رضا اسدآبادی: موضوع پرداخت بدهی دولت به صندوق های بازنشستگی به ویژه سازمان تامین اجتماعی به یکی از چالش های سال های اخیر و یکی از دلایل ضعف این صندوق ها تبدیل شده است.
برخی محاسبات نشان می دهد که بدهی دولت به همه صندوق های بازنشستگی کشور به رقم نجومی 1000 همات رسیده است. یک میلیون میلیارد تومان و سخنان دولتمردان حاکی از آن است که دولت در چارچوب برنامه هفتم توسعه تلاش می کند بخشی از این بدهی ها را پرداخت کند اما با اقدام اخیر کمیسیون تلفیق مجلس، حذف از الحاقیه. ماده 29 قانون برنامه هفتم توسعه که مربوط به لزوم بازپرداخت بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی است (پس از توصیه مجمع تشخیص مصلحت نظام) عملاً فرمول مناسبی برای بازپرداخت بدهی دولت وجود ندارد. دولت به سازمان تامین اجتماعی در برنامه هفتم توسعه ای صورت نمی گیرد.
تصویب یک تصمیم ضد کارگری دیگر در مجلس
حسن لطفی نماینده روزن و سخنگوی کمیسیون اجتماعی که هفته گذشته به رئیس مجلس درباره حذف این بند هشدار داده بود، می گوید: از رئیس مجلس خواستیم این بند را دوباره به صحن علنی مجلس بیاورد و دوباره رای دهد. ، اما وی اعلام کرد که تصمیم گیری در مورد این سوال تمام شده است. وی افزود: در ماده ۲۹ قانون برنامه ریزی هفتم و بند ۲ و ردیف ۱ الحاقی آن آمده بود که دولت موظف است بدهی تامین اجتماعی خود را در بودجه سنواتی تامین و پرداخت کند. در کمیسیون تلفیق عنوان شد که هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام در بررسی قانون برنامه توسعه به این بند اعتراض کرده است. به جای اصلاح مشکل جزئی کمیته ارزیابی، کمیسیون دفن زباله آن مشکل را توجیه کرد و کل آن بند را حذف کرد.
یافته ها: علیرغم عدم وجود مستمری برای حمایت از مستمری بگیران حتی برای 10 روز از ماه، اقدام مجلس منجر به این نشد که دولت در سال 1403 مبلغی را در قالب بخشودگی بدهی تامین اجتماعی ارائه کند.
لطفی ادامه داد: ایراد مجمع تشخیص مصلحت به بند مذکور جزئی و بی اهمیت بود. کمیسیون بهزیستی به جای اصلاح مشکل به حذف کل بند اعتراض کرد. ایراد ما از نظر قانونی درست بود اما قالیباف اظهار داشت که قبلاً در این مورد رای گیری شده و کاری از دست ما برنمی آید. سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس تصریح کرد: با حذف بند الحاقی مذکور از ماده ۲۹ قانون برنامه هفتم، دست دولت برای پرداخت بدهی تامین اجتماعی بسته است، در حالی که کمیسیون تلفیق مجبور به پرداخت این بدهی نبود. اتخاذ هر گونه اقدام شدید یا ویژه برای اصلاح این بند مهم این یک چیز جزئی بود.
پیامدهای عدم پرداخت بدهی عمومی به تامین اجتماعی
نصرالله دریابیگی، نایب رئیس کانون عالی بازنشستگان تامین اجتماعی کشور، درباره اقدام اخیر کمیسیون تلفیق مجلس گفت: متاسفانه تامین اجتماعی در بسیاری از خدمات خود به بیمه شدگان و مستمری بگیران ضعیف شده است، چرا که دولت بدهی زیادی به این امر دارد. سازمان.”
و افزود: به دلیل مشکلات مالی فشار زیادی بر مدیران تامین اجتماعی وارد می شود و با وجود تلاش مدیران سازمان، نارضایتی مستمری بگیران همچنان ادامه دارد. دلیل این نارضایتی وضع قوانین ناپخته برای تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی است که منجر به ایجاد اختلاف در هزینه و درآمد در سازمان شده است. این فعال حقوق بازنشستگان تصریح کرد: ورودی صندوق های بازنشستگی با خروجی (بازنشستگان) صندوق تامین اجتماعی مطابقت ندارد، در حالی که تامین اجتماعی نه تنها وظیفه پرداخت مستمری بازنشستگان را بر عهده دارد، بلکه باید خدمات دیگری نیز به آنها ارائه کند. بیمه شدگان و بازنشستگان به ویژه در بخش پزشکی.
نایب رئیس کانون بازنشستگان تامین اجتماعی ادامه داد: از آنجایی که بدهی دولت به تامین اجتماعی بر اساس برآوردها از سال 54 تا به امروز از مرز 800 هزار میلیارد تومان گذشته است، بنابراین اگر سازمان با واگذاری اموال از مرز 130 هزار میلیارد تومان در سال عبور کند. و رد بدهی و منابع دولتی در صورت عدم دریافت آن احتمالاً برای بیمه شدگان این سازمان بحران اقتصادی و اجتماعی ایجاد می شود و این بحران نارضایتی بیشتری را به دنبال خواهد داشت.
لطفی: در ماده 29 قانون برنامه هفتم توسعه و بند 2 الحاقی و ردیف 1 آن آمده بود که دولت موظف است بدهی تامین اجتماعی خود را در بودجه سنواتی پیش بینی و پرداخت کند که حذف شد.
بودجه مصوب 90 صندوق در سال گذشته پرداخت نشد
دبیر اجرایی خانه کار مازندران تاکید کرد: در برنامه هفتم توسعه نباید بدهی دولت به سازمان افزایش می یافت و باید بدهی های گذشته پرداخت می شد اما با این اقدام شاهد شکست این سازمان در وصول بدهی خواهیم بود. حتی با وجود تکلیف قانونی دولت برای پرداخت 90 هزار میلیارد تومان بدهی تامین اجتماعی، اواخر بهمن ماه سال گذشته متوجه شدیم که این اقدام صورت نگرفته است.
وی تصریح کرد: برای سال 1403 چند موضوع داریم. اولاً نمایندگان مجلس بدانند که افزایش حقوق مستمری بگیران تأمین اجتماعی به میزان تعیین شده از سوی دولت مبنای قانونی ندارد، زیرا دستمزد مصوب شورای عالی کار با فشار وزرای اقتصادی دولت در این شورا تصویب شده است. و بدون امضای نمایندگان کارگری. طبق قانون، حقوق و دستمزد مستمری بگیران باید بر اساس حداقل معیشت و تورم تعیین شود، اما برخلاف قانون و کمتر از این میزان افزایش یافت.
آنها به نارضایتی بین کارگران و بازنشستگان دامن می زنند
این فعال صنفی افزود: با وجود کمبود مستمری برای معیشت مستمری بگیران حتی در 10 روز اول ماه، اقدام نمایندگان مجلس باعث نمی شود که دولت در سال 1403 مبلغی را برای تامین اجتماعی در قالب بخشودگی بدهی آزاد نکند. بیش از 40 میلیون نفر در کشور وابسته به این تصمیم دولت و مجلس هستند و رد نکردن بدهی خلاف قانون، عرف، علم، شرع و عدالت اجتماعی است.
وی با بیان اینکه این رفتار مجلس باعث افزایش غیرمنتظره نارضایتی ها شد، گفت: به دلیل بحران نارضایتی، برخورد تامین اجتماعی اصلا مناسب نیست. طبق قانون اجباری همه امکانات پزشکی باید رایگان باشد اما به دلیل کمبود منابع در حین عمل پزشک نداریم و در حین تحویل دارو بسیاری از داروها پیدا نمی شود یا به تدریج کنار گذاشته می شود. از لیست داروهای بیمه شده
دریابیگی در پایان گفت: در شرایطی که دولت و مجلس چنین ظلمی را انجام می دهند، هدف نارضایتی مستمری بگیران زمین و زمان نیستند، بلکه خود مسئولان مربوطه هستند. این روزها شعارهای رئیس مجلس و رئیس دولت در روزهای انتخابات در حمایت از نیازمندان زیر پا گذاشته می شود و وقتی نمی توانند آنچه مجلس و برنامه تعیین کرده است بدهند، از ابلاغ عمومی غفلت کرده اند. سیاست های تامین اجتماعی