مجلس با وعده وزیر کار برای احیای حقوق کارگران موافقت کرد

مجلس با وعده وزیر کار برای احیای حقوق کارگران موافقت کرد

افزایش حداقل دستمزد در سال 1402 جنجال و انتقادات زیادی را به مسئولان و دولت ها وارد کرد. خارج از فعالان کارگری و کارشناسان بازار کار و اقتصاددانان، این خبر و رقم افزایش 27 درصدی برای جامعه ای که تورم نزدیک به 50 درصد را تجربه کرده است عجیب است و واکنش هایی را در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی نیز برانگیخته است. اینکه دولت و کارفرمایان چگونه این افزایش را توجیه می کنند، سوال مهم این روزها در جامعه کارگری است.

در همین رابطه حسن صادقی (رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری و قائم مقام دبیرکل خانه کارگر) با بیان اینکه دولت و کارفرمایان با دادن وعده هایی برای آینده از این افزایش دستمزد دفاع می کنند، گفت: دولت در جلسه شورای عالی کار تصمیم گرفت به همین دلیل دستمزدها را افزایش دهد.» درصد کمی از 27 درصد از آن دفاع کردند و به نمایندگان کارگری و جامعه وعده طرح کاهش تورم در سال آینده را دادند. به نظر من این اقدام به همین دلیل است به نام “وعده کباب گوشت گوزن شکار نشده”.

وی افزود: در چارچوب قانون کار و بر اساس ماده 41 این قانون که چارچوب تعیین افزایش حداقل دستمزد را مشخص کرده است، به صراحت شاخص تورم را در اختیار دارید. ملاک تورم در این قانون، نرخ تورمی است که بانک مرکزی ایران در همان زمان تصویب آن (یعنی اسفندماه) اعلام کرده است. در ماده 41 قانون کار اشاره ای به تورم (آینده) نشده است. دولت چگونه می تواند با وعده نرخ تورمی که هنوز محقق نشده است، این نرخ را کاهش دهد؟

صادقی با اشاره به آن مقاله گفت: رهبر انقلاب سال‌هاست که نسبت به گره زدن تحریم‌ها و مسائل سیاست خارجی به مسائل داخلی و اقتصادی هشدار می‌دهند، اما امروز برخی افراد حداقل دستمزد کارگران را به رفع تحریم‌ها مرتبط می‌دانند. شورای عالی کار» و گفت: این البته خیلی خوب است که تحریم ها برداشته شده و دولت و کارفرمایان باید برای حذف آن از سیاست خارجی کشور اقدام کنند، اما مشکل این است که اولین ذینفعان حذف تحریم ها خود دولت و کارفرما هستند و آن وقت ممکن است منفعت رفع تحریم ها و آزادسازی پول های بلوکه شده به دست کارگران برسد یا خیر! سیاست خارجی کشور لزوماً از پیش تعیین شده نیست و کارفرما و دولت به خوبی می دانند که دستمزد کارگران از تحریم ها تبعیت نمی کند، بلکه از نماد کلان تبعیت می کند. روابط کارکنان تحت تاثیر لغو تحریم ها قرار می گیرد و بنابراین کارفرما و دولت به رفع تحریم ها وابسته هستند.

این فعال کارگری تاکید کرد: اگر در جلسه شورای عالی کار به وعده گشایش اقتصادی خارجی و رفع تحریم ها اشاره می شد، بهتر بود مسئولان متولی تضمین می کردند که در صورت گشایش اقتصادی و رفع تحریم ها تحریم ها و کاهش تورم دستمزد کارگران افزایش و احیا خواهد شد. زیرا انتقاد آنها به کارگروه این است که کشور و کارفرمایان پول کافی برای پرداخت دستمزد ندارند و همین کمبود منابع باعث شده رشد دستمزد مستقیما بر تورم تاثیر بگذارد. اتفاقاً کارفرما و دولت به جای ضمانت باید این ضمانت را می دادند که با وقوع این جای خالی و تحولات موعود، دستمزد کارگران که از تورم و سبد معیشتی بسیار عقب است، ترمیم می شود!

وی با اشاره به اینکه وزیر کار قول داد در صورت افزایش تورم، دستمزد کارگران را بین سال‌ها ترمیم کند، گفت: این نیز قول خوبی است، اما بهتر است در صورت بهبود وضعیت، دستمزدها بازگردانده شود. اگر وضعیت اقتصادی و تورم افزایش یافته و وعده دولت برای ترمیم دستمزدها محقق نشده است. دولت هم مانند کارکنان خود می تواند نه تنها در وسط سال بلکه در سه دوازدهم اول سال دستمزدها را ترمیم کند و ما اعتراض خود را به اشکال مختلف قانونی برای چنین مطالبه ای از بهار امسال مطرح خواهیم کرد.

صادقی با تاکید بر اینکه «این دولت نمی تواند به بسیاری از این وعده ها عمل کند»، گفت: با افزایش تورم و نقش وعده های اقتصادی دولت، بعید است که دولت و وزیر کار در نیمه سال حداقل دستمزد را بررسی کنند. رقیق شده است.” و نرخ تعمیر را افزایش دهید.

رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری تصریح کرد: قانون می گوید برای آینده تصمیم نگیرید بلکه برای امروز تصمیم بگیرید. وعده تلاش برای کاهش تورم در سالی به نام کاهش تورم خوب است، اما این قول که چون دلار در آینده قیمت پایینی خواهد داشت، کارگران کمتر دستمزد خواهند گرفت، اصلا وعده خوبی نیست. سوال ما این است که “آیا حقوق کارگران به دلار پرداخت می شود تا اکنون بتوانیم بر اساس قیمت دلار و تغییرات آن در مورد افزایش یا کاهش دستمزدها صحبت کنیم؟”

قائم مقام دبیرکل خانه کارگر تصریح کرد: در همان سال 54 تغییرات درآمد کارگران در قانون تامین اجتماعی کاملاً ریالی بود. بحث تغییر دلار و نقدینگی در سال آینده نوعی جهش به جلو است و با پیش‌بینی‌های حرفه‌ای اقتصادی فعلی، بعید به نظر می‌رسد که دولت بتواند بلافاصله تورم را در سه ماهه اول کاهش دهد، زیرا تورم نیز مانند برخی قیمت‌ها با سفارش قابل تغییر نیست .

صادقی با اشاره به تجربه اردوغان در ترکیه گفت: رئیس جمهور این کشور شاهد تورم فزاینده بود و همین امر باعث شد در یک سال دو بار حداقل دستمزد را با نرخ بسیار قابل توجهی بازنگری کند و با این اقدام از التهاب جلوگیری کرد. ایران نیز می تواند از این مثال درس بگیرد. اما ما زحمتکشان در چارچوب وعده کاهش تورم یا اصلاح و ترمیم دستمزدها به دولت اعتماد نداریم. همچنین شاهد عدم صداقت دولت در زمینه تثبیت حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی بوده ایم که در دولت های گذشته انجام می شد و همین حس منفی را نسبت به وعده های داده شده در مورد مسائل بزرگتر مانند دستمزد داریم. در رابطه با تعهد ترمیم دستمزدها، به همین دلیل فکر می کنیم بهتر است مجلس با مصوبه وزیر کار موافقت کند تا ضمانت اجرایی ایجاد شود که اگر تورم از حد معینی بالاتر رفت، دولت موظف به ترمیم و اصلاح مصوبه است. در مورد حقوق شورای عالی با فرمول مشخص

دیدگاهتان را بنویسید