پایه های مالیاتی جدید بر موج تورم

پایه های مالیاتی جدید بر موج تورم

کارشناس اقتصادی: مالیات بر سپرده ها عدم تعادل منابع بانک ها را عمیق تر می کند

چند سالی است که با کاهش درآمدهای دولت و کاهش درآمدهای نفتی، اخذ مالیات از بخش‌های مختلف برای پوشش کسری بودجه با افزایش پایه مالیاتی اجرا می‌شود. همانطور که مهدی تقیانی، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس چندی پیش اعلام کرد، دولت قصد دارد در بودجه سال جاری مالیات بر سود سپرده بانکی اشخاص حقوقی را در نظر بگیرد. به گفته وی، بسیاری از اشخاص حقوقی دارایی های خود را برای مدت طولانی در بانک ها نگهداری می کنند و سودهای کلانی دریافت می کنند، به همین دلیل در قانون بودجه مصوب شده است که از سود سپرده های اشخاص حقوقی مالیات اخذ شود. اما اثرات اقتصادی این اقدام چیست؟

الزام به تصویب نقشه راه نظام مالیاتی

وحید شقاقی شهری، اقتصاددان در این باره معتقد است; دولت در بخش وصول مالیات سردرگم است و هنوز نقشه راه اصلی نظام مالیاتی کشور تصویب نشده است. این کارشناس اقتصادی همچنین به «اعتماد» گفت: شاهد بوده ایم که هرکس می آید بدون اولویت بندی و بدون مطالعه منطقی و منطقی و بدون ترسیم ارتباطات سیستمی در اقتصاد، یک پایه مالیاتی جدید به پایه های مالیاتی قبلی اضافه می کند و شاهد هرج و مرج هستیم. ما در این بخش هستیم زیرا هر پایه مالیاتی که افزایش یا کاهش یابد، نه تنها بر سایر بازارها و متغیرهای اقتصادی اثر می گذارد، بلکه سبک زندگی خانوارها و سبک عملکرد بنگاه های اقتصادی و بخش خصوصی را نیز تحت تأثیر قرار می دهد.

شقاقی شهری تصریح کرد: اگرچه گفته می شود نظام مالیاتی سهم عمده ای از درآمد دولت را در سراسر جهان دارد، اما در سایر کشورها نظام مالیاتی یکسان، سیستماتیک و باثبات وجود دارد که به هیچ وجه شبیه نظام مالیاتی ایران نیست زیرا در ایران پایه های مالیاتی مدام در حال تغییر و نرخ ها در حال تغییر است و تغییر مداوم نرخ ها و پایه های مالیاتی مشکلات جدیدی را برای فعالان اقتصادی ایجاد کرده است.

سیستم مالیاتی کشور ثبات ندارد

این کارشناس اقتصادی با اشاره به وظایف نظام مالیاتی خاطرنشان کرد: افزایش درآمد دولت، بازتولید ثروت و جلوگیری از فعالیت هایی که باعث اختلال در تولید و حفظ آن می شود از وظایف نظام مالیاتی است و در سراسر دنیا این ماموریت ها بر اساس یک نظام مالیاتی یکپارچه و منظم با توجه به ارتباطات سیستمی تعریف شده و دارای ثبات و ثبات است تا مردم و فعالان اقتصادی تکلیف خود را بدانند.

شقاقی شهری افزود: این امکان وجود دارد که هر شهروندی بخواهد کالا و سرمایه بخرد یا بفروشد یا قصد شروع فعالیت اقتصادی را داشته باشد چرا که تغییر مداوم پایه ها و نرخ های مالیاتی باعث غیرقابل پیش بینی بودن اقتصاد و بی ثباتی اقتصادی می شود. برخی نمی توانند در مورد سرمایه گذاری خود تصمیم درستی بگیرند، درست است که سیستم مالیاتی کشورهای دیگر بسیار سخت گیرانه و حداکثری است، اما در پایه ها و نرخ های مالیاتی آنها ثبات وجود دارد و به انسجام و یکپارچگی مربوط می شود.

وضعیت مالیات در استان هر روز بدتر می شود

این کارشناس اقتصادی گفت: متاسفانه وضعیت مالی در اقتصاد ایران هر روز بدتر می شود و نرخ ها و پایه های مالیاتی مدام در حال تغییر است و هیچ یک از فعالان اقتصادی را در موقعیتی قرار نمی دهد که نتوانند برای سرمایه گذاری های آتی خود تصمیم درستی بگیرند.

شقاقی شهری افزود: یکی از مواردی که در نظام مالیاتی به آن اشاره شد این بود که از چند سال پیش طرح وضع مالیات بر خانه های خالی مطرح شد و بسیاری از کارشناسان اقتصادی نیز گفتند در این شرایط چنین پایه مالیاتی نه مناسب است و نه امکان پذیر است. شناسایی شود و تحقق آن وجود دارد. امروزه با وجود اینکه این پایه مالیاتی اعمال می شود، درآمد چندانی از آن ایجاد نشده است و تنها شاهد هزینه تمام شده این پایه مالیاتی در کشور هستیم، چرا که عده ای خواستار سرمایه گذاری در ساخت و ساز مسکن بودند اما به دلیل این پایه مالیاتی. ، برای سرمایه گذاری در این زمینه متوقف شدند.

افزایش نارضایتی از منابع بانکی با اخذ مالیات از سپرده های قانونی

این کارشناس اقتصادی گفت: اینکه امروز دولت درصدد اخذ مالیات از سپرده های قانونی شرکت ها است جای نگرانی دارد چرا که این گونه امور بدون کار کارشناسی هزینه های زیادی را به دنبال دارد و به طور کلی عدم تعادل بانک های ما را افزایش می دهد. شگاکی شهری افزود: بخشی از منابع بانک ها سپرده های موسسات حقوقی است و اگر این پایگاه جدید با جدیت مطرح و اجرا شود، ممکن است هزینه های آن بیشتر از منافع باشد. وی خاطرنشان کرد: در صورتی که بر سپرده های قانونی شرکت ها مالیات اعمال شود و این شرکت ها نیز سپرده های خود را از سیستم بانکی خارج کنند، این موضوع باعث تعمیق عدم تعادل منابع بانک ها و تعمیق عدم تعادل درآمد و هزینه بانک ها می شود. . طرح چنین موضوعاتی بسیار آسان است، زیرا هر یک از آنها اثرات مثبت و منفی بسیاری دارد و می تواند مسیر اقتصاد کلان را با اختلالات اساسی که منجر به غیرقابل پیش بینی بودن اقتصاد کشور می شود، صاف کند.

فضای اقتصاد کلان مساعد نیست

شقاقی شهری با بیان اینکه فضای کلان اقتصادی در کشور چندان مساعد نیست افزود: سیاستگذاران اقتصادی نباید این بی ثباتی ها را تغذیه کنند و وزارت اقتصاد موظف است نقشه راه نظام مالیاتی را با برنامه زمان بندی و انسجام و پیوند تهیه کند. مبانی مالیاتی باید در آن دیده شود، هر فعال اقتصادی باید بداند در آینده نظام مالیاتی چه خواهد شد تا قدرت تصمیم گیری را داشته باشد. این کارشناس اقتصادی گفت: بخش عمده ای از منابع بانک ها را سپرده های قانونی تشکیل می دهد و در صورت اخذ مالیات از این سپرده ها باید تصویر شفافی از هزینه سود وجود داشته باشد که خروج منابع این شرکت ها از سیستم بانکی منجر به آن می شود. به عدم تعادل بیشتر برای بانک ها، پایه مالیاتی دیگری که باید اضافه می شد که دولت تورم را به توده های مردم تحمیل می کند و می خواهد از آن تورم مالیات بگیرد، این اصلاً منصفانه نیست و به دور از انصاف است.

وظیفه ارائه تصویری شفاف از نظام مالیاتی کشور

شقاقی شهری تصریح کرد: بازی با نظام مالیاتی کشور و ایجاد سردرگمی، بی نظمی و هرج و مرج در این نظام بدون تصویر روشن از آینده نظام مالیاتی و بدون ارتباط سیستماتیک و بدون تصویر روشن از متغیرهای نظام مالیاتی می تواند. منجر به بی ثباتی و غیرقابل پیش بینی بودن اقتصاد می شود وی افزود: یکی از مهمترین حقوق شهروندان یک کشور داشتن تصور روشن از نظام مالیاتی است که این امر نیز از وظایف وزارت اقتصاد است. نقشه نظام مالیاتی شفاف است و قرار است اعلام و گفته شود در چه سالی و با چه منظوری پایه های مالیاتی را به سایر پایه های مالیاتی اضافه می کنند تا فعالان اقتصادی از امروز در مورد سرمایه گذاری آینده خود تصمیم گیری کنند.

دستکاری پایه های مالیاتی منجر به هرج و مرج اقتصاد کلان می شود

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه باید تصویری از نظام مالیاتی کشور حداقل 10 سال ارائه شود، ادامه داد: اگر فعالان اقتصادی از تغییرات پایه های مالیاتی در آینده آگاه باشند، می توانند از امروز تصمیم اقتصادی روشنی اتخاذ کنند اما زمانی که بدون برنامه ریزی انجام می شود. و به یکباره اگر پایه مالیاتی کم یا زیاد شود و نرخ مالیات تغییر کند، هزینه سنگینی بر کشور تحمیل می کند و نارضایتی مردم و بی عدالتی در نظام مالیاتی را به دنبال دارد. اقتصاد کلان ایران به اندازه کافی توسط متغیرهای تحریم و متغیرهای خارجی و غیره بی‌ثبات شده است که سیاستگذاران اقتصادی دیگر نباید به این بی‌ثباتی‌ها دامن بزنند و برای تعیین هزینه‌ها به بررسی کارشناسی دقیق بانک مرکزی نیاز است. بهره مندی از چنین پایه مالیاتی (گرفتن مالیات از سپرده های قانونی) بر وضعیت منابع بانک ها.

دیدگاهتان را بنویسید