سابقه او شامل تلاش برای احیای توافق هسته ای ایران و همچنین مذاکره برای آزادی حداقل سه شهروند آمریکایی بود که در تهران زندانی هستند. مالی از نزدیک با آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه و شورای امنیت ملی کاخ سفید که بخش خاورمیانه آن را برت مک گورک رهبری می کند، هماهنگی می کند.