روحانی، ناطگنوری، خاتمی، باهنر و لاریجانی از گوشه تنهایی رفتند؟ | دستور بزرگان برای نجات جمهوری

روحانی، ناطگنوری، خاتمی، باهنر و لاریجانی از گوشه تنهایی رفتند؟  |  دستور بزرگان برای نجات جمهوری

روز جدید : گردآوری سیاستمداران باسابقه اصولگرا و اصلاح طلب زیر یک سقف این سوال را مطرح کرده است که آیا هدف از برگزاری چنین جلساتی تشکیل دولت در سایه است؟

دیدار حسن روحانی، رئیس جمهور سابق، علی اکبر ناطق نوری، رئیس چندین مجلس، سید محمد خاتمی، رئیس دولت اصلاحات و سید حسن خمینی در هفته های اخیر واکنش های متفاوتی را برانگیخته است. برخی اخبار نیز حاکی از دیدار روحانی با لاریجانی و محمدرضا باهنر بود.

برخی منابع خبری نزدیک به سیاستمداران این دیدارها را بازدیدهای عادی توصیف می کنند و تاکید می کنند که این جلسات تشکیلاتی و مستمر نیست.

یکی از نزدیکان حسن روحانی درباره این دیدار گفت: این جلسه در مورد موضوع خاصی برگزار نشد، بلکه یک دیدار عادی بود. سیاستمداران جمع می شوند و مشکلات را تحلیل می کنند. آقای روحانی پس از پایان دوره دولت خود جلسات زیادی داشته است. گاهی آن دوستانی که نام بردید به دیدار آقای روحانی می آمدند و دیدار اخیر پاسخ آقای روحانی به دیدار این دوستان بود.

سید حسن خمینی وارد زمین شد

جواد امام نیز درباره این دیدار گفت: این دیدارها یک بازدید عادی است که هر از چند گاهی می توان انجام داد. او گفت که این دیدارها مربوط به هفته های اخیر نیست. این جلسه معمولی نیست که بگوییم مستمر است یا نه. حتی این جلسات هم سازمانی نیست که ادامه پیدا کند.

گفته می شد این جلسات به دعوت و میزبانی حسن روحانی برگزار شده بود، اما این خبر تکذیب شد و در این میان برخی گفتند که این جلسات به دعوت سید حسن خمینی برگزار شده است. کامبیز مهدی زاده، داماد حسن روحانی درباره دیدار اخیر ناطق نوری، سیدمحمد خاتمی، سیدحسن خمینی و حسن روحانی به دیده بان ایران گفت: بین این افراد روتین و عادی است.

یک نشست سیاسی ساده یا برنامه ریزی برای یک توافق سیاسی جدید؟

برخلاف این ادعاها، برخی منابع هدف از این جلسات را ترسیم نظم سیاسی قدرت در کشور می دانند.

این گروه بر این باور است که مذاکره با 1+5 و توافقات ایران با روسیه و چین از جمله موضوعات مطرح شده در این نشست است و خاتمی در نظر دارد طی روزهای آینده نامه سرگشاده ای درباره وضعیت کشور منتشر کند.

این گروه تاکید می کند که تردیدی نیست که جلسه این سه نفر که از سران جناح های مختلف هستند را نمی توان یک جلسه عادی تلقی کرد و این جلسات اولین اقدام جدی جبهه اصلاحات است.

برخی این جلسات را انتخاباتی عنوان کرده و معتقدند با توجه به شرایط فعلی کشور می توان به تحولات توجه کرد. اما جواد امام، مدیرعامل بنیاد باران در این باره گفت: هیچ جلسه ای از سازمانی که بخواهد با انتخابات برخورد کند مطلقا کذب نیست.

آیا سیدحسن خمینی راه حسن روحانی را ادامه خواهد داد؟

احیای جمهوری با کمک دولت سایه؟

از سوی دیگر برخی می گویند هدف از دیدار اخیر روحانی با ناطگنوری، خاتمی، باهنر و لاریجانی، برگزاری جلساتی برای احیای جمهوریت است.

محمود علیزاده طباطبایی، یکی از اعضای شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی و از فعالان سیاسی اصلاح طلب، در خصوص دیدارهای اخیر به حسن روحانی، رئیس دولت تدبیر وامید گفت: رهبران اصلاحات می خواهند جمهوریت را احیا کنند. اسحاق جهانگیری در هر دو دیدار روحانی با سران اصلاحات شرکت می کند و به تأمل می پردازد. همتی و اسحاق جهانگیری با دلالان در ارتباط هستند و در زمینه های مختلف به بحث و تبادل نظر می پردازند.

وی افزود: محسن هاشمی اخیرا با روحانی و لاریجانی دیدار کرد و به زودی آقای مرعشی با آقای روحانی دیدار خواهد کرد.

علی محمد نمازی، فعال سیاسی و عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی نیز می گوید; خوشحالم که این روزها کسانی که روزگاری رهبران کشور بودند با همدیگر ملاقات و گفتگو می کنند، قطعا نمی توان گفت که این دیدارها معمولاً صرف گفتگو و احوالپرسی می شود، بدون شک این افراد نیز در حال بحث های مختلف هستند. مسائل کشور را می دهند و این حرکت خوبی است، شاید به نتیجه برسند و نظرشان را به مسئولان بدهند.

آیا تشکیل دولت سایه توسط اصلاح طلبان درست است؟

این در حالی است که برخی تشکیل این جلسات را به تشکیل دولت سایه در میان احزاب اصلاح طلب مرتبط می دانند و معتقدند که احزاب اصلاح طلب قصد دارند قدرت را از گروهی از قدرت بگیرند.

علیزاده طباطبایی در این باره گفت: همه احزاب در دولت سایه هستند، جلسات مشترکی در خصوص تشکیل دولت سایه داشتیم و صحبت هایی نیز انجام شد.

چند ماه پیش برخی اصلاح طلبان پیشنهاد ایجاد اتاق فکر با حضور همین افراد به جز لاریجانی را مطرح کردند. کارشناسان سیاسی تاکید می کنند که تشکیل دولت سایه چهره های مرکزی این چهره ها با احزاب اصلاح طلب همراه است و بی شک جدی ترین دولت سایه در چهار دهه اخیر خواهد بود.

افرادی مانند محسن رهامی یکی از چهره های اصلاح طلب ضمن عادی سازی جلسات گذشته اعلام ائتلاف کردند و گفتند; مدت ها بود که چیزی شبیه ائتلاف نانوشته بین این آقایان وجود داشت و به خصوص در انتخابات 92 این ائتلاف و هماهنگی با دولت مرحوم هاشمی، حمایت و حمایت سایر نیروهای سیاسی از اصلاحات و اعتدال، آقای روحانی را به پیروزی رساند. .

آیا روحانیون و اصولگرایان دولت سایه تشکیل می دهند؟

اما تشکیل دولت سایه تنها به اصلاح طلبان نسبت داده نمی شود، بلکه برخی تلاش می کنند دیدارهای روحانی با لاریجانی و باهنر را برای تشکیل دولت در سایه تفسیر کنند. اما قائم مقام دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین خبر دیدار روحانی و باهنر را تایید کرد و گفت: این دیدار سایه دولتی نبوده است.

علیرضا حجت پور درباره دیدار روحانی، ناطق نوری، باهنر، خاتمی و جهانگیری گفت: روحانی به صورت دو نفره با باهنر دیدار کرد اما اخبار به گونه ای منتشر شد که این دیدارها جمعی بوده اما اینطور نیست. البته باهنر هر دو ماه یکبار با آقای ناتک نوری به عنوان رئیس مجلس پنجم ملاقات دارد. باهنر با خاتمی هم ملاقاتی نداشت اما چند ماه پیش با لاریجانی هم دیدار کرد.

وی درباره جزئیات دیدار روحانی و باهنر گفت: به هر حال یکی هشت سال رئیس جمهور و دیگری هشت سال نایب رئیس مجلس شورای اسلامی بود. آنها صحبت نکردند.
رها کردن رهبران سیاسی از گوشه تنهایی

کارشناسان سیاسی بر این باورند که این جلسات دارای چندین نقطه عطف است. اول اینکه علی اکبر ناطگنوری از گوشه انزوا بیرون آمده و ممکن است حضور جدی در سیاست داشته باشد. موضوع دوم این است که جلسات و نشست های اخیر نوعی نزدیکی اصلاح طلبان معتدل و اصولگرایان کهنه کار را نشان داده است.

موضوع سوم هماهنگی ضمنی احزاب اصلاح طلب با جلسات اخیر است که بعید است تاثیری بر عملکرد حزب داشته باشد. این در حالی است که برخی تاکید می کنند که دولت بر روحیه شرایط فعلی کشور نیست و بیش از آنکه بتواند تاثیرگذار باشد، یک تصرف داخلی است.

باید دید دولت در سایه اصلاح طلبان چگونه و در چه سطحی و با چه حضور رسمی تشکیل می شود و در صورت وجود چنین سازوکاری تا چه حد مرزهای انتقاد و تردید را جابه جا می کند. ?

دیدگاهتان را بنویسید