چرا جایگاه ایران در تجارت جهانی سقوط کرده است؟

چرا جایگاه ایران در تجارت جهانی سقوط کرده است؟

کاهش تجارت خارجی ایران در سال های اخیر بسیار متداول و مستمر بوده است (نمودار 1) و علیرغم اینکه روند کلی آن صعودی بوده و حتی تراز تجاری منفی کشور را کاهش داده است، اما در عمل منجر به انزوای تجاری کشور شده است. و بیشتر بازار جهانی یک گام به جلو برداشته است (جدول 1). این روند متغیر گاه منجر به کاهش تجارت خارجی کشور و گاه افزایش یافته است.

آنچه در این زمینه حائز اهمیت است این است که حداقل در برخی موارد شواهدی مبنی بر تأثیر مثبت سیاست های اقتصادی دولت بر این رویدادها وجود ندارد. عمده کارشناسان دلایل تغییر روند تجارت خارجی کشور را عواملی مانند میزان درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت خام، وضعیت تحریم ها علیه ایران و نرخ ارز می دانند.

اما بررسی دقیق‌تر روند تغییر تجارت خارجی کشور نشان می‌دهد که مهم‌ترین دلایل پایین بودن جایگاه ایران در تجارت و بازارهای جهانی، نداشتن جایگاه مناسب ایران در زنجیره ارزش تولید جهانی، میزان نامساعد بودن محیط است. برای تجارت داخلی و بین المللی، افزایش هزینه های تولید با افزایش تورم و رقابت پذیری پایین محصولات ایرانی با سایر کشورها ارتباط دارد (جدول 2). البته بخشی از این عوامل نیز ناشی از دامنه تحریم ها و عدم پایبندی ایران به کنوانسیون های گروه ویژه اقدام مالی (FATF) است که در نتیجه هزینه های مبادله کالاهای ایرانی افزایش یافته و بازار هدف کالا محدود است این مسائل باعث دو تحول مهم و زیان آور به ویژه در بخش تجارت خارجی کشور شد. اولاً همزمان با کاهش قیمت کالاهای صادراتی، قیمت کالاهای وارداتی نیز افزایش یافته و در نتیجه نرخ ارز به ضرر محصولات ایرانی کاهش یافته است. به عبارت دیگر، صادرات کالاهای ایرانی به جای تکیه بر مزیت های نسبی و رقابتی، صرفاً مبتنی بر کاهش مستمر (نسبی) قیمت کالاهای صادراتی کشور است. به عبارت دیگر، بازرگانان ایرانی برای حفظ بازارهای هدف خود مجبور به فروش کالاهای ارزان یا با ارزش افزوده پایین شده اند و به ازای هر دلار کالای وارداتی، کالای بیشتری صادر می کنند (نمودار 2).

  قیمت خودرو امروز ۱۴ آبان ۱۴۰۱

بر این اساس، صادرکنندگان برای جبران هزینه و زیان خود در ارزان‌فروشی کالاهای صادراتی، به گران‌فروشی ارز در بازار داخلی روی می‌آورند. این را تفاوت های فاحش بین نرخ رسمی ارز و نرخ بازار آزاد نشان می دهد.

دوم، تمرکز کشور بر واردات از کشورهای محدود و صادرات به کشورهای محدودتر نشان دهنده انزوای فزاینده ایران در بازارهای جهانی است. در عین حال تنوع کالاهای تجاری نیز بسیار کم است و در دو سوی تجارت (صادرات و واردات) جهت گیری به سمت مواد اولیه، کالاهای اولیه به ویژه در واردات به سمت کالاهای اساسی و کشاورزی و یا محصولات نه چندان با فناوری پایه است. در مورد نفت خام و گاز طبیعی هنگام صادرات، باید کالاهای اولیه را به تعداد محدودی از کشورهایی که خریدار این اقلام هستند، ارسال کنیم.
در بخش واردات، به طور کلی، بدون امکان مذاکره، مجبور به واردات کالاهایی هستیم که این کشورها در صادرات مزیت دارند و یا بازاری برای آنها در کشورهای دیگر وجود ندارد. شایان توجه است که با وجود افزایش چشمگیر سهم کالاهای با ارزش افزوده پایین در واردات کشور، میانگین قیمت کالاهای وارداتی از ایران افزایش یافته است.

این امر به دلیل کاهش قدرت چانه زنی ایران در بازارهای جهانی برای تامین نیازهای کالایی و الزام سایر کشورها به ویژه چین و هند برای صادرات کالا به ایران با قیمتی بالاتر از قیمت جهانی اتفاق افتاد که عمدتاً ناشی از وضعیت تحریم ها در کشور در این مدت.

برای خروج کشور از این وضعیت اسفناک و زیان آور، تصمیم گیران کشور باید با پاسخ به چند سوال مشخص موافقت کنند:
آیا کشور حاضر است اقدامات لازم را برای تنش زدایی روابط بین‌الملل برای بهبود افکار عمومی جهانی در مورد ایران انجام دهد؟ به طور مشخص در خصوص لغو تحریم ها یا به طور مشخص امضای برجام و پیوستن به کنوانسیون های گروه ویژه اقدام مالی (FATF) چه اقدامی انجام خواهد شد؟

  آتش سوزی گلشن طاها را کشت. کوثر در میان آتش افتاده است

در حالی که کاهش و رفع تحریم ها یکی از راه حل های تجارت خارجی کشور است، اما قطعا راه حل کامل نیست. به ویژه مشکلات موجود در بخش تجارت خارجی کشور که از سال ها قبل آغاز شده و در سال های اخیر گسترش یافته است، چه اقداماتی در بعد داخلی و خارجی بخش بین المللی اقتصاد برای بهبود و توسعه تجارت خارجی کشور انجام خواهد شد. ?

  • در بعد داخلی بخش بین المللی اقتصاد، نیازمند اقداماتی برای شکستن سیاست های قبلی ایجاد انحصار در تجارت خارجی و آزادسازی و تسهیل تجارت خارجی کشور توسط بازرگانان، تجار و کارآفرینان است و نه با استفاده از ابزارهای مختلف از جمله. به عنوان قوانین، مراحل ثبت سفارش واردات، صدور مجوز، توزیع ارز و موارد مشابه برای اشخاص حقیقی و حقوقی خاص در تجارت خارجی و به ویژه واردات کشور مجاز و مسئولیت پذیر است. علاوه بر این باید مشخص شود که آیا منافع مصرف کننده در اولویت است، آیا منافع سازنده مهمتر است یا منافع ملی؟
  • – به عنوان مثال گمرک قرار است با درخواست وزارت جهاد کشاورزی به عنوان مسئول تنظیم بازار این گونه محصولات، عوارض دریافتی از محصولات کشاورزی مانند سیب زمینی و پیاز را از چهارم آذرماه امسال افزایش دهد. در این بعد باید مشخص شود که آیا تامین معیشت محلی با ایجاد محدودیت در صادرات مهم است یا تامین معیشت با فراهم آوردن بستر مناسب برای انجام واردات لازم بدون ایجاد محدودیت در صادرات مهم است؟
  • – در بعد بیرونی نیز باید اقدام مشابهی انجام داد. در واقع کشور باید جایگاه خود را در زنجیره ارزش تولید جهانی مشخص کند و مشخص کند که می خواهد چه جایگاهی در بازار جهانی هر صنعت یا محصولی داشته باشد. یعنی مشخص کند که با تفکیک صنایع مختلف می خواهد تولید کننده، صادرکننده، واردکننده باشد؟ آیا می خواهد در بخشی از مسیر تولید و صادرات یک صنعت نقش داشته باشد یا مسئولیت کل زنجیره را بر عهده بگیرد؟ آیا می‌خواهد بر مزیت‌های طبیعی کشور تکیه کند، به دنبال توسعه صادرات مستمر و رقابتی‌تر کردن کشور در یک صنعت معین باشد یا صرفاً به دنبال حمایت نامحدود از صنعتی با دوره‌ای چند دهه در ابتدای راه است؟
  • زمانی که سیاستگذاران بخش تجارت خارجی کشور (از جمله همه مسئولان مؤثر در مدیریت این بخش) به این سؤالات پاسخ مناسب و مرتبط دادند، وضعیت جهت‌گیری و راهبردهای تجاری و صنعتی کشور در ارتباط با صنایع مختلف برای دولتمردان آشکار شد. فعالان بخش خصوصی و ضمن توسعه همکاری های بهتر این دو گروه، ثبات و آرامش در فضای کسب و کار بین المللی کشور و بسترهای لازم برای رقابت پذیری صادرات کشور بدون نفت و تداوم و رشد تجارت خارجی ایران در فضای رقابتی و رقابتی فراهم می شود. به دور از اجبار و خواسته های ناخواسته.
    عضو هیأت علمی مؤسسه مطالعات و تحقیقات تجارت
  به دنبال تبانی در برد جنجالی ناصر با رونالدو

دیدگاهتان را بنویسید