به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا ؛ به گزارش کُردتودی، آب هر کجا که باشد، هر نامی که باشد، مقدس است که چشم مردم برایش روشن است و دل شاد زمین از دل دردمندش گل های رنگارنگ زاییده است. باد گل ها، علف ها و دشت های شقایق را می برد.
هیچ کس نمی داند اولین سبزه خاک از کجا آمده است، اما سرزمین که از این امانت خشنود است، کوله بار مردان کردستان را پر از تره و نعناع و ریواس و کنگر و پیچک می کند. بله، آن را با خود به یک اتاق غذاخوری رنگارنگ یا دردناک می برند. گیاهان بهاری وارد شهر شده اند، آنهایی که پای کوه رفتن ندارند یا وقت دیدن بهار را ندارند.
بهار هر سال بخشی از سبد غذایی انسان را همان گیاهان ماشین کوهستانی تشکیل می دهد و مردم علاوه بر طبخ غذاهای مختلف، از خواص درمانی آنها نیز بی خبرند.
امروزه در گوشه و کنار شهرهای کردستان، هرجا که نگاه کنی، وانت یا مغازه هایی وجود دارد که پر از گیاهان بهاری است و مردم را به سمت خرید ترازو جذب می کند. تره بار سنندج نیز در این روزهای بهاری داغ و پر رونق است.
بسیاری از مغازه های اطراف میدان انقلاب و بازار میوه فردوسی، با آغاز فصل بهار رویش گیاهان، شغل خود را به فروش گیاهان بهاری تغییر داده و بازاری گرم برای خود ایجاد می کنند.
با توجه به شرایط نامساعد اقتصادی و قیمت بالای محصولات پروتئینی، گیاهان بهاره در این فصل می توانند جایگزین مناسبی برای گوشت و مرغ باشند.
زلزله در زمستان خواب شیرینی دید که در بهار به گل های هفت رنگ تعبیر می شود.
از گذشته تاکنون زنان کرد هر ساله در دو ماه اول بهار گیاهان خوراکی را به دلیل خواص درمانی و درمانی خریداری می کنند و حتی برای فصول دیگر سال به روش های مختلف نگهداری می کنند.
غذای مقوی بدون گوشت و مرغ
فاطمه حسین پناهی بانوی 73 ساله کردستانی در گفتگو با خبرنگار کُردتودی گفت: با شروع فصل بهار اشتیاق مردم به غذاهای بهاری با استفاده از این گیاهان خودرویی افزایش می یابد و می توان از آن برای تهیه انواع غذاهای مقوی بدون استفاده از آن استفاده کرد. مرغ. «و گوشت درست کرد.
وی بیان کرد: گیاهان بهاری از خانواده سبزیجات و دارای فیبر هستند و برای عملکرد دستگاه گوارش بسیار مفید هستند و به گفته متخصصان تغذیه کم کالری بوده و برای افرادی که اضافه وزن دارند یا کبد و خون سیاه دارند مفید است. بیماری های قندی.”
بیش از 2000 گونه گیاهی در کردستان می روید
سعدی نقشبندی مدیرکل منابع طبیعی و مدیریت آب استانداری کردستان گفت: استان کردستان دارای آب و هوای مطلوب، پراکندگی بارندگی و تنوع گونه های منحصر به فرد است که به بهشت گمشده گیاه شناسان معروف است. تنوع آب و هوا و آب و هوای معتدل رشته کوه های زاگرس، این منطقه را زیستگاه بیش از 2000 گونه گیاهی کرده است و اکثر مردم این سرزمین نیازهای غذایی خود را به گیاهان بهاری تامین می کنند.
وی افزود: برداشت های بی رویه در سال های اخیر این ذخایر ارزشمند ژنتیکی را آشکار کرده و بسیاری از آنها در خطر انقراض قرار دارند. حفظ ساختار خاک و اندام های زایشی و رویشی این گیاهان.
نقشبندی خاطرنشان کرد: بر اساس سیاست های حفاظت، احیا و بهره برداری سازمان جنگل ها و مراتع، بهره برداری تجاری و برداشت پیاز چرا ممنوع است و ناآگاهی از نحوه برداشت منجر به کاهش تدریجی و از بین رفتن چرای چرا می شود.
وی با تاکید بر پرهیز از برداشت این گیاهان بهاره، گفت: برخی از مصرف کنندگان و بهره برداران به دلیل عدم اطلاع رسانی، اقدام به برداشت نامناسب و غیراصولی این گیاهان می کنند تا زمانی که گیاه مراحل رشد خود را طی کرده باشد.
مدیرکل اداره منابع طبیعی و مخازن استان کردستان گفت: خانواده ها به اندازه نیاز خانواده خود گیاه را به مقدار بسیار کم و با رعایت اصول جمع آوری کنند تا آسیبی به رویشگاه و ریشه و یا بذر گیاهان وارد نشود.
خواص برخی از خواص گیاهان خوراکی به شرح زیر است:
ریواس
ریواس مقوی معده است و جگر را از حرارت زیاد حفظ می کند، شیره آن اگر با بنفشه و شن پخته شود برای دفع سنگ کیسه صفرا و مثانه مفید است.
لیلاحه
گیاهی است با خاصیت ضد عفونی کننده روده و برای معالجه رماتیسم و بیماری های کبدی مفید است و پنجه آن برای نرم شدن ورم و افزایش خروجی ادرار مفید است.
کنگر
ضدعفونی کننده، اشتها آور، تب بر و هضم کننده است و مصرف آن تقویت کننده دستگاه هاضمه، برگ های آن ادرار آور و نشاط آور و همچنین مقوی قلب است. کنگر فرنگی در درمان یرقان، نارسایی کبد و کم خونی نیز موثر است و از کبد در برابر سموم شیمیایی محافظت می کند.