در حالی که افزایش قیمت لبنیات این محصولات را از سبد غذایی اقشار ضعیف خارج کرده است، ارز چند صرافی، تصمیمات مردم به ویژه در زمینه صادرات و قیمت های الزام آور از جمله مواردی است که از سوی برخی فعالان صنعت لبنیات و دامپروری مطرح می شود. اما این مسائلی که تولیدکنندگان مطرح می کنند از درد فقرا کم نمی کند. زیرا برخی از لبنیات مانند ماست نسبت به سال گذشته 100 درصد افزایش قیمت داشته است. تحلیل قیمت بازار نشان می دهد که هر تیوپ ماست حمزه سبو هراز نسبت به مدت مشابه پارسال 37 هزار و 300 تومان و ماست دومینو سوئیس نیز 37 هزار تومان نسبت به مدت مشابه پارسال گران شده است. دو کیلوگرم ماست صباح با میزان چربی 3.2 درصد با قیمت 325000 تومان موجود است. یعنی هر کیلوگرم از این ماست 162 هزار و 500 تومان قیمت دارد. شیری که به عنوان پایه اصلی تولید لبنیات به شمار می رود و به عنوان یکی از مغذی ترین محصولات مصرفی در غذای روزانه مردم توصیه می شود، به آرزویی دست نیافتنی تبدیل شده است.قیمت یک لیتر شیر در سال 2019 اعلام شد. دولتی 6 هزار تومان است اما این رقم تابستان امسال در مغازه های لبنان 30 هزار تومان فروخته می شود.
دلیل گرانی لبنیات
مدیرکل دفتر بازرگانی داخلی وزارت جهاد کشاورزی در پنل تخصصی دومین همایش صنایع لبنی گفت: با توجه به تنش آبی، انتظار میرود با کمک مدلها و فناوریهای جدید بهرهوری افزایش یابد. می تواند پشتیبان بخش تولیدی باشد و همیشه در راستای کاهش هزینه های کلی باشد، قدم برداریم تا همه دهک های درآمدی بتوانند از این مزیت استفاده کنند.
وی افزود: در حوزه تخصصی بازرگانی، هیچ محدودیتی برای تجار برای واردات گوشت قرمز وجود ندارد.
آبنار با اشاره به اینکه هیچ محدودیتی برای واردات وجود ندارد، اظهار داشت: تمامی ثبت نام سافاش به صورت سیستمی انجام می شود و دستی و مداخله ای نیست.
مدیرکل بازرگانی داخلی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه تامین امنیت غذایی پایدار یکی از پروتکل های مهم در همه کشورهاست، افزود: تامین امنیت غذایی پایدار شامل ذخایر کالا، ذخایر غذایی، در دسترس بودن مواد غذایی، اقتصادی و بهداشتی و… اینها تنها هستند هیچ توجیهی برای دخالت دولت در بازار وجود ندارد.
آبنار افزود: همه دولتها موظفند حداقل سطح معیشتی را با درآمدهای کم تامین کنند. من به عنوان یک کارشناس معتقدم میزان مشارکت دولت در اقتصاد کشور در سه سطح محلی، ملی و بین المللی است. بنابراین، دولت ها باید به طور سیستماتیک شفاف باشند و بر اساس قوانین برای تضمین امنیت غذایی پایدار عمل کنند.
این مسئول با اشاره به اینکه خلأهایی در توزیع یارانه ها وجود دارد، گفت: در جلسه ای که با انجمن داشتیم، پیشنهاداتی در مورد قیمت گذاری دستوری ارائه شد زیرا دولت میلیاردها دلار برای تامین کالاهای اساسی هزینه می کند تا هر دهم جامعه می تواند تامین شود. از این مزیت بهره مند شده و نهایتاً به دلیل نقص در توزیع یارانه ها، دولت موظف به هدایت یارانه ها است.
وی گفت: محصولاتی مانند شیر، شیرخشک و فرآورده های حاصل از شیر که بخشی از آنها صادر می شود، دولت برای آنها یارانه اعمال می کند. اما این سیاست وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی امنیت غذایی و حمایت از بخش تولید است که با توجه به پیشنهادات ارائه شده موضوع حذف قیمت گذاری دستوری در بحث های مدیریتی مطرح شود تا در قالب یک قانون اجرایی شود. طرح جامع
در حذف قیمت گذاری نسخه ای تجدید نظر کنید
در ادامه، رفیعی – معاون سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان – گفت: در ابتدای سال در دیداری که با رئیس جمهور داشتیم، ایشان بر رعایت حقوق تولیدکنندگان تاکید کردند و ما همیشه تمام تلاش خود را می کنیم. برای ادامه رو به جلو با واقعیت
وی در خصوص محدودیت محصولات مشمول قیمت گذاری افزود: با توجه به نظر وزیر صمت و جلسه هفته گذشته با حضور انجمن صنایع لبنی، لغو قیمت گذاری اجباری و روش جایگزین پیشنهاد شده است. .
رفیعی ادامه داد: حاشیه سود صنایع لبنی حدود شش درصد و برخی کمتر است، بنابراین در حال اجرای طرح قوانین قیمت گذاری هستیم تا با تولیدکنندگان بی انصافی نشود.
در ادامه احمد مقدسی – رئیس انجمن صنفی دامداران – به مسائل و مشکلات پیش روی صادرات اشاره کرد و اظهار داشت: واقعاً نمی توانیم صادرات داشته باشیم زیرا تصمیمات زیادی در ساعت داریم بنابراین امروز صادرات آزاد است و یک ساعت بعد صادرات انجام می شود. – دیرهنگام ممنوع است و باید دو سال صبر کنیم، به دنبال آزادسازی صادرات باشیم.
وی افزود: بر اساس تصمیمات خلق الساعه در حوزه صادرات، تجار نمی پذیرند که دائماً از ما شیرخشک و کره بگیرند.
موگادیشو ادامه داد: چندی پیش در جلسه ای به رئیس جمهور اعلام کردیم که کشورهای همسایه با ریال از ما لبنیات می خرند و ریال ما را قبول می کنند، اما اصرار بانک مرکزی بر تعهد ارزی و معرفی شرکت کوچک لبنیات. تامین 40 میلیون دلار ارز نتیجه صادرات در بازار منجر به افزایش نرخ ارز می شود و علیرغم اینکه رئیس کل بانک مرکزی باید ظرف 10 روز نسبت به رفع این مشکل اقدام می کرد اما تاکنون اقدامی انجام نداده است. از ماه مبارک رمضان هر اقدامی در این زمینه انجام داده است.
وی با بیان اینکه دامداری های صنعتی مجهز به سیستم های نوین آبیاری هستند، تصریح کرد: اگرچه برخی کارشناسان اذعان دارند که دامداری های صنعتی باعث بحران آب می شود، اما این موضوع صحت ندارد زیرا همه دامداران در ابتدا کشاورز بودند و اکنون در همه دامداری ها به صورت صنعتی در حال فعالیت هستند. ما گواهینامه های مدیریت آب و سرمایه گذاری در سیستم های آبیاری نوین هستیم.
مقدیسی تصریح کرد: دولت تا سال گذشته نهاده های دامی را با ارز ترجیحی در اختیار تولیدکنندگان قرار می داد اما پس از عملیات بزرگ اقتصادی ارز ترجیحی حذف شد و همه نگران این مشکل بودند در حالی که بارها اعلام کردیم که نگران این موضوع نباشند زیرا هیچ چیز هرگز اتفاق نخواهد افتاد
رئیس انجمن صنفی گاوداران ادامه داد: صنایع لبنی در سال گذشته آرام ترین بازار را داشته است. در حال حاضر مرکز آمار و بانک مرکزی میانگین تورم را 44 تا 47 درصد اعلام کرده اند و بخش مواد غذایی را 62 درصد اعلام کرده اند، افزایش قیمت لبنیات به 25 درصد نرسیده است.
وی افزود: در حال حاضر ارزهای متعددی داریم و تامین ارز نیما برای واردات مواد اولیه باعث دخالت دولت در قیمت گذاری شده است. همچنین بارها اعلام کرده ایم که می خواهیم ارز تک نرخی شود.
دامدار 28 هزار و 500 تومان نمی خواهد
به گفته وی، پرورش دهنده ارز 28 هزار و 500 تومانی را نمی خواهد و مسئولان باید اجازه آزادسازی ارز را بدهند چرا که با حذف ارز نرخ هر کیلوگرم شیر 20 هزار تومان می شود که باز هم کمتر است. نسبت به نرخ بین المللی
مقدیسی در پاسخ به پرداخت یارانه به 85 میلیون نفر گفت: اکنون طبقات بالای جامعه به دلیل قدرت خرید و فرهنگ بیشترین یارانه لبنیات را دارند در حالی که با آزادسازی نرخ ارز می توان از مابه التفاوت 12 میلیارد دلاری آن استفاده کرد. توزیع مدارس لبنی، پرداخت یارانه به دهم ضعیف و مشوق های صادراتی باید استفاده شود.
رئیس اتحادیه دامداران بر لغو قیمت گذاری اجباری تاکید کرد و تصریح کرد: دولت با تخصیص ارز در قیمت گذاری دخالت کرد و خواستار لغو قیمت و پرداخت مابه التفاوت نرخ ارز توسط دولت به اقشار آسیب پذیر هستیم.
اسفنانی – سخنگوی تعزیرات حکومتی – در ادامه گفت: از ابتدای سال گذشته تاکنون 16 فقره پرونده تخلف برای شرکت های لبنی تشکیل شده که بیشتر آنها مربوط به عدم ایفای تعهدات ارزی بوده و گران فروشی یا کم فروشی نبوده است که نشان می دهد. که تخلفات تولیدکنندگان کم است و حق شنیدن دارند.
در ادامه این پنل تخصصی، سلیمانی -عضو هیات مدیره انجمن صنایع لبنی- گفت: با توجه به اینکه اقتصاد در اسلام و علم امری نیست، نمی دانیم چرا بر این موضوع تاکید شده است.
وی افزود: اگر بخواهیم فرمایشات مقام معظم رهبری را اجرا کنیم تا بتوانیم محصولات را صادر کنیم و با تولید علم از واردات جلوگیری کنیم، نیازمند آموزش هستیم.
وی با اشاره به اینکه اگر ارز تک نرخی نباشد تولید و صادرات مهم نیست، گفت: اگر صادرات و ارز مهم باشد، وزارتخانه از سازمانی می خواهد که با سازمان دیگری هماهنگ شود که متأسفانه بخش خصوصی چنین نیست. یکی از مخالفان دولت بنابراین علیرغم دستورات و اظهارات روسای جمهور مختلف، لشکرها پاسخی نمی دهند و سازندگان همچنان سرگردان هستند.
وی با اشاره به توقف صادرات کره گفت: در شرایط فعلی صادرکننده کره هستیم و طبق آمار در سال گذشته با 500 هزار تن صادرات توانستیم 700 میلیون دلار درآمد ارزی داشته باشیم و با با احداث این پالایشگاه، میزان درآمد ارزی به ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار خواهد رسید.»
عضو هیئت مدیره صنایع لبنی اقتصاد دستوری را عامل رانت و توسعه فقر می داند و می افزاید: الان نمی دانیم یارانه چقدر در داخل مصرف می شود و چقدر در خارج از کشور هزینه می شود. مثلا از نظر شیر خشک از اوکراین و قزاقستان با قیمت 10 دلار می رود اما با قیمت 2 دلار از ایران صادر می شود.
منبع: همدلی