نظر مقامات تقلید در مورد همستر کمبت چیست؟

نظر مقامات تقلید در مورد همستر کمبت چیست؟

همشهری نوشت: یک همستر متحرک این روزها فضای مجازی را در اختیار گرفته است و افراد زیادی را به این فضا جذب کرده است; افرادی که در خانه، محل کار، مترو، خط اتوبوس و غیره به طور جدی به شکم آن همستر روی تلفن همراه خود می کوبند. به امید اینکه این موجود کوچک آنها را ثروتمند کند.

احتمالاً در مورد بازی «همستر کامبت» شنیده اید و می دانید که این بازی در واقع یک ارز رمزنگاری شده تلگرام است که کاربران می توانند با انجام آن سکه های مجازی به دست آورند. سکه هایی که احتمالا به پول واقعی تبدیل می شوند، زیرا تا زمانی که این پروژه در صرافی ها تعریف نشود، قیمت بازی همستر کامبت مشخص نخواهد شد و حتی معلوم نیست این بازی به پایان برسد یا خیر.

از چند سال پیش که بیت کوین و سایر ارزهای رمزنگاری شده جای خود را در بین تجار ایرانی باز کردند تا کنون که استخراج این سکه های مجازی به دنیای بازی های دیجیتالی راه یافت، بیشتر سوالات مردم در مورد قانونی بودن این تراکنش هاست. و برخی معتقدند به دلیل ابهام در ساختار معاملات و ارزهای دیجیتال، این کار از نظر شرعی اشکال دارد و جایز نیست، از سوی دیگر برخی آن را به بورس یا معاملات دیگر تشبیه می کنند. تجارت با ارزهای دیجیتال را شرعی در نظر بگیرید. به همین دلیل مراجع تقلید به طور جداگانه در این باره اظهار نظر کرده و نظرات مختلفی در این باره دارند.

از نظر مراجع تقلید ارزهای رمزنگاری شده پشتوانه دقیق و روشنی ندارند و اگر با پولشویی و دور زدن حق حاکمیت اقتصاد کشور را تهدید کنند، از نظر شرعی مشکل دارند. همچنین یکی از مصادیق رویه قضایی این است که هیچ گونه مسئولیتی در این بازار قابل پیگیری نیست و اگر مشکلی برای مردم ایجاد شود یا ارزش این ارزهای دیجیتال به دلیل دارندگان این شبکه کاهش یابد، مشخص نیست ضرر و زیان متوجه خریداران خواهد شد.

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای
توصیه رهبر معظم انقلاب رعایت قوانین موجود در خصوص خرید و فروش ارزهای دیجیتال. آنها رعایت قوانین رسمی کشور در این زمینه را ضروری می دانند: «تصمیم گیری در مورد تولید و خرید و فروش ارز دیجیتال مطابق با قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.»

آیت الله العظمی سیستانی
آیت الله سیستانی تجارت ارز دیجیتال را جایز نمی داند.

آیت الله العظمی نوری حمدانی
آیت الله نوری همدانی به صراحت گفته است که انجام این معاملات اشکال دارد.

آیت الله العظمی مکارم شیرازی
به گفته آیت الله مکارم شیرازی، به دلیل ابهامات فراوان ارزهای دیجیتال، خرید و فروش آنها با مشکل مواجه شده است. بنابراین با توجه به نظر آیت الله مکارم شیرازی خرید و فروش ارزهای دیجیتال به دلیل ابهامات زیاد جایز نیست: «با توجه به اینکه بیت کوین دارای ابهامات فراوانی از جمله عدم وجود ابهامات است. منشاء استخراج معدن، و اعتبار آن اغلب توسط دولت ها پذیرفته نمی شود و منشاء آن نیز قابل قبول نیست. سوء استفاده زیاد است، بنابراین معامله در آن جایز نیست».

آیت الله العظمی وحید خراسانی
آیت الله وحید خراسانی نیز در خصوص حکم تراکنش ارز دیجیتال، هرگونه خرید و فروش آن را باطل اعلام کرد.

آیت الله العظمی شبیری زنجانی
آیت الله زنجانی با بیان اینکه اگر پول دریافتی در مقابل کار حلال داده شود و خلاف شرع نباشد، شرعا اشکالی ندارد، گفت: در حالی که استفاده از این ارزها خلاف قانون است و معمولاً اقتصاد را مفسده می کند، اما اشکال دارد. با خرید و فروش آنها.”