ناصر خسرو در فضای مجازی یک روز جدید

ناصر خسرو در فضای مجازی یک روز جدید

در پی مخالفت وزیر ارتباطات با آیین نامه وزارت بهداشت، فروش دارو از طریق اینترنت در کمیسیون اصل 90 مجلس بررسی و تصویب شد که همچنان منتقدان و معترضان سرسختی دارد. پس شاید حتی همین محدودیت ها باعث توقف این مصوبه شود!

چند هفته ای است که معضل فروش اینترنتی «داروها» به چالشی برای جامعه پزشکی و داروسازان و داروخانه ها تبدیل شده است. موضوعی که به گفته بسیاری از کارشناسان با دیدگاه داروسازان نسبت به «ارائه» دارو به عنوان یک فرآورده بهداشتی مغایرت دارد و دلیل بروز چالش ها و اختلالاتی در حوزه حساس و البته بازار پیچیده دارو را به همراه داشته و شکایت داروسازان و دست اندرکاران حوزه دارو را در پی داشته است.

در خرداد 1401 هیات وزیران در تبصره 2 ماده 8 آیین نامه حمایت از تولید دانش بنیان در سلامت وزارت بهداشت را موظف کرد ظرف مدت دو ماه با مساعدت وزارت ارتباطات دستورالعمل انتشار را صادر کند. داروها از طریق بسترهای آنلاین و کسب و کارها، با رعایت اصل رقابت و جلوگیری از انحصار، تدوین و برقراری ارتباط. سرانجام پس از تاخیرهای فراوان و تعویق های مکرر، وزارت بهداشت در روزهای پایانی سال گذشته پیش نویس آیین نامه توزیع دارو را منتشر کرد که در آن سازمان غذا و دارو موظف شد سامانه ای برای اخذ تاییدیه از داروی واسطه های حمل و نقل راه اندازی کند. شرکت های توزیع

این آیین نامه با موجی از انتقادات کارشناسی مواجه شد. در شرایطی که مدیران بسترهای سلامت نسبت به مشکلات جدی وزارت بهداشت در خصوص انحصار توزیع دارو در سازمان غذا و دارو، ریسک رانت 10 هزار میلیارد تومانی و کاهش کیفیت و خدمات در توزیع آنلاین دارو هشدار دادند.

بر اساس این طرح، اکنون با اجرای آزمایشی تحویل دارو در سکوها، مردم می توانند با ثبت کد رهگیری نسخه الکترونیکی خود در سکوها، دارو را در محل مورد نظر خود تهیه کنند. این در حالی است که نقش نسخه های کاغذی و داروهای بدون نسخه در این آیین نامه مشخص نشده است و فعالان حوزه سلامت دیجیتال از کاهش ماهیت کسب و کار در این حوزه به حمل و نقل دارو در آیین نامه مذکور انتقاد می کنند.

به گفته نصرالله پژمان فر، رئیس کمیته اصل 90، تحویل داروها در سکوها به این صورت انجام می شود که مردم یکی از سکوها را انتخاب کرده و کد را وارد کنند تا دارویی که پزشک در سکو به آنها داده است را دریافت کنند. . و داروهای خود را از طریق این پلتفرم دریافت کنند.

وی در ادامه با تاکید بر اینکه پلتفرم ها دارو نمی فروشند بلکه حلقه ارتباطی بین بیمار و داروخانه خواهند بود، گفت: زمانی که بیمار نسخه خود را به دوستش می دهد تا دارو را از داروخانه دریافت کند. نقش پلت فرم تهیه دارو توسط خانواده یا آشنایان بیمار است. بنابراین داروخانه مسئولیت فروش را بر عهده دارد و پلتفرم نقشی در فروش دارو ندارد و فقط دارو را تهیه و پیدا کرده و به دست بیمار می رساند.
علی هزریان، سخنگوی کمیسیون نود مجلس نیز با تایید این مطلب گفت: بر اساس آیین نامه، پلتفرم ها تنها بر اساس کد رهگیری نسخه الکترونیکی عمل می کنند و اطلاعاتی از داروها به منظور نگهداری ارائه نمی شود. ایمنی بیماران و شهروندان در این سکوها و رعایت شود.»

کپی جزئیات

بررسی پیش‌نویس آیین‌نامه اجرایی «توزیع دارو از طریق پلتفرم‌ها و مشاغل آنلاین» نشان می‌دهد که این آیین‌نامه که قرار است ابتدا به‌مدت شش ماه به‌صورت آزمایشی اجرا شود، مشتمل بر ۱۱ ماده و تبصره تعهدات پلتفرم‌ها است. سازمان غذا و دارو و شکایات انجام شده و پیگیری وظایف تعریف شده برای پلتفرم ها به این صورت است که برای ارائه خدمات باید نام، نام خانوادگی، کد ملی، آدرس تحویل دارو و شماره تلفن را دریافت کنند. ضمناً در صورت عدم انتخاب داروخانه توسط کاربر، پلتفرم‌ها باید کد رهگیری نسخه الکترونیکی را به تمامی داروخانه‌های طرف قرارداد در شعاع حداقل دو کیلومتری کاربر ارسال کنند.
مهرشاد تیموری از فعالان حوزه سلامت دیجیتال با اشاره به اینکه احراز هویت کاربر با دریافت رمز یک بار مصرف بر روی شماره موبایل صاحب نسخه الکترونیکی انجام می شود، احراز هویت کاربر را به این شکل مثبت ارزیابی نمی کند و توضیح می دهد. مشکلات او: “وقتی کپی متعلق به “برای کودکان و سایر وابستگان، احراز هویت رمز یک بار مصرف برای شماره موبایل بی معنی است، زیرا این افراد شماره تلفنی به نام خود ندارند.”
از سوی دیگر، بر اساس این آیین نامه، پس از دریافت کد رهگیری از داروخانه، نسخه نویسی دارو در سامانه های تخصصی نسخه نویسی موجود در داروخانه انجام می شود و ربطی به بسترهای موضوع این آیین نامه ندارد. . در این شرایط در صورت بروز خطایی در نسخه توسط داروخانه، پس از اطلاع بیمار در سکو، عودت یا تحویل مجدد آن به عهده سکو می باشد. همچنین بر اساس قانون برنامه هفتم توسعه، نظارت بر سکوها بر عهده وزارت ارتباطات (کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی) است و این بسترها از فروش اینترنتی دارو منع شده اند. اگر پلتفرم دارای مجوز تصمیم به تعطیلی موقت یا دائمی بگیرد، باید یک ماه قبل از بسته شدن به همه کاربران خود اطلاع دهد.

نامه شکایت

انجمن داروسازان ایران در نامه ای به وزیر ارتباطات بر مسئولیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در قبال نظام سلامت تاکید کرد. این انجمن در واکنش به اظهارات اخیر وزیر ارتباطات مبنی بر الزام اجرای نظرات بخش خصوصی و وزارت ارتباطات در آیین نامه های تدوین شده توسط سازمان غذا و دارو، در نامه ای نوشت: «معنای کلمه همکاری در این مصوبه به هیچ عنوان از الزامات این وزارتخانه نیست، به استثنای زیرساخت ها و فناوری های ارتباطی، بهداشت و درمان تابع نظر این وزارتخانه نیست. انتظار از وزارت ارتباطات این است که تلاش کند برای اجرای بهینه توصیه های وزارت بهداشت، بسترسازی کند و در زمینه های کارشناسی مد نظر این وزارتخانه دخالت نکند. این موضوع مغایر با اجرای وظایف وزارت بهداشت است».
خلاصه این تخلفات در شرایط فعلی است، متاسفانه دست نظام سلامت و سازمان غذا و دارو برای برخورد با متخلفان و جاهایی مثل ناصرخسرو و همکاران بسته است. بر اساس ابلاغ دیوان عدالت اداری، داروخانه متخلف محدود به تذکر شفاهی است و نه بیشتر. بنابراین این موارد از جمله خطراتی هستند که سلامت افراد را به شدت تحت تاثیر قرار می دهند.

ورود وزارت

علیرغم همه اقدامات انجام شده در این زمینه، ناگهان اعلام شد که پیش نویس آیین نامه توسط وزارت ارتباطات که از قضا هیچ اختیاری در حوزه سیاست گذاری و تنظیم مقررات در حوزه پزشکی ندارد، بدون نظرخواهی از پزشکان، تهیه شده است. داروسازان و انجمن های وابسته به امضای وزیران بهداشت و ارتباطات می رسد. موضوعی که انتقاد دست اندرکاران حوزه پزشکی، سازمان نظام پزشکی و انجمن های دارویی ایران و تهران را به دنبال داشته است.

مانند هزینه های اینترنت

درست در آن مقطع، اظهارات رئیس مرکز ملی پایش و بهبود فضای کسب و کار وزارت اقتصاد و دارایی موجب انتقاد بیشتر دست اندرکاران حوزه پزشکی شد. وی در آن اظهارات گفت: داروسازی تجارتی است که به زودی به سکو تبدیل می شود و به سرنوشت تاکسی های تلفنی دچار می شود. سوالی که واکنش سازمان غذا و دارو را به دنبال داشت و در این رابطه دکتر سجاد اسماعیلی – سخنگوی سازمان غذا و دارو به ایسنا گفت: افرادی که تجربه ای در زمینه سیاست گذاری دارویی ندارند، بهتر است ابتدا دوره های آموزشی را بگذرانند. آشنایی با استانداردها و الزامات بین المللی و قانونی ارائه خدمات دارویی در کشور و سپس اظهار نظر در زمینه تخصصی مانند خدمات دارویی.

وی همچنین تاکید کرد: داروسازی دارای ساختار بین المللی و قانونی برای ارائه محصولات و خدمات سلامت محور و دارای الزامات اجرایی و نظارتی مشخص برای ارائه خدمات بهینه و همچنین نظارت مدیریتی و حمایت از حقوق مصرف کننده است.

در همین راستا انجمن داروسازان تهران نیز تاکید می کند که در طرح فعلی ارائه شده به دولت، مسئولیت وزارت بهداشت زیر سوال رفته و ورود تریبون ها، پای قاچاق دارو به نظام سلامت و این روند را باز کرده است. بدون ضوابط مناسب زیر نظر وزارت بهداشت انجام می شود. باعث آسیب به جامعه می شود.

انجمن داروسازان تهران همچنین اعلام کرد: «اضافه شدن واسطه‌های غیرمتخصص و کنترل‌نشده زیان‌هایی را برای بیمار و نظام سلامت به همراه خواهد داشت و منفعت اقتصادی آن نصیب کسانی می‌شود که بدون کسب نظر کارشناسی بر اعمال آن اصرار دارند». ” »
مجازی ناصرخسرو
رئیس انجمن داروسازان ایران در تشریح مشکلات طرح فعلی می‌گوید: طرحی تحت عنوان «دستورالعمل تحویل و حمل دارو از طریق بسترها و کسب‌وکارهای آنلاین» در کمتر از یک روز و نیم بدون نظرات داروسازان شاغل و کاستی های کارشناسان بسیار زیاد است و بدون شک علاوه بر تشدید کمبود دارو، زمینه را برای افزایش پرداخت از جیب بیماران، افزایش فروش داروهای ممنوعه و تضعیف کنترل و کنترل فراهم می کند. نظارت بر حوزه پزشکی

وی با ابراز نگرانی از اینکه “اجرای چنین دستورالعملی منجر به توسعه بزرگترین مجازی ناصرخسرو می شود”، گفت: متاسفانه ابهامات جدی در رابطه با نحوه اخذ مجوز فعالیت بسترهای اینترنتی و بندهای آن وجود دارد. به گونه ای طراحی شده اند که حوزه فعالیت خارج از محدوده باشد.» ارائه می کند خارج از وزارت بهداشت، و مهمتر از آن، بسترهای اینترنتی مجاز به سفارش مستقیم از بیماران بدون در نظر گرفتن حریم خصوصی اطلاعات سلامت بیماران هستند و بنابراین ، هیچ الزامی برای اطمینان از حفاظت از اطلاعات محرمانه افراد ارائه نشده است.

وی ادامه می دهد: نظام سلامت و تولیدکنندگان دارویی همواره در تلاش هستند تا کنترل های لازم را بر زنجیره تامین دارو انجام دهند و در نهایت محصول با قیمت مناسب و مصوب به دست مردم برسد. در عین حال داروها توسط پلتفرم ها با قیمت های متفاوتی به فروش می رسد که شاهد آن شکایات برخی تریبون ها به دستگاه قضایی است که همچنان ادامه دارد. لذا برخلاف تاکید قوانین فوق مبنی بر رعایت قیمت تعیین شده داروها، مشکل مذکور در دستورالعمل مربوطه به هیچ وجه مورد توجه قرار نمی گیرد که با نامه پایان سال گذشته ریاست جمهوری مغایرت دارد.

پیمایش به بالا