عامل مهم سرطان معده

عامل مهم سرطان معده

روز جدید مصرف زیاد نمک به عنوان یکی از عوامل خطر اصلی فشار خون بالا و بیماری های قلبی عروقی شناخته شده است و البته دیگر پیامدهای آن از جمله سرطان معده را نیز نباید فراموش کرد.

سرطان معده یکی از شایع ترین انواع سرطان در جهان است و طبق آمارهای موجود سالانه 870 هزار مورد جدید سرطان معده گزارش می شود که حدود 10 درصد موارد جدید سرطان را شامل می شود. مرگ و میر ناشی از سرطان معده همچنان بالاست و بیش از 628 هزار مورد و معادل 12 درصد از کل مرگ و میرها در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه جهان است.

چندین علت سرطان معده عبارتند از: عفونت هلیکوباکتر پیلوری، عادات غذایی، مصرف ماهی شور، مصرف غذاهای شور، آجیل شور، تنقلات شور (چیپس و انواع غلات فله)، غذاهای شور و ترشیجات، غذاهای شور، چاقی، مصرف الکل. ، استعمال دخانیات و وجود نیترات در غذای مصرفی و همچنین بار خانواده. در انگلستان تخمین زده می شود که 24 درصد موارد سرطان معده (31 درصد در مردان و 12 درصد در زنان) با مصرف روزانه بیش از شش گرم نمک مرتبط است.

اگرچه در دهه های اخیر شیوع سرطان معده در جهان به ویژه در کشورهای غربی، چین و سایر کشورهای آسیای شرقی کاهش یافته است، اما در سایر کشورها این روند کاهشی مشاهده نشده است. به خصوص که سن ابتلا به سرطان معده در این کشورها کاهش یافته است. کاهش مصرف نمک در جامعه به عنوان یک استراتژی اصلی و پرهزینه برای پیشگیری از همه گیری بیماری های قلبی عروقی در کشورهای صنعتی و در حال توسعه شناخته شده است.

چندین مطالعه ارتباط بین مصرف زیاد نمک و عفونت هلیکوباکتر پیلوری را به عنوان عامل آسیب مخاط معده و سرطان معده نشان داده اند. به هر حال، در یک متاآنالیز، رابطه بین عادات غذایی و خطر ابتلا به سرطان معده در 270000 نفر از 7 مطالعه گذشته نگر نشان داده شد. این مطالعه نشان می دهد که خطر ابتلا به سرطان معده با مصرف زیاد نمک تا 68 درصد افزایش می یابد. حتی مصرف متوسط ​​نمک این خطر را تا 41 درصد افزایش می دهد. خطر ابتلا به سرطان معده در افرادی که غذاهای شور مانند خیار شور، ماهی شور و گوشت های فرآوری شده مصرف می کنند به ترتیب 27 و 24 درصد بیشتر است.

طبق گزارش دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت ایران، سرطان سومین عامل مرگ و میر و سرطان معده سومین سرطان شایع است. مصرف 10 تا 15 گرم نمک در روز 2 تا 3 برابر بیشتر از مقدار توصیه شده توسط سازمان بهداشت جهانی است.

سرطان معده تنها یکی از مضرات مصرف زیاد نمک است. پوکی استخوان، فشار خون بالا و به دنبال آن نارسایی کلیه و بیماری های قلبی عروقی از دیگر مشکلاتی هستند که مصرف زیاد نمک یک عامل خطر مهم است. بنابراین با کاهش نمک مصرفی در هنگام پخت و پز، حذف نمکدان از سفره و میز ناهارخوری و ممنوعیت مصرف تنقلات شور و شور می توان احتمال ابتلا به سرطان معده را کاهش داد.

دیدگاهتان را بنویسید