معرفی چینی آژانس فعال سازی ماشه

روز جدید :

معرفی چینی آژانس فعال سازی ماشه

بر اساس گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی، جمهوری اسلامی ایران تاکنون چهار آبشار سانتریفیوژ پیشرفته IR-6 جدید در تاسیسات هسته ای فردو نصب کرده است.

پیش از این، در پی صدور قطعنامه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی علیه برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران در 5 ژوئن، تهران از برنامه ریزی برای نصب هشت آبشار گریز از مرکز جدید در تاسیسات فردو خبر داده بود.

در گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی که روز جمعه 28 ژوئن در اختیار رویترز قرار گرفت، آمده است: «بر اساس بررسی های آژانس، پس از آخرین گزارش رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، تا کنون جمهوری اسلامی ایران دارای چهار آبشار سانتریفیوژ از هشت آبشار سانتریفیوژ IR-6 در واحد یک FFEP (تاسیسات هسته‌ای فوردو) است.
از نظر محتوا و ادبیات، سومین مصوبه شورای حکام پس از تصویب برجام را می توان شدیدتر از دو مصوبه قبلی دانست. علاوه بر این، قطعنامه جدید بیشتر به موضوعات پادمانی می پردازد و ایران را به نقض توافق پادمانی متهم می کند و گزارش جامعی که قطعنامه نیاز دارد نیز در همین زمینه است. خطر حل و فصل نیز اینجاست. به این معنا که از دیدگاه طرف مقابل، موضوع کاهش تعهدات «داوطلبانه» ایران در برجام دیگر مهم و مرتبط نیست. بلکه بر “نقض” توافق پادمان الزام آور تاکید می کند. این در حالی است که تهران همچنان خود را متعهد به اجرای این توافق می داند و واکنش های مصوبات شورای حکام را در چارچوب آن تفسیر می کند.
این حادثه خود پیامدهای خاصی در جهت بازگشت به نقطه صفر و دوران قبل از برجام دارد و قطعنامه اخیر را می توان مقدمه ای برای گذار حقوقی و قانونی به دوران پسا برجام دانست. اگرچه چیزی از توافق هسته ای چند سال پیش باقی نمانده است. اما به نظر می رسد طرف آمریکایی و اروپایی معتقد است که ایران اقدامات هسته ای خود را تحت عنوان برجام تفسیر می کند و به توسعه برنامه هسته ای خود ادامه می دهد. بنابراین تصمیم برای انتقال به برجام را با اعلام مرگ قانونی و رسمی آن، حرکت به سمت فعال شدن ماشه تا اکتبر 2025 برای رسیدن به این هدف می دانند. زیرا از آن تاریخ به بعد دیگر قابل تحقق نیست.
اما بعید است حداقل قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در نوامبر آینده این اتفاق بیفتد و افزایش قابل توجه تنش های هسته ای قبل از آن تاریخ بعید است و پس از آن باید منتظر نتایج انتخابات آمریکا باشیم. چه بایدن دوباره انتخاب شود یا ترامپ پیروز شود. در صورت پیروزی ترامپ، تکلیف تا حدودی روشن است. اما اگر بایدن دوباره انتخاب شود، اگر تا اکتبر 2025 مذاکرات جدی در عمان برای دستیابی به توافق دیگری آغاز نشود، احتمال زیادی وجود دارد که عقبگرد فعال نشود.

علاوه بر نتایج انتخابات آمریکا، شاید ترکیب نهایی نامزدهای ریاست جمهوری ایران و نتایج انتخابات، چشم اندازی از ماهیت آینده این تنش، چه در جهت توافق باشد و چه در جهت تشدید تنش، ارائه دهد. از تنش ها